¨

Danmark må fange flere torsk i det vestlige Østersøen

Der kan fanges lidt flere torsk i den vestlige del af Østersøen. Men i den østlige del er bestanden hårdt presset. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Danmarks torskekvote i det vestlige Østersøen øges med fem procent og skæres med 70 procent i den østlige del.

De danske fiskere får lov at fange en smule flere torsk i den vestlige Østersø i år end sidste år.

Det står klart, efter at EU's fiskeriministre netop har landet en aftale om kvoterne i Østersøen for næste år.

Fiskeriminister Mogens Jensen (S) erklærer sig natten til tirsdag tilfreds efter det, som han kalder "svære og komplicerede" forhandlinger.

- Alt i alt synes jeg, at vi er kommet godt i mål med en god balance, hvor vi får sikret bæredygtige bestande og et bæredygtigt fiskeri, siger han.

- Og så kommer jeg hjem med lidt flere fisk til de danske fiskere, end der var lagt op til.

4000 ton må fanges

Netop i forhold til torsken i den vestlige Østersø havde den danske regering på forhånd sagt, at der skulle forhandles en større kvote på plads end EU-Kommissionens udspil, der lød på en 11 procent mindre kvote end sidste år.

Og det lykkedes også.

Kvoten i den vestlige Østersø er næste år øget med fem procent svarende til, at der i alt må fanges 4000 ton, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

Den biologiske rådgivning i Det Internationale Havundersøgelsesråd, Ices, som EU-Kommissionen tager udgangspunkt i, gav mulighed for at hæve torskekvoten yderligere. Ices opgiver et spænd for bæredygtig fangst.

Mogens Jensen har svært ved at se, at Danmark kunne have fået mere end 5 procent.

- Udgangspunktet fra EU-Kommissionens side var jo minus 11 procent. Og når man så kommer ud med et plus på fem procent, så er det jo positivt, og det var det, der var muligt at opnå, siger ministeren.

NGO: En punkteret redningskrans

Interesseorganisationen Our Fish ser ikke noget positivt i det større kvote. Kampagneleder i Danmark Berit Asmussen kalder aftalen en "punkteret redningskrans" til de bestande, der er truet i Østersøen.

- Selv om kvoten for torsk i vestlige Østersø er sat inden for det spænd, der er videnskabeligt forsvarligt, så burde fiskeriministrene have taget situationen for den kriseramte bestand mere alvorligt og sat kvoten i den lave ende af anbefalingerne, siger hun i en pressemeddelelse.

I den østlige Østersø er torskebestanden til gengæld så presset, at kvoten er blevet skåret med 70 procent.

Den blev, som EU-Kommissionen lagde op til.

Og for sild i den vestlige Østersø blev kvoten skåret med 50 procent, hvilket også var i overensstemmelse med oplægget fra EU-Kommissionen.

Begge reduktioner var i ministerens øjne "nødvendige", da bestandene er pressede.

Opdatering

  • 20. okt 2020 kl. 09:20 Artiklen er opdateret med en kommentar fra interesseorganisationen Our Fish.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App