Den flyvende dør og en tyksak i vandet - Naturstyrelsen udvælger Danmarks 'The Big Five' i ny guide

Flere steder her i regionen kan man opleve de fem mest interessante vilde danske dyr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Afrika går elefanten, næsehornet, bøflen, løven og leoparden under fællesnavnet The Big Five. Betegnelse stammer oprindeligt fra storvildtjagten og blev i første omgang brugt om de fem dyr, der var sværest at nedlægge.

I dag bliver betegnelsen mest anvendt i markedsføringen af natur- og dyrelivet, og det er også baggrunden for, at Naturstyrelsen i et nyt tiltag frem mod sommerferien trækker The Big Five ind på dansk jord.

For der findes også vilde dyr i Danmark, og ifølge Naturstyrelsen er de fem mest interessante havørnen, bisonen, kronhjorten, den spættede sæl og de vilde heste.

På Naturstyrelsens hjemmeside er der lavet danmarkskort, der viser, hvor de vilde dyr kan opleves.

Eksempelvis kan man se havørne ved Højene og Lysebro Mose på Lolland og Hov Vig i Odsherred og opleve vilde heste ved Ulvshale Naturcenter på Møn. De spættede sæler kan spottes på Avnø på Sydsjælland. I Naturpark Åmosen på Vestsjælland og flere steder på Sydsjælland kan man være heldig at se en kronhjort.

Artiklen fortsætter under billedet.

Naturområdet Avnø på Sydsjælland er det bedste sted til at se de spættede sæler. 
Naturområdet Avnø på Sydsjælland er det bedste sted til at se de spættede sæler.  Foto: Johan Gadegaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Derimod må man rejse til Bornholm, hvis man vil opleve vilde bisonner.

- Vi er rigtig mange, der holder sommer i Danmark. Det er en oplagt mulighed for at komme rundt i vores fælles natur, der byder på overraskende store oplevelser, der sagtens kan nydes på afstand. Det bliver kun endnu mere spændende, hvis man ved, hvad man skal kigge efter derude. I jagten på et glimt af en af Danmarks store dyr vil man automatisk komme på opdagelse i skov, det åbne land og langs de danske kyster, siger miljøminister Lea Wermelin (S) på Naturstyrelsens hjemmeside.

I 2018 ankom 10 vilde heste til Ulvshave på Møn.  TV2 ØST var med, da hestene blev sluppet løs.