Det er Sankt Hans dag - men lad være med at klippe hækken

Dansk biavlerforening opfordrer haveejerne til at vente med at klippe deres hæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- De blomstrer lige om lidt med hvide blomster. Det er smukt - og super godt for bierne og andre insekter. Derfor synes vi, at det er synd at klippe hækken nu.

Så klar er opfordringen fra sekretariatsleder Rune Havgaard Sørensen fra Dansk Biavlerforening, der opfordrer haveejere til at droppe ideen om at klippe hækken i forbindelse med midsommeren. 

I stedet skal de lade den stå og som tak få flere insekter til at bestøve frugttræer og bærbuske.

I de kommende uger vil ligusterhækken og andre blomstrende hække bryde ud i et sandt flor af blomster - og det er en vigtig nærringskilde for bierne, i en tid hvor det meste er grønt, og der er få blomster i haven. Ligusterens blomster indeholder nemlig pollen, som giver protein til biernes yngel, og nektar, der indeholder kulhydrater, som giver bierne energi.

Læs også
Landmænd sår blomster gennem landskabet - skal være paradis for bier 
Læs også
Landmænd sår blomster gennem landskabet - skal være paradis for bier 

- Normalt vil danskere opfatte en ligusterhæk med hvide blomster som sjusket. Men en blomstrende hæk er flot - det er noget, som vi bør glæde os over. Blomster giver ingen værdi, hvis de klippes væk, siger Rune Havgaard Sørensen.

Ligusterhækkens blomster er vigtige for bierne. Den giver nemlig både pollen, som giver protein til biernes yngel, og nektar der indeholder kulhydrater, som giver bierne energi.
Ligusterhækkens blomster er vigtige for bierne. Den giver nemlig både pollen, som giver protein til biernes yngel, og nektar der indeholder kulhydrater, som giver bierne energi. Foto: Dansk Biavlerforening

Vi skal glæde os over blomsterne

Rune Havgaard Sørensen mener, at både blomsterne og det summende liv omkring dem er noget, vi som danskere skal glæde os over - og påpeger, at det er bedre for hækken at blive klippet på næsten alle andre tidspunkter end lige nu.

- Der er ikke noget plantefagligt bag det gamle huskeråd om, at hækken skal være klippet til Sankt Hans. Det er bedre at gøre det i det tidlige forår og i sensommeren, siger han. På den måde sikrer man også, at hækken ikke vokser ud over fortove og stier.

Læs også
Det milde forår sender bierne i luften
Læs også
Det milde forår sender bierne i luften

- Jeg tror, at huskerådet fra start til slut bunder i, at det var praktisk at have hækken klippet før Sankt Hans, fordi man så kunne brænde det afklippede haveaffald på bålet. Men det gør man jo af gode grunde heller ikke mere, siger han.

Vil have regler for hækklipning ændret

Rune Havgaard Sørensen er klar over, at der er meget skrappe regler i en række boligkvarterer for, hvornår hækken skal klippes. Men de regler bør droppes, siger han.

- Grundejerforeninger og andre skal genoverveje deres regelsæt, hvis de siger noget om klipning. Det er en gammeldags måde at drive have på. Vi har en anden forståelse i dag om, at det vilde faktisk også er pænt - og at der også skal være plads til de insekter, der er så gode som bestøver på andre tidspunkter, siger han.

Han peger på, at bierne netop nu går igennem en tid, hvor der faktisk ikke er særlig meget føde at få.

- Vi har fået ensrettet vores natur så meget, at vi mangler ting, der blomstrer om sommeren. For halvanden måned siden blomstrede rapsmarkerne, mælkebøtterne og mange af de hvide buske. Men lige nu er det især hækkene, der kan sikre insekterne mad. Og hvis man endelig vil, så kan man jo altid klippe hækken, når blomsterne alligevel er visnet, siger han.

Har man som haveejer dog allerede været ude med hækkesaksen, så er løbet dog kørt for i år.

- Er blomsterne klippet af, så er skaden sket. De kommer ikke igen i år. Men der er mange andre ting, man kan gøre i sin have for at gavne insekterne - blandt andet lade der gå længere tid imellem, at man klipper græsset. Det er heller ikke for sent at plante bi-venlige planter i haven, siger Rune Havgaard Sørensen.

Dansk Biavlerforening har lavet en række råd til haveejere og andre jordejere for, hvordan man kan gøre sin have mere indbydende for bierne. Dem kan du finde HER.


Nyhedsoverblik