Efter første dag med nødpasning: - Det går nemmere end forventet

Fra mandag og foreløbigt to uger frem tilbyder landets skoler og daginstitutioner nødpasning til børn, der har forældre, der fortsat skal på arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag trådte den nye virkelighed for landets folkeskoler og daginstitutioner i kraft.

De følgende to uger skal alle børn blive hjemme – med undtagelse af de børn, der har forældre, der er nødt til fortsat at tage på arbejde.

quote Det er klart, at når man er fire år gammel, så er det usikkert ikke at vide, hvor man skal hen næste dag

Gitte Weber, mor til barn i nødpasning

Derfor er der oprettet nødpasningsordninger for børn i alderen 0-9 år, der har forældre der enten varetager kritiske funktioner i det offentlige eller forældre, der arbejder i en privat virksomhed, som ikke har hjemsendt medarbejderne.

Det er op til kommunerne hver især at sætte de nærmere rammer for, hvordan nødpasningen skal varetages i de enkelte kommuner.

Tre pædagoger til to børn

I Næstved er Børnehuset Nøddehegnet én af de institutioner, der tilbyder nødpasning. Mandag blev der kun afleveret to børn i Nøddehegnet, så det gav lidt af en ønskenormering for de tre pædagoger, der var på arbejde.

- Det bliver jo én til én, så det er super hyggeligt, siger Charlotte Neerup Pauls, der normalt er pædagog i Birkehegnet i Næstved.

Artiklen fortsætter under billedet.

I Næstved er Børnehuset Nøddehegnet én af de institutioner, der tilbyder nødpasning. Her bliver børn fra institutionerne Humlebien. Svalen, Birkehegnet og Nøddehegnet passet - mens pædagoger fra disse institutioner tager sig af børnene.
I Næstved er Børnehuset Nøddehegnet én af de institutioner, der tilbyder nødpasning. Her bliver børn fra institutionerne Humlebien. Svalen, Birkehegnet og Nøddehegnet passet - mens pædagoger fra disse institutioner tager sig af børnene. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

I Næstved Kommune bliver pædagoger og børn fra forskellige daginstitutioner samlet i de få institutioner, der stadig holder åbent.

- Det har jo været meget overvældende for os alle sammen, men jeg synes faktisk, at vi har løst det på en rigtig god måde, siger Dorte Jensen, daglig leder i Birkehegnet i Næstved.

Normalt er der 822 børn fordelt i 12 daginstitutioner i Næstveds Område Syd. Mandag havde 12 af børnene brug for at blive passet i én af de fire institutioner, der tilbyder nødpasning i området.   

Læs også
Forældre afskåret fra handicappet datter: - Hun ringer hjem og græder
Læs også
Forældre afskåret fra handicappet datter: - Hun ringer hjem og græder

- Vi er vant til at rykke lidt sammen, når der er brug for det, så jeg synes jo i hvert fald, at vi har nogle medarbejdere og nogle forældre, som virkelig bakker op om denne her situation. Det har egentlig gjort, at det har været nemmere end forventet, forklarer Stine Knudsen, områdeleder i Dagtilbud Syd, Næstved.  

Tid til ro og fordybelse

De nye forhold betyder, at der er en helt anden stemning på stuerne end normalt.  

- Det er meget fredeligt, og der er lidt mere tid til det enkelte barn. Så jo, det er meget anderledes, siger Dorte Jensen.

Og det er også noget, som fireårige Ida Weber bemærker.

- Ovre i min børnehave plejer der altså at være lidt larm, fortæller hun, mens hun er i gang med at fordybe sig i en tegning.  

Studerende blander medicin på Nyk. F sygehus
Læs også
Region Sjælland i akut mangel på personale - vil rekruttere pensionister, studerende og ledige
Studerende blander medicin på Nyk. F sygehus
Læs også
Region Sjælland i akut mangel på personale - vil rekruttere pensionister, studerende og ledige

Ida Webers mor er sundhedsplejerske og hjælper nybagte forældre efter de er sendt hjem fra hospitalet. Hun sætter stor pris på, at der er en nødpasningsordning, men hun understreger også, at det har ikke været helt uden problemer.

- Det er klart, at når man er fire år gammel, så er det usikkert. Man plejer at møde ind ét sted, og man har sine kammerater og de faste voksne. Så er det jo rigtig utrygt og usikkert ikke at vide, hvor man skal hen næste dag, siger Gitte Weber.

Noget tyder dog på, at Gitte Weber kan ånde lettet op. Fireårige Ida Weber havde nemlig angiveligt en rigtig god første dag i den nye nødpasningsordning.  


Nyhedsoverblik