Corona-epidemien gør livet surt for indbrudstyve: Markant fald i antallet af indbrud

Antallet af anmeldte indbrud i private hjem er faldet markant i årets første måneder. Corona-epidemien er formentlig en del af forklaringen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danskerne er langt mere hjemme, og det gør livet surt for indbrudstyve.

I første kvartal 2020 blev der på landsplan anmeldt 5.496 indbrud i private hjem. Det svarer til et fald på 16 pct. i forhold til første kvartal sidste år.

I vores region drejer det sig om et fald på hele 18,7 procent.

Enkelte kommuner har dog oplevet flere indbrud end sidste år. Det drejer sig om Faxe, Guldborgsund, Ringsted, Næstved og Stevns. Det viser de nyeste tal fra Bo Trygt, som er en kampagne skabt af TrygFonden og Realdania.

Bo trygt har i fællesskab med Rigspolitiet udviklet de 5 vigtigste råd mod indbrud:

Tendens med færre indbrud fortsætter

I 2019 havde Danmark det laveste antal indbrud i mere end tredive år, og tendensen med færre indbrud fortsætter i starten af 2020 og forstærkes efter alt at dømme af corona-epidemien, fastslår Britt Wendelboe, der er programleder i Bo trygt.

quote Ifølge politiet har nogle af de mest indbrudsplagede områder endda oplevet døgn uden indbrud

Britt Wendelboe, programleder i Bo trygt

- Det, at mange har været mere hjemme end normalt, har gjort livet surt for indbrudstyvene. Ifølge politiet har nogle af de mest indbrudsplagede områder endda oplevet døgn uden indbrud. Nu bør vi forberede os på en mere almindelig hverdag. For fortsat at holde tyvene væk kan vi derfor med fordel indbrudssikre boligen. Der er også brug for, at endnu flere end i dag bliver aktive nabohjælpere, siger Britt Wendelboe.

Bo trygt arbejder for at sænke antallet af indbrud og øge trygheden i danske hjem. Bag indsatsen står TrygFonden og foreningen Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Grafik: Anne Lundbye

Nabohjælp under corona-krisen

Siden Danmark lukkede ned den 11. marts, har mange danskere holdt sig hjemme det meste af døgnet.

Vi er mere i haven, vores biler er parkeret ved huset, og der er liv i nabolaget. Samtidig har vi set mange eksempler på godt naboskab, hvor vi har hjulpet hinanden i den her meget særlige situation, og det kan vi tage med os, når Danmark åbner mere op igen, siger Britt Wendelboe.

quote Man kan med fordel gennemgå sit hus med tyvens øjne

Britt Wendelboe, programleder i Bo trygt

- Gode naborelationer er med til at give god Nabohjælp. Og god Nabohjælp er, når vi hjælper hinanden, og når vakse naboer er synlige i nabolaget og fortæller hinanden, hvis noget vækker mistanke, eller der har været indbrud, siger Sarah Risbøl Jacobsen, der er kommunikationskonsulent i Nabohjælp.

Det handler om at signalere, at her er der altid nogen hjemme, som holder øje. Nabohjælp har udviklet en app, hvor man kan arrangere feriehjælp og dele viden om indbrud og mistænkelig adfærd.

160.000 danskere har allerede taget appen i brug, og antallet af indbrud kan få endnu et nøk nedad, hvis flere tager appen til sig.

Grafik: Anne Lundbye

Gennemgå huset med tyvens øjne

Mens mange danskere fortsat er mere hjemme end vanligt og bruger ekstra tid på at vedligeholde hus og have, kan det samtidig være en god idé at indbrudssikre huset, lyder opfordringen fra Bo trygt. 

- Man kan med fordel gennemgå sit hus med tyvens øjne. Har din bolig for eksempel dårlige låse eller gamle vinduer, skal de måske udskiftes. Måske kan du sætte udendørs lys op eller trimme hækken, så indbrudstyve nemmere bliver set af naboerne. Corona-situationen har forstærket det fald i indbrudstallet, vi så allerede i 2019. Den udvikling kan vi forhåbentlig fastholde med enkle tiltag, inden samfundet kommer op i gear igen, siger programleder Britt Wendelboe.

Download Nabohjælps app