Disse restriktioner står til at ophøre - én står til at blive forlænget

En længere række coronatiltag står til at møde deres endeligt, hvis regeringen får sin vilje. Få overblikket her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et farvel til de gældende restriktioner er efter alt at dømme lige rundt om hjørnet.

Epidemikommissionen har indstillet til regeringen, at alle restriktioner forbundet med kategoriseringen som samfundskritisk sygdom ophører 31. januar.

Den kategorisering står i forvejen til at udløbe 5. februar, men både kommissionen og regeringen ønsker, at den ikke bliver forlænget og ophører tidligere.

Disse restriktioner står til at ophøre

Så hvilke restriktioner kan vi med en vis sandsynlighed vinke farvel til fra 31. januar?

Nuværende restriktioner tæller lukning af:

  • Natteliv
  • Spillehaller og kasinoer
  • Legeland og badeland
  • Forsamlingshuse og selskabslokaler


Udover genåbningerne vil man sandsynligvis også kunne se frem til at smide mundbindet i eksempelvis dagligvarebutikker med mindre at der bliver lavet specifikke forslag til netop den del.

Ligeledes vil coronapasset sandsynligvis komme til at spille en minimal rolle fremover såfremt, at man skal bruge det i sammenhæng af en udlandsrejse.

Ved indendørs arrangementer lyder kravet i øjeblikket, at der må samles 500 personer indendørs, men det krav vil også ophøre.

Derudover vil serveringssteder igen kunne udskænke alkohol fra kl. 22 og igen holde åben mellem kl. 23 og kl. 05. Det generelle forbud om salg af alkohol fra kl. 23 til kl. 05 vil også frafalde.

Ét krav står til at blive forlænget

Det eneste krav, der står til at blive forlænget, er kravet om test og isolation for visse personer ved indrejse i Danmark.

I et brev, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har sendt til Epidemiudvalget, fremgår det, at regeringen - ligesom Epidemikommissionen - mener, at restriktioner ved indrejse til Danmark bør forlænges med fire uger.

Kravet består blandt andet i, at personer, der hverken er vaccineret eller har immunitet fra nylig smitte, skal testes for coronavirus senest 24 timer efter indrejse i Danmark.

Hvor sandsynligt er det?

Nu har den opmærksomme læser nok flere gange lagt mærke til ordet 'sandsynligvis'. Så hvor sandsynligt er det, at vi om få dage kan sige farvel til restriktionerne?

Rækken af restriktioner står til at udløbe, hvis Folketingets Epidemiudvalg siger god for indstillingen - og det tyder meget på, at det vil. Der tegner sig nemlig allerede tidligt onsdag et flertal for at bakke op om regeringens ønske.

Her er det centralt at bemærke, at regeringen selv har et ønske om at skille sig af med restriktionerne. Samtidig er der efter alt at dømme et flertal i Epidemiudvalget, men selv hvis der ikke var det, ville en forlængelse af restriktionerne i udgangspunktet kræve, at regeringen foreslår det. Det peger alt imod, at regeringen skulle gøre.