DMI før uvejr: Her er der størst risiko for skybrud

Et større uvejr kan være på vej imod os. DMI har dog svært ved at forudsige præcist hvor slemt det bliver.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En iskold atmosfære og masser af vand i luften kommer lørdag formiddag til at danne de perfekte vilkår for skybrud og tordenvejr over Danmark.

- Der er stort potentiale for store nedbørsmængder lige nu. Temperaturen aftager kraftigt med højden. Samtidig er atmosfæren fyldt med fugt - det er de to vigtigste ingredienser i kraftige byger, siger chefmeteorolog Martin Lindberg fra DMI lørdag formiddag til TV2 ØST

quote Vores vejrmodeller kommer lidt til kort, som atmosfæren ser ud lige nu

Chefmeteorolog Martin Lindberg , DMI

De særlige forhold i atmosfæren betyder dog, at DMI har meget svært ved at forudsige både hvor det vil regne, og hvornår det vil komme.

- Vi kan se, at det efter alt at dømme vil komme til at kraftigt nogle steder. Men vores vejrmodeller kommer lidt til kort, som atmosfæren ser ud lige nu, siger chefmeteorolog Martin Lindberg fra DMI til TV2 ØST.

Her er der størst chance for skybrud

Umiddelbart ser det ud til, at Lolland, den vestlige del af Sydsjælland, Midtsjælland og Vestsjælland har størst risiko for at blive ramt af uvejr, siger han.

- Det dårlige vejr er sådan set allerede på vej mod os. Det er nede over Mechlenburg i Tyskland lige nu og vil i løbet af de kommende timer bevæge sig mod nord. Det er ret hidsigt lige nu, men den nuværende tordencelle vil svækkes på vejen mod nord, og nye celler vil opstå. Derfor kan jeg heller ikke sige, om der vil komme 10, 15 eller måske mere end 30 millimeter i bygerne, siger meteorologen lørdag formiddag.

DMI advarer om risiko for lokale skybrud og torden helt frem til klokken 19.00 – det værste vil dog nok være overstået inden da.

- Vi regner med, at uvejret vil nå Lolland eller det vestlige Sjælland et sted mellem klokken 10.00 og 11.00 – men der er nok størst chance for, at det kommer før klokken 14.00. På Vestsjælland dog frem til klokken 17.00, siger han.

Gå indendøre ved torden

Vejrsituationen har fået DMI til at udsende en såkaldt risikomelding. Her advarer DMI om risiko for byger, hvor der lokalt kan falde mellem 15 og 25 millimeter regn på under 30 minutter.

I meldingen fra DMI advarer de mod oversvømmelse af lavtliggende områder som eksempelvis kældre. Husejere opfordres til at tjekke nedløbsrør og afløbsriste nær boligen.

De opfordrer samtidig til, at man søger ly i en bil eller indendørs, hvis man rammes af tordenvejr.