Chancen for at overleve hjertestop er ens i land og by

Ifølge forsker kan frivillige reddere være forklaring på, at borgere kan overleve hjertestop uanset bopæl.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er ikke nævneværdig forskel på chancen for at overleve et hjertestop, hvis man falder om ude på landet eller i en tætbefolket by.

Det er, selv om en ambulance i mange tilfælde er længere tid om at nå frem til tyndt befolkede områder.

Det viser nye tal fra Dansk Hjertestopregister.

- Vi har kigget på, hvordan overlevelsen er blandt folk, der får hjertestop i private hjem henholdsvis i tyndt befolkede områder, lidt tættere befolkede områder og tæt befolkede områder.

- Der er ikke noget, der tyder på, at der er forskel i overlevelsen på de tre områder, siger læge Kristian Bundgaard Ringgren til Ritzau.

Mange frivillige hjælpere

Han er tilknyttet Hjertestopregistret og forsker i netop forholdet mellem bosætning og hjertedød.

Ifølge ham kan resultaterne skyldes, at Danmark har mange frivillige hjælpere.

- Hvis jeg skal give et bud, så tror jeg, at det hænger sammen med, at vi har mange danskere, der - uanset hvor hjertestoppet sket - er hurtige til at træde til og giver hjerte-lunge-redning af høj kvalitet.

Læs også
Løber 184 kilometer for organdonation – Helle tog stilling for sin hjernedøde bror
Læs også
Løber 184 kilometer for organdonation – Helle tog stilling for sin hjernedøde bror

- Vi ved, at mange danskere er godt uddannede i det og har taget kurser. Procentmæssigt er vi også nogle af dem i verden, som er allerbedst til at træde til, siger han.

Ifølge Jyllands-Posten er det kommunerne Hjørring og Brønderslev, der har nogle af landets længste responstider, når det handler om at få ambulancer frem til tilskadekomne, syge eller folk med hjertestop.

Ingen  "nævneværdig forskel"

I Hjørring varede det i kontraktåret 2020-2021 i gennemsnit ti minutter og ti sekunder, inden en Falck-ambulance var fremme.

Nogle gange var et andet udrykningskøretøj hurtigere fremme, for eksempel en akutlægebil. Det varede i gennemsnit ni minutter og 48 sekunder, før første vogn var på stedet. Det viser tal fra Region Nordjylland.

For at afsøge overlevelsen i forskellige egne af Danmark, har Kristian Bundgaard Ringgren opdelt landet i tre lige store dele efter antal beboere per hektar.

VIDEO: Se videoen om far og datter, der hurtigt fik skoene på, da der kom en alarm om et hjertestop.

I de tyndest befolkede egne bor der mellem 1,8 og 4 personer. I midtergruppen er befolkningstallet 4-12 mennesker per hektar. Og i de tættest befolkede områder bor der 12 eller flere per hektar.

Og der er altså ikke nogen "nævneværdig forskel" mellem overlevelsen i de tre områder, siger forskeren.

Han understreger, at hans forskning går på alle bevidnede hjertestop - både ude og hjemme. Samtidig er chancen for at overleve hjertestop generelt større i det offentlige rum end i private hjem, siger han.


Nyhedsoverblik