Ekspert kritiserer sort energi i nyt sygehusvaskeri til 60 millioner

Politikerne i Region Sjælland er ved at træffe en dyr og meget lidt grøn løsning med det nye sygehusvaskeri til 60 millioner kroner, mener en ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Politikerne i Region Sjælland er i gang med at træffe en både dyr og meget lidt grøn løsning, når det drejer sig om et nyt sygehusvaskeri til over 60 millioner kroner.

Det vurderer en ekspert. Han slår fast, at det er helt forkert, når regionsrådsformand Heino Knudsen siger, at naturgas er den eneste løsning, når tøj og linned fra sygehusene skal vaskes og tørres.

quote Normalt blander jeg mig ikke i den offentlige debat. Men det her var åbenlyst en fejl

Claus Linde, ekspert i industrielle vaskemaskiner og anlæg

Claus Linde var ved at få aftenkaffen galt i halsen, da han så regionsrådsformand Heino Knudsen (S) i nyhederne på TV2 Øst den 10. november:

- Normalt blander jeg mig ikke i den offentlige debat. Men det her var åbenlyst en fejl. Min umiddelbare tanke var, at det er nogen, der ikke ved, hvad de udtaler sig om. Og Heino har fået forkerte informationer, siger han til TV2 Øst.

Heino Knudsen (S): - Det kan ikke lade sig gøre uden naturgas

Claus Linde er ekspert i industrielle vaskemaskiner og anlæg. Han reagerede på et indslag om, at regionens nye vaskeri, der skal bygges på en grund i Tornved ved Jyderup, skal køre på naturgas. Det er nemlig den eneste mulighed, forklarede regionrådsformand Heino Knudsen i indslaget på TV2 Øst i begyndelsen af november:

- Vurderingen fra vores fagfolk i regionen det er, at der er behov for naturgas. Teknologien kan simpelthen ikke løfte et vaskeri uden. Det er på tørretumbler-siden, at det ikke kan lade sig gøre uden naturgas. Det er en af grundene til, at vi har valgt denne her model,  sagde regionsrådsformand Heino Knudsen  den gang med henvisning til, at politikerne har valgt at placere det kommende storvaskeri i Tornved uden for Jyderup.

Svend Müller
Læs også
Placering af nyt sygehusvaskeri udløser kritik: - Vi var bare blevet valgt fra
Svend Müller
Læs også
Placering af nyt sygehusvaskeri udløser kritik: - Vi var bare blevet valgt fra

Men det er forkert. Der findes mindre klimabelastende muligheder, når det drejer dig om at vaske og tørre store mængder tøj, fastslår Claus Linde.

- Han kan fyre med bio-brændsel, og han kan fyre med el. Der er alternativer til naturgassen. Han fyrer jo heller ikke med naturgas på vaskeriet i Nykøbing Falster. Der er slet ikke naturgas på Lolland og Falster, peger Claus Linde på.

Dronebilleder efter branden på Holbæk Sygehus.

Naturgas valgt fra på sygehusvaskeri ved Skejby

Claus Linde har beskæftiget sig professionelt med vaskerier i hele sin karriere. Han driver virksomheden Botved Systems. A/S.  Kernekompetencen er at designe og levere vaskerier til sygehuse og hoteller.

- Vi laver industrivaskerier. Det kan være et vaskeri, som det de er i gang med at skulle lave i Region Sjælland. Det er det, vi ved noget om, forklarer han.

Det gør de også på Danmarks største sygehusvaskeri – Midtvask i Århus.   Det sørger for, at personalet har rene uniformer uden brug af naturgas. Kedlerne bliver i stedet varmet op med billig, afgiftsfri bioolie:

quote Det er ny information for mig, derfor er det interessant, hvis der findes en løsning, der både er grønnere og billigere

Jacob Jensen (V), Venstres gruppeformand i regionsrådet

- Det er jo fordi, at den er co2-neutral, og så er der det økonomiske. Begge ting går op i en større enhed, forklarer Jan Bisgaard, der er teknisk leder på Midtvask.

Region Midtjylland skal nu i gang med at bygge et nyt sygehusvaskeri ved Skejby, hvor naturgas også er valgt fra.

- Det bliver også med bioolie. Og så er der også vel også sådan, at naturgassen er på vej ud. Er det ikke det, der er meningen? lyder det fra Jan Bisgaard.

Naturgas er en energiform, der er på vej ud

Det er et stort flertal af politikerne i regionsrådet, der har valgt at placere det nye vaskeri i Tornved og nikket ja til at bruge naturgas. Det ærgrer Svend Müller, der er formand for Svebølle Varmeværk. Byen blev vraget som ny adresse for det kommende vaskeri, selv om varmeværket kan levere grøn energi:

- Det værste for mig er, at vi har et varmeværk med  grøn energi, der er co2-neutral, mens det i Jyderup bliver naturgas med udledning af drivhusgasser, sagde han den 10. november i et indslag på TV2 Øst.

Læs også
Mindre by skal huse regionens nye sygehusvaskeri
Læs også
Mindre by skal huse regionens nye sygehusvaskeri

Han bliver suppleret af Claus Linde, der også undrer sig også over, at regionen holder fast i et naturgasfyret vaskeri. Det er en energiform, der er på vej ud, vurderer han:

- De, der investerer i naturgasløsninger i dag, får et problem om 20 år, når gassen ikke er der længere, siger han.

Jacob Jensen (V): - Det er ny information for mig

TV2 Øst har præsenteret de nye oplysninger for Venstres gruppeformand i regionsrådet, Jacob Jensen (V) Han fastholder, at placeringen i Tornved stadig er den rigtige, men han vil nu have undersøgt, om der faktisk er et mere grønt alternativ til naturgas til driften af vaskeriet.

- Det er ny information for mig, derfor er det interessant, hvis der findes en løsning, der både er grønnere og billigere. Det synes jeg selvfølgelig, vi skal efterprøve: Jeg vil spørge vores administration, om det er noget, der kan indarbejdes, når den planlægger det nye sygehusvaskeri, faststår Jacob Jensen.

quote Det er klart, at jeg ønsker en så grøn løsning som muligt. Derfor er alle indspark også velkomne i vores overvejelser

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

TV2 Øst har også spurgt regionrådsformand Heino Knudsen, hvilke overvejelser han gør på baggrund af de nye informationer.  Han oplyser, at han ikke ønsker at gå ind i teknisk diskussion.

- Men det er klart, at jeg ønsker en så grøn løsning som muligt. Derfor er alle indspark også velkomne i vores overvejelser frem mod, at vi skal sende det nye vaskeri i udbud i begyndelsen af det nye år, fastslår Heino Knudsen (S).

Han har bedt sine embedsmænd om at kontakre Claus Linde for at følge op på hans kritik.


Nyhedsoverblik