Corona-selvtests bliver revet væk - men kan man regne med resultatet?

Lange køer til kviktestcentre og utilgængelige PCR-tider har gjort de alternative selvtests populære op til jul. Ifølge en ekspert har de mange fordele.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Julen står for døren, og mange skal mødes med familie på kryds og tværs. Men juletiden anno 2021 har også budt på de højeste smittetal i Danmark siden pandemiens start. Derfor er der stor efterspørgsel på at blive testet, inden vi samles om julemad, juletræ og julegaver.

Det har skabt lange køer foran testcentre, og derfor tyer mange til de testkits, man kan købe i butikker og bruge på sig selv.

- Det er meget rart at kunne teste sig selv derhjemme. Det er ikke altid, man lige kan få en tid, og der er lange køer til kviktestcentrene, siger Hanna Kjærsgaard Kristensen fra Haslev, der netop er i butikken Normal i Næstved Storcenter for at købe selvtest.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hanna Kjærsgaard Kristensen fra Haslev er i butikken Normal i Næstved Storcenter for at købe kviktest.
Hanna Kjærsgaard Kristensen fra Haslev er i butikken Normal i Næstved Storcenter for at købe kviktest. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

- Vi skal holde jul, og så bor vi langt ude på landet, hvor det ikke er så nemt at komme til at få en test, og så er det rart at have nogle selvtest, når vi skal være samlet nogle stykker, lyder det fra Lars Kristensen fra Tappernøje, der ligeledes har tilføjet selvtests til jule-indkøbslisten.

Selvtest bør, ifølge Sundhedsstyrelsen, ikke anvendes, hvis du har symptomer, eller er nær kontakt til en smittet. Her anbefales du i stedet at bruge PCR-test.

Lars Kristensen fra Tappernøje bor langt fra et testcenter. Derfor er han glad for at kunne teste sig selv, inden han skal holde juleaften.
Lars Kristensen fra Tappernøje bor langt fra et testcenter. Derfor er han glad for at kunne teste sig selv, inden han skal holde juleaften. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Ekspert: - Kan være lige så god som PCR-test

En af Danmarks førende eksperter i coronatests er Peter Kamp Busk. Han er ph.d. i medicinalbiologi og lektor på Roskilde Universitet. Ifølge Peter Kamp busk kan en selvtest på mange måder være lige så god som en lyntest fortaget af en poder.

- Hvis man kan lave testen ordentligt, og det kan man, så kan man få samme følsomhed som ved en lyntest, fastslår han.

Der er dog stor forskel på, hvor følsomme selvtestene er, og altså hvor sikkert et svar de kan give.

- Hvis de bedste ligger lige under 80 procent følsomhed (i forhold til PCR-test, red.), ligger de dårlige måske under 40 procent. Det er ikke særligt godt. Man kan kigge på indlægssedlen, for der skal stå, hvad følsomheden er på testen, fortæller Peter Kamp Busk.

Det er PCR-testen, altså den, der tages i halsen af en poder, og som kræver en tidsbestilling, der har den bedste følsomhed og dermed giver det mest retvisende billede af, om man er smittet med COVID-19 eller ej på tidspunktet for testen.

Men det er også PRC-testen, der tager længst tid at få svar på, fordi den skal undersøges i et laboratorie. Især her i dagene op til jul er der pres på PCR-testsystemet. Regeringen har en politisk målsætning om, at 80 % af alle testede skal have svar inden for 24 timer. Og mens det den 13. december var 75 procent af alle svar, der kom inden for det tidsspænd, var det blot 15 procent den 19. december, viser tal fra Statens Serum Institut.


Artiklen fortsætter under søjlediagrammet.

Regering har en politisk målsætning om, at 80% af alle PCR-testede skal have svar inden for 24 timer. Men, som diagrammet fra Statens Serum Institut viser, har den målsætning i dagene op til jul været langt ude af syne.
Regering har en politisk målsætning om, at 80% af alle PCR-testede skal have svar inden for 24 timer. Men, som diagrammet fra Statens Serum Institut viser, har den målsætning i dagene op til jul været langt ude af syne. Foto: Statens Serum Institut

At kviktest og selvtest giver et svar umiddelbart efter, testen er taget, opvejer i nogen grad for PCR-testens ventetid, fordi der er så meget smitte i samfundet lige nu, mener Peter Kamp Busk.

- Hvis man tester et døgn før juleaften, så kan man jo ikke være sikker på, at man ikke er blevet smittet de sidste 24 timer (fra testtidspunktet, red.). Det koster lidt på følsomheden af PCR-testen, og det koster akkurat så meget på følsomheden, at det kommer til at svare til at tage en lyntest lige før juleaften, siger han og anbefaler, at man tager sin test kortest muligst tid, før man skal være sammen med folk, så man undgår at blive smittet i mellemtiden.

Han understreger desuden, at selvtestene skal have stuetemperatur, når man tager dem. Hvis de har en temperatur på under 10-15 grader, når man bruger dem, kan man i mindre grad være sikker på, at de viser et korrekt resultat, forklarer han.

Alenlange køer til PCR- og lyntests er med til at øge efterspørgslen på selvtests. Her er det køen torsdag i Faxe.
Alenlange køer til PCR- og lyntests er med til at øge efterspørgslen på selvtests. Her er det køen torsdag i Faxe. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Kommuner deler gratis selvtests ud til skoleelever

Det er ikke kun i butikkerne, at selvtests bliver langet flittigt over disken i disse dage.

Som et led i myndighedernes teststrategi på skoleområdet, har kommunerne nemlig fået tildelt et antal selvtests målrettet elever fra 1. klasse og opefter i grundskolen samt medarbejdere i grundskole og dagtilbud, der ikke er vaccineret eller tidligere smittet.

- Vi vil sikre, at vores elever er nytestede, når de kommer i skole den 5. januar, og så vil vi jo gerne have, at de har en tryg jul, siger Dorte Bagge, der er administrativ medarbejder i Center for Børn og Undervisning i Faxe Kommune, og som i dag har delt testkits ud.

Ifølge Dorte Bagge fra Faxe Kommune er det lige så nemt at tage en selvtest som at pille sig i næsen.
Ifølge Dorte Bagge fra Faxe Kommune er det lige så nemt at tage en selvtest som at pille sig i næsen. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Det tiltag er Christina Eland fra Faxe glad for.

- Så skal man ikke stå i den lange kø, I kan se derude, siger hun og peger mod byens testcenter, hvor køen er timelang. 

- Så er man også sikret, inden man tager hjem til familien, hvis man har nogle sårbare. Det tænker jeg, er en meget god idé, siger hun.

Christina Eland er glad for, at hun og familien kan holde en coronasikker jul og samtidig undgå den lange testkø.
Christina Eland er glad for, at hun og familien kan holde en coronasikker jul og samtidig undgå den lange testkø. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Myndighedernes nuværende anbefaling er at blive testet én gang om ugen for elever fra og med 1. klasse samt ansatte, besøgende og andre personer med tilknytning til skolen, som ikke er vaccinerede eller ikke tidligere smittede.

I Faxe Kommune har de fået 25.000 selvtests til skoleområdet, fortæller Dorte Bagge. Hver elev kan hente fem styks, og det er ret ligetil at benytte dem.

- Det er meget nemt. Hvis man kan pille sig i næsen, kan man også tage en selvtest, plejer vi at sige, lyder det fra Dorte Bagge.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bliver PCR-testet hurtigst muligt, hvis man tester positivt med en selvtest, da PCR-testen kan be- eller afkræfte, om selvtesten har givet det rigtige svar. Samtidigt skal man være opmærksom på, at selvtestens resultat ikke registreres nogen steder og derfor ikke kan bruges som gyldigt coronapas.

Selvom testen altså ikke er helt nøjagtig, var flere borgere i Faxe glade for at kunne få udleveret dem gratis. 


Nyhedsoverblik