¨

Danmark lyser op om natten - kan du se din by fra rummet?

Billedet er taget af den Japanske astronaut Kimiya Yui. Foto: Kimiya Yui

Andreas Mogensen, der var første dansker i rummet, har delt et smukt billede af Danmark, som det tager sig ud fra rummet om natten.

Kan du se din by fra rummet?

På smukt billede, som den danske astronaut Andreas Mogensen har delt på Twitter, kan man helt tydeligt se Danmark, som det tager sig ud om natten.

Billedet er taget af den Japanske astronaut , den 27. september 2015, hvor skydækket var så tyndt, at man kunne se lyset fra de danske byer helt tydeligt.

- Jeg nåede desværre aldrig at se Danmark om natten fra rumstationen, men i dag viste Kimiya Yui mig et billede, han tog i 2015. Vi var ombord samtidig, men Kimiya var der et halvt år, skriver Andreas Mogensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Billedet er taget af den Japanske astronaut Kimiya Yui. Foto: Kimiya Yui

Andreas Mogensen var den første dansker i rummet, da han blev sendt ud til Den Internationale Rumstation ISS.

Mange fulgte han rejse til, på og fra rumstationen, hvor han tilbragte i alt otte dage. 

ANDREAS MOGENSEN

 • Andreas Mogensen blev i 2015 opsendt med en russisk Soyuz TMA-18M løfteraket fra den russiske rumhavn i Baikonour i Kazakhstan.
   
 • Han var næstkommanderende på Soyuz-fartøjet TM18, og den russiske kosmonaut Sergei Volkov var kaptajn på turen derop.
   
 • På sin mission til den internationale rumstation gennemførte Andreas Mogensen op mod 20 forskellige videnskabelige undersøgelser og forsøg med nye teknologier.
   
 • Han optog blandt andet en helt unik film af de spektakulære kæmpelyn over skyerne i et tordenvejr over Indien. De videnskabelige resultater af optagelserne blev offentliggjort i Geophysical Research Letters i januar 2017. 
   
 • Derudover deltog Andreas Mogensen i en række biologiske undersøgelser af blodårer, muskler, knogler og hjerne for at se, hvordan de klarer den vægtløse tilstand i rummet.
   
 • Han afprøvede også en ny, tætsiddende dragt, en SkinSuit, der er designet til at lette de rygsmerter, mange astronauter lider af som følge af opholdet i rummet. 

 

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Se mere

Andreas Mogensen skriver i sit opslag på Twitter, at han aldrig selv fik set Danmark om natten, da han opholdt sig på ISS.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App