Danske lystfiskere får lov til at fange fem ton tun

Der skal fanges 15-20 tunfisk i danske farvande, for at forskere fra DTU Aqua kan blive klogere på fiskene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danske lystfiskere får lov til at fange 15-20 tun, som skal stilles til rådighed for forskere på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Det er normalt ulovligt at fange tun i Danmark uden at sætte dem tilbage i havet. Men Danmark har lavet en byttehandel med fiskekvoter med Spanien.

- Vi laver det her projekt for at blive klogere på tun i de danske farvande, siger Rasmus Prehn (S), der er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Ifølge aftalen får Spanien kvoter på at fange 35 ton makrel, og Danmark får fem ton tunkvoter.

- Det er ikke, fordi der kommer til at blive fanget flere tun. Nej, vi bytter med spanierne, så de kan fange færre tun, men i stedet får de noget af vores makrel, siger Rasmus Prehn.

Rasmus Prehn håber, at de første tun kan fanges i september.

Projekt skal give mere viden om fiskene

DTU Aqua har allerede gang i et projekt, hvor tun i danske farvande bliver mærket. Men med det nye projekt skal de blive endnu klogere på fiskene.

quote Fiskene må ikke sælges, men fiskerne kan holde en stor fest med tunbøffer

Rasmus Prehn (S), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

Efter at forskerne fra DTU Aqua har haft fiskene inde til undersøgelser, må lystfiskerne, der har fanget tunene, få dem med hjem igen.

Læs også
Søren fangede kæmpe tun: - Det er en drøm for en lystfisker
Læs også
Søren fangede kæmpe tun: - Det er en drøm for en lystfisker

- Fiskene må ikke sælges, men fiskerne kan holde en stor fest med tunbøffer, siger Rasmus Prehn.

Der findes mange forskellige tunarter. Den art, der findes i Danmark, hedder blåfinnet tun, og den kan veje flere hundrede kilo.

Efterlyser tun-kvoter til erhvervsfiskere

I Dansk Fiskeriforening, der varetager erhvervsfiskernes interesser, så man gerne, at danske erhvervsfiskere fik lov at fange tun i danske farvande.

Ifølge Henrik Lund, der er biolog og ansat ved Dansk Fiskeriforening, har danske fiskere historisk set fanget hundredvis af ton tun i de danske farvande.

Men de store rovfisk stoppede med at komme herop, fordi de ifølge Henrik Lund blev overfisket i Atlanterhavet og Middelhavet.

Læs også
Peter med harpungeværet gjorde Sjællands Odde til paradis for havets storvildtjægere
Læs også
Peter med harpungeværet gjorde Sjællands Odde til paradis for havets storvildtjægere

Tunen forsvandt fra de danske farvande i 1960'erne og var forsvundet i mere end 50 år, indtil den kom tilbage i slutningen af 2010'erne.

Da kvotesystemet blev indført i 1990'erne, var der altså ingen tun i de danske farvande, og det er ifølge Henrik Lund forklaringen på, at Danmark ikke fik tildelt nogen kvoter.

- Vi fik ikke nogen kvoter, fordi vi ikke fiskede dem på det tidspunkt. Så vi er blevet snydt for vores historiske ret, hvis du spørger mig, siger han.

Ifølge Rasmus Prehn er det for tidligt at sige, om danske erhvervsfiskere i fremtiden får lov at fiske tun. Men han er fortrøstningsfuld.

- Viser det sig, at der bliver ved med at blive en større bestand, så kan det jo være, at man om fem til ti år kan få et mindre erhvervsfiskeri, siger han.


Nyhedsoverblik