DMI advarer om tørke i regionen - stor risiko for naturbrande

Den østlige del af Danmark skriger på regn. Jorden er usædvanlig tør, og de første meldinger om at spare på vandet er kommet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Stop med at vande i haven!

Sådan lød opfordringen fra Frederiksberg Vandværk i Sorø i weekenden til kunderne, og også flere andre vandværker har måttet bede kunderne om at holde igen med vandforbruget.

Men der er ellers grund til at vande for mange, for den østlige del af Danmark befinder sig lige nu i en ekstremt tør periode.

Det siger Kim Sarup fra DMI, der arbejder med at databehandle data for tørken.

- Vi har ligget omkring 30 procent under den normale mængde nedbør hele foråret og indtil nu. Det har stået på over en usædvanlig lang periode – og der er så tørt lige nu, at de regnbyger, der er kommet, ikke rigtig har kunnet rykke på billedet, siger han.

Tørkevejr
Læs også
Tørkeindekset når rekordhøjde for årstiden
Tørkevejr
Læs også
Tørkeindekset når rekordhøjde for årstiden

Han fortæller, at den østlige del af Danmark har oplevet et usædvanlig tørt vejr siden slutningen af marts, hvor vi gennemgik et markant skifte i vejret.

- Det startede tidligt, hvor vejret i marts skiftede fra at være en meget våd vinter til at blive et usædvanligt tørt forår – og det er jo fortsat med højtryksvejr lige indtil nu. Det betyder, at mange planter i princippet har manglet vand lige siden marts og april måned, fortæller han og sammenligner det med forsommeren i det usædvanligt tørre 2018, hvor vi oplevede et lignende skifte i vejrsystemer.

Klima-indeks i top

DMIs tørkeindeks viser, at hele den østlige del af landet ligger på 9 eller 10 ud af 10 på DMIs tørkeindeks. På det tilsvarende, men noget mere avancerede kort over brandfare er især Vestsjælland farvet rødt for at markere meget høj risiko for brandfare.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser tørkeindekset ud i tidsrummet fra klokken 00-05 den 17. juni.
Sådan ser tørkeindekset ud i tidsrummet fra klokken 00-05 den 17. juni. Foto: DMI

- Det er meget tørt lige nu – men ikke hele vejen ned igennem jorden. Brandfare-indekset arbejder med den allerøverste del af jorden, mens tørkeindekset ser på den øverste meter af jorden. Det er her, at planterne henter deres væde – og derfor er det også med til at vise, hvor tørt det er lige nu. Så jeg kan godt forstå, at mange vander i haverne. Der er landmænd, der har haft lyst til at vande lige siden marts, siger Kim Sarup.

Tip – sådan får du mest ud af vandet

Hos brancheorganisationen Danske Vandværker har man ikke noget samlet overblik over, hvor meget vand danskerne bruger. Organisationen oplyser, at det er normal praksis for vandværker at opfordre kunderne til at holde igen med forbruget, når værkets kapacitet er nået.

- Vi i vandværkerne har tydeligt den oplevelse, at der er rigtig mange krukker, der skal vandes for tiden. Og når vi kommer hjem klokken 17, så tænder vi for vandet. Det viser sig tydeligt i forbruget, og her kan vandværkerne blive presset på kapaciteten, siger pressemedarbejder Dorthe G. Rasmussen.

Hun opfordrer til, at man, i stedet for at vande når solen er på, vander om aftenen eller tidligt om morgenen.

- Det er i virkeligheden et trick, fordi planterne får meget mere ud af vandet, hvis man gør det om aftenen eller om morgenen, før solen for alvor får magt. Ellers fordamper det i virkeligheden hurtigt fra planterne, og så skal der vandes igen, siger hun.

Hun opfordrer samtidig til, at haveejere ikke vander deres græsplæne.

- Græsplænen kan sagtens klare at blive gul. Den skal nok komme sig. Det er spild af vand og penge at vande den grøn.


Nyhedsoverblik