Diesel og benzin koster præcis det samme: - Det er et rent sammentræf

Når man kører forbi en benzintank for tiden, er prisen på diesel og benzin præcis den samme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis du har kørt rundt på de sjællandske veje for nyligt, har du måske bemærket, at prisen på diesel og benzin er præcis den samme. Og det er sjældent, at det sker.

Faktisk er det kun tredje gang i dette årtusinde, at dieselprisen har været den samme - eller højere - end benzinprisen. Sidste gang var i 2006, hvor orkanen Katrina hærgede i den mexicanske golf. Derfor har det også været et samtaleemne på Circle K's kontor fredag.

- Hånden på hjertet, det er et regneark, der bestemmer priserne. Det er dollarkursen, det er oliepriser. Så det er et rent sammentræf, at benzin og diesel ramler sammen på samme pris, siger Peter Rasmussen, brændstofdirektør i Circle K.

quote Det er ikke fordi, vi vil spare på skiltene ude på vores stationer eller noget.

Peter Rasmussen, brændstofdirektør, Circle K

Priserne bliver fastlagt ud fra forskellige faktorer som råolieprisen, dollarkursen, pres på raffinaderierne samt skatter og afgifter. Det er altså ikke noget, de sjællandske tanke kan gøre noget ved.

- Det er ikke fordi, vi vil spare på skiltene ude på vores stationer eller noget, griner Peter Rasmussen.

Skyldes mangel på råolie

Ifølge Jens Nærvig Pedersen, der er råvareanalytiker hos Danske Bank, skyldes de høje benzin- og dieselpriser, at der har været mangel på råolie, som man bruger til at producere benzin og diesel. Derudover har der også været mangel på steder at forarbejde råolie til benzin og diesel.

- Det skyldes, at Rusland, der er i centrum af uroen på oliemarkedet, er en rigtig stor eksportør af råolie til raffinaderier rundt om i verden, men de forarbejder også en del olie selv til benzin og diesel, som de så sælger, siger han.

Dyr benzin
Læs også
Nu falder prisen på benzin og diesel - laveste niveau i flere måneder
Dyr benzin
Læs også
Nu falder prisen på benzin og diesel - laveste niveau i flere måneder

Selvom prisen på både diesel og benzin er faldet fra tidligere på året, er den fortsat høj i forhold til før Rusland gik ind i Ukraine. 

Udover at den danske dieselbilsejer bliver ramt af de høje priser på tankstationen, kan det også have konsekvenser for personer, der bruger fyringsolie, eller for de kræftværker, der fyrer med fyringsolie. Det skyldes, at prisen ofte vil minde om dieselprisen, fortæller Jens Nærvig Pedersen.

- Det kan godt ramme rimelig bredt i økonomien.

Benzin
Læs også
Dyr benzin og diesel får Skatterådet til at drøfte kørselsfradrag
Benzin
Læs også
Dyr benzin og diesel får Skatterådet til at drøfte kørselsfradrag

I Danske Bank har de ikke forventninger til spændet mellem diesel- og benzinpriserne. De forventer dog at oliepriserne vil ligge omkring det nuværende niveau i det næste års tid, og at de også kan finde på at stige en lille smule fra det nuværende niveau.

På et tidspunkt forventer Jens Nærvig Pedersen dog, at dieselprisen igen vil være under niveauet for benzinprisen.

- Men det behøver ikke at være sidste gang, at vi ser det her, siger han.