DMI varsler forhøjede vandstande på Sjælland, Lolland og Falster

Kraftig vind medfører torsdag, at vandstanden stiger ved de nordvendte kyster og i fjordsystemerne på Fyn og Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er varsel om forhøjet vandstand for de Indre Danske Farvande. Det oplyser Dansk Meteorologisk Institut (DMI).

Det er et lavtryk over den sydlige del af Finland samt et højtryk over Irland, der sender kraftig vind ind over Danmark fra nord og nordvest. Vindstødene betegnes som kraftige op til hård vind og hård kuling. 

Blæsevejret betyder, at vandstanden vil blive højere end normalt ved de nordvendte kyster på Fyn og Sjælland, og også i de tilhørende fjordsystemer vil vandet stige.

Vandstanden ventes at nå sit højeste tidligt på eftermiddagen, oplyser DMI. Det vil betyde en forhøjet vandstand på mellem 110 og 130 centimeter.

I Sakskøbing på Lolland topper vandstanden omkring klokken 20, hvor den vil være 146 centimeter over det normale niveau. Billedet her er fra oversvømmelser i byen efter stormen Alfrida i januar 2019.
I Sakskøbing på Lolland topper vandstanden omkring klokken 20, hvor den vil være 146 centimeter over det normale niveau. Billedet her er fra oversvømmelser i byen efter stormen Alfrida i januar 2019. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Højere vandstand i Smålandsfarvandet

Fordi vinden kommer fra det nordlige hjørne, vil vandstanden ikke falde hurtigt, og specielt Isefjorden og Roskilde Fjord vil være ramt af forhøjet vandstand indtil natten til fredag.

Samtidig kan hele Østersøområdet torsdag eftermiddag og aften forvente, at vandet stiger med mellem 110 og 130 centimeter. 

Smålandsfarvandet mellem Sjælland, Lolland og Falster vil dog opleve, at der kan komme endnu mere vand på grund af pres fra Kattegat og Østersøen.

I Sakskøbing ventes vandstanden eksempelvis at stige med 146 centimeter omkring klokken 20.

På siden her kan du se, hvor meget vandet ventes at stige de forskellige steder.

Væltede træer

Den kraftige vind har også betydet flere væltede træer i løbet af natten. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi oplyser, at de har fået meldinger om fem til seks væltede træer i nattetimerne.

Kun et enkelt sted - på Lolland - forårsagede det problemer. Her kørte en bilist ind i træet. Der skete dog kun materiel skade ved uheldet.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi har de torsdag morgen modtaget en enkelt anmeldelse om et væltet træ i Svebølle.