De yngste elever må komme tilbage i skole på mandag

Skoleeleverne i de yngste klasser får lov til at komme tilbage fra mandag i den kommende uge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er forsvarligt at lade eleverne i 0.-4.-klasse vende tilbage i skole. Det starter vi med på mandag.

Sådan sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag. Pressemødet blev afholdt mandag aften i Eigtveds pakhus i København.

- Det er lykkedes at slå smitten ned. Derfor kan vi nu begynde at sende de yngste elever tilbage i skole, sagde sundhedsministeren, der kaldte det en meget lille og meget kontrolleret genåbning.

quote Vi kommer ikke til at holde samfundet lukket én dag længere, end det er sundhedsmæssigt forsvarligt

Magnus Heunicke (S), sundhedsminister

Med meldingen bliver mandag den 8. februar første skoledag for elever i 0.- 4.-klasse. Men Magnus Heunicke (S) understregede, at der indføres en række restriktioner for skolegangen.

- Det bliver en anden hverdag, sagde sundhedsministeren, der samtidig indførte krav om brug af mundbind for forældre, der skal hente eller bringe børn.

Lærere og pædagoger skal testes

På pressemødet varslede regeringen ligeledes et program for testning af pædagoger og lærere for at inddæmme eventuelle smitteudbrud.

- Vi kommer ikke til at holde samfundet lukket én dag længere, end det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Men det er stadig nødvendigt, siger sundhedsministeren.

For at sikre sundheden med genåbningen vil der samtidig være en række restriktioner for arbejdet på skolerne. Det sagde undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil 

- Eleverne må kun være sammen med elever fra deres egen klasse i både timerne og i frikvartererne, sagde hun. Samtidig vil der fortsat være forbud mod aktiviteter uden for skoletiden.

Hun fortalte samtidig, at reglerne for nødundervisning stadig er gældende frem til sommerferien.

Stadig farligt med større elever

Pernille Rosenkrantz-Theil understregede, at hun forstår nogle forældres usikkerhed, fastslog, at skolerne for de små kun genåbner nu, fordi sundhedsmyndighederne siger, at det er sundhedsmæssigt ansvarligt.

quote Vi er så klar, som vi kan blive

Brian Brodersen, skoleleder, Nysted Skole

Hun understreger samtidig, at det for de større elever, elever på efterskoler, på ungdomsuddannelserne og kostskolerne endnu ikke er forsvarligt at vende tilbage. Det har dog en høj prioritet for regeringen at sende disse elever tilbage, og der skal fortsat være et øget fokus på elevernes trivsel.

Pernille Rosenkrantz-Theil  oplyser, at hun indenfor den næste uges tid forventer en udmelding om årets afgangsprøver.'

Skoleleder: - Vi er klar

Med det grønne lys fra regeringen, så er skolerne også klar til at tage imod eleverne.

Det siger Brian Brodersen, der er skoleleder på Nysted Skole og formand for skolelederne på Lolland og Falster.

- Med Mette Frederiksens udmelding i sidste uge, så er det ikke nogen overraskelse for os. Og vi er så klar, som vi kan blive, siger han til TV2 ØST.

Brian Brodersen er skoleleder på Nysted Skole. Her er de klar til at tage imod eleverne.
Brian Brodersen er skoleleder på Nysted Skole. Her er de klar til at tage imod eleverne.
Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Han siger dog, at der kan være krav i forbindelse med genåbningen, der kan forsinke processen.

 - Der kan være detaljerede krav til afstand og lignende, der kan gøre det svært for nogle skoler. Så skal der tænkes kreativt - og det kan være både på lærersiden og på lokalesiden, siger han.

Han siger samtidig, at han godt forstår, at man genåbner skolerne for de yngste elever.

- Jeg tænker, at der er mange forældre, der er presset af, at det er svært at passe arbejdet, når de også skal lave hjemmeskole for de små. Det giver god mening at starte med dem, siger han.