Coronaplagede daginstitutioner må bede forældre om hjælp

En ny undersøgelse lavet af BUPL viser, at mange daginstitutioner i den seneste måned har været plaget af personalemangel på grund af corona.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Næsten en tredjedel af landets daginstitutioner har inden for den seneste måned været så pressede af mangel på personale, at de har måttet opfordre forældre til at holde deres børn hjemme eller hente tidligt.

Det skriver pædagogernes fagforening, BUPL, i en pressemeddelelse.

Ny undersøgelse, som BUPL har foretaget blandt ledere i daginstitutioner, bekræfter nemlig, at der er voldsomt pres på området.

quote Vi risikerer at svigte børnene, fordi vi ikke har andre redskaber end at trygle forældrene om hjælp

Elisa Rimpler, formand, BUPL.

Mangel på pædagoger og andet pædagogisk personale fører til kaotiske forhold over hele landet, skriver BUPL, og det er især coronasmitte i kombination med mangel på faste vikarer, der presser daginstitutionerne.

Undersøgelsen viser, at fire ud af fem ledere indenfor den seneste uge har haft coronasmitte blandt medarbejderne, og mere end tre ud af fem har oplevet ikke at kunne finde vikarer. Og i 16 procent af institutionerne var mere end hver fjerde medarbejder fraværende i løbet af sidste uge.

Smitten stiger blandt personalet

I pressemeddelelsen skriver BUPL, at smitten blandt pædagoger og pædagogisk personale fortsat er stigende.

- Det er rystende, at daginstitutionerne bliver ladt i stikken, mens smitten raser, og få pædagoger står alene med store børneflokke. Vi risikerer at svigte børnene, fordi vi ikke har andre redskaber end at trygle forældrene om hjælp, siger Elisa Rimpler, der er formand for BUPL, i pressemeddelelsen.

Hun kræver politisk handling og er skuffet over, at ministeren indtil videre blankt har afvist at lade institutionerne bruge dimensionering, så de kan justere i åbningstiden eller antallet af børn, når smitten stikker af.

- Alene sidste uge blev 3.300 ansatte i institutionerne testet positive, og smitten blandt pædagogisk personale er langt højere end i resten af befolkningen. Rigtig mange daginstitutioner hænger i med det yderste af neglene, og det ved ministeren godt. Derfor er der akut brug for handling, hvis vi skal undgå lukninger af institutioner på stribe, siger hun.

1.053 ledere har besvaret undersøgelsen i perioden mellem den 7. og 11. januar.