Brug din sunde fornuft i sneen - vintervejr ophæver ikke reglerne

Borgerne skal tænke sig om, selvom vi er blevet ramt af vinterligt vejr. Både i forhold til almindelig opførsel og af hensyn til coronareglerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når der endelig er sne - så skal der også kælkes. Og når der er is, skal der skøjtes.

Sådan lyder kampråbet nok hos de fleste børn og barnlige sjæle, der med begejstring kigger ud på vintervejret, og samtidig har behov for at brænde noget af den opsparede energi af.

Men selvom det er rart at slå sig løs, så skal vi stadig huske den gode forstand og passe på os selv og andre, når vi går ud i sneen. Sådan lyder opfordringen fra Midt- og Vestsjællands Politi. 

Afstandskrav og ordensbekendtgørelsen gælder nemlig stadig, fastslår de.

- Selvom det set fra et børnefamiliesynspunkt kan være svært, så er det vigtigt at passe på. Vi skal stadig holde afstand og undlade at forsamles, også selvom nogle kælkebakker og vandhuller med sikker is måske er mere populære at samles ved end andre. Der er ikke noget, der er forandret i reglerne, fordi der er faldet sne, lyder opfordringen fra Martin Bjerregaard fra politikredsens presseafdeling.

Forsamlingsforbuddet er en vurdering

Han opfordrer folk til at fordele sig, så der er plads til alle.

- Når der er mange på en kælkebakke, så er det ikke det samme, som når man er til det samme arrangement. Ligesom man jo heller ikke overtræder forsamlingsforbuddet, hvis to grupper på fire personer krydser hinanden hurtigt på et fortov. Men det er klart, at hvis en kælkebakke er som en myretue, så er opfordringen, at man går et andet sted hen eller kommer tilbage på et tidspunkt, der måske ikke er så populært, siger han.

Han understreger, at det altid må komme an på en vurdering, om forsamlingsforbuddet er overtrådt.

- Det er klart, at otte personer på et bord-bænkesæt er lettere at vurdere end otte personer på en kælkebakke, og mens det første er en overtrædelse, så er det ikke sikkert, at det andet er det. Det vil altid være en vurdering, siger han, og opfordrer til, at man i tvivlstilfælde i hvert fald tager mundbind på, selvom man er udenfor.

Tænk dig om i snevejret

Han oplyser, at politiet i øvrigt har haft travlt med vintervejret. Alene på torsdagens døgnrapport er tre sager om kådhed i eller på is, der påkalder sig en indsats fra politiet.

Det gælder blandt andet børn på usikker is, drengestreger med sneboldkast og vild bilkørsel på glatte veje.

- Helt generelt er reglen, at man skal passe på sig selv og ikke være til ulempe for andre. Man må gerne lege, hvis alle i legen er med på den - men at kaste sne efter gamle fru Jensen med sin trolley på den anden side af vejen, det dur ikke - ligesom det heller ikke er ok at kaste snebolde efter biler, vinduer eller andet, siger han.

Han understreger, at det trods alt er meget få sager, der udløses af vintervejr hvert år.

- Det er de få, der udløser sagerne - og når det er alvorligt nok, så griber vi ind. Men helt generelt, så er det en god ide at tænke sig om. Også når man er i sneen, siger Martin Bjerregaard.