DMI advarede: Pas på isslag i næste uge

Bilister skal være særligt opmærksomme tirsdag eftermiddag og frem til midnat, hvor DMI advarer om isslag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Opdatering:
Klokken 19.25 søndag efter melder DMI, at varslet om isslag ophører. Der er altså ikke risiko for isslag tirsdag eftermiddag og aften alligevel.

Søndag morgen har DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, udsendt et varsel om risiko for både regn og isslag fra tirsdag eftermiddag.

I alle regionens 12 kommuner advarer DMI om regn og isslag fra tirsdag klokken 15.00 til onsdag klokken 00.00.

- Vær opmærksom på, at der kan forekomme regn og isslag, lyder varslen.

Tocifrede minusgrader

Vintervejret fortsætter med at gøre sig bemærket over Danmark, og lørdag morgen viste termometrene i store dele af landet tocifrede kuldegrader.

Koldest var det i Horsens, hvor temperaturen i de tidlige morgentimer nåede ned på -18,7 grader.

På Fyn var der i Aarslev sydøst for Odense -14,8 grader, mens det koldeste sted på Sjælland var Holbæk, hvor der blev målt -11,8 grader.

Derfor er det blevet så koldt i Danmark

Hundekoldt vintervejr hænger ofte sammen med vindretningen. Når vinden går over i det nordlige og østlige hjørne, trækker den ifølge DMI iskold polarluft ned til landet.

De nordlige og østlige vinde får vi, når der er højtryk nord og nordøst for Danmark, og bliver højtrykket liggende, bliver det koldt over længere tid.

Graver vi endnu dybere i søgen efter svar på, hvorfor det er blevet så koldt, skal vi en tur til Arktis, og et godt stykke op i atmosfæren i det lag, der kaldes stratosfæren.

Allerede i starten af januar 2021 slog en pludselig opvarmning igennem i over 30 kilometers højde, og på få dage steg temperaturen mere end 50 grader. Sidenhen har et massivt højtryk lagt sig godt til rette over Nord- og Mellemskandinavien og åbnet for vinterkulden østfra.

Denne sammenhæng mellem en stor og hurtig opvarmning i højden over Arktis og et efterfølgende længerevarende kuldeudbrud i Skandinavien er et kendt fænomen, og det er det, vi oplever lige nu.