Corona ødelægger festen - konfirmationer udskydes igen

En lang række kirker må ligesom sidste år udskyde årets konfirmationer.

De hvide kjoler, afhentning i skinnende biler, dyre gaver og pinlige sange fra bedsteforældrene må igen i år udskydes til senere.

Rigtig mange kirker må i disse dage udskyde de planlagte konfirmationer til sensommeren.

- Vi havde lige sendt invitationer ud, så det var virkelig et dårligt tidspunkt, nyheden kom på.

Sådan siger Laura Laursen fra Haslev, der er en af dem, der i år får udskudt sin konfirmation.

- Man bliver jo skuffet. Det er lidt nederen. Men man kan ikke rigtig gøre noget, siger hun.

Lappeløsninger

Mens enkelte sogne har så få konfirmander, at de kan gennemføre arrangementerne alligevel, så må langt de fleste sogne udskyde.

- Det er noget møg. Simpelthen, siger Bo Scharff, der er præst i Terslev Kirke.

Bo Scharff er præst i Terslev Kirke.
Bo Scharff er præst i Terslev Kirke. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

- Vi finder nogle lappeløsninger, og vi har nogle måder, som de kan være konfirmander på. Det går - men det er jo ikke lige sagen, siger Bo Scharff.

Blandt andet virtuelle gudstjenester og konfirmationsundervisning via webcam har været taget i brug for at henlede de unges opmærksomhed på Gud.

Sådan ser der ud i kirkerne under corona.
Sådan ser der ud i kirkerne under corona. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Udskyder de fleste steder

I Tryggevælde Provsti arbejder man i år på at gøre udskydelserne mere systematiske - og allerede nu tilbyde alternative datoer for konfirmation. Beslutningerne er truffet på baggrund af sidste års erfaringer og samtaler med alle præsterne.

- Det var jo et - undskyld udtrykket - gedemarked sidste år, da vi skulle tilrettelægge konfirmationerne, og vi håber, at hvis vi i år kan være lidt bedre forberedt og i lidt bedre tid, så familierne så også har tid til at lave nye aftaler og arrangementer, siger provsten Erhard S. Westenberg. Metoden er også brugt i flere andre provstier.

Provsten i Tryggevælde Provsti,  Erhard S. Westenberg.
Provsten i Tryggevælde Provsti, Erhard S. Westenberg. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Få konfirmander giver valgfrihed

I Terslev Kirke er der kun fire konfirmander, så her er det lettere at være fleksibel i forhold til konfirmandernes ønsker. Hvis familierne vil, så gennemføres konfirmationerne i foråret.

I nabokirken i Haslev er det dog ikke en mulighed. Her er der omkring 160 konfirmander - så her er man nødt til at udsætte til sensommeren på grund af restriktionerne.

- I de større sogne er det et større puslespil, der skal gå op. Men jeg er sikker på, at der bliver konfirmation alle steder rundt omkring, så de unge mennesker kan se frem til en god fest, siger Erhard S. Westenberg.

I regionens øvrige provstier har man valgt samme løsning. Hver præst vurderer sammen med konfirmanderne, hvad der er muligt. Men langt de fleste vælger at udskyde til sensommeren, da der lige nu ikke er udsigt til at kunne holde en fest i forbindelse med konfirmationen.

En af hovedpersonerne - Laura Laursen fra Haslev - er dog fortrøstningsfuld.

- Jeg tror ikke man skal tænke så meget på det. Det er jo stadig en konfirmation, selvom det bliver ændret. Jeg synes bare, man skal vente og håbe på det bedste, siger Laura Laursen.