Brandfolk blev beskudt med fyrværkeri: - Det er ikke fair, at vi skal angribes på den måde

En ellers rolig nytårsaften blev skæmmet af en episode, hvor brandfolk fra Slagelse Brand og Redning blev skudt efter med fyrværkeri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En almindelig rutineopgave med at slukke ilden i en papcontainer nytårsaften udviklede sig uventet for brandfolkene hos Slagelse Brand og Redning.

De blev pludselig beskudt med fyrværkeri. Episoden skete på Søndermarksvej i Slagelse tidligt nytårsmorgen. 

På billeder fra stedet kan man se, hvordan en brandmand er i færd med at spule vand ned i den brændende container, da han pludselig bliver beskudt med fyrværkeri.

quote Vi kommer jo kun for at hjælpe og sikre, at personer ikke kommer til skade

Michael Gravgaard, indsatsleder, Slagelse Brand og Redning

Beskydningen betød, at brandfolkene måtte trække sig tilbage til brandbilen, mens politiet sørgede for ro i området, så branden kunne slukkes. Det lykkedes dog ikke politiet at fange gerningsmændene, oplyste Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi tidligt fredag morgen til TV 2.

- Der var fuldstændig roligt i området, da vi kom derud, men lige pludselig, ud af det blå, var der nogle personer, der affyrede et par bomberør i vores retning, som gik af, lige hvor vi arbejdede, siger indsatsleder Michael Gravgaard til TV2 ØST.

- Det er ikke lige det, man forventer, når man står og slukker en papircontainer, men det er ikke urealistisk, at sådan noget kan forekomme nytårsaften, hvor det buldrer og brager mellem ørerne på os.

Artiklen fortsætter under videoen.

Ifølge Michael Gravgaard kom ingen af brandfolkene til skade ved episoden, som er en ud af i alt tre på landsplan dette nytårsdøgn, hvor der er blevet skudt med fyrværkeri efter brandvæsnet. Michael Gravgaard kalder det for frygteligt uretfærdigt, at brandfolk skal udsættes for beskydninger og appellerer til de folk, der gør det: De skal tænke sig om.

- Vi kommer jo kun for at hjælpe og sikre, at personer ikke kommer til skade, og vi synes ikke, det er fair, at vi skal angribes på den måde, siger han.

Virus og vejr lagde en dæmper på aktiviteten

Slagelse Brand og Redning rykkede nytårsaften ud til færre udrykninger end tidligere år. Michael Gravgaard mener, det skyldes coronaens restriktioner, og hvordan vejret udartede sig tæt på midnat.

- Klokken 23:50 trak der et regnvejr ind over Slagelse, som blev ved i nogle timer. Det satte en dæmper på mange ting, når det samtidig også var koldt.

Samme melding om en rolig nat kommer fra Vestsjællands Brandvæsen, der dækker Odsherred, Holbæk, Lejre, Sorø og Kalundborg kommuner. Her kørte man ud 13 gange, hvilket er omtrent halvdelen af, hvad brandvæsnet normalt plejer at gøre nytårsaften.

Det fortæller beredskabsdirektør Lars Karlsen.

- Vi har været ude til ild i en skraldespand og affaldscontainer, og vi har haft et par bilbrande, men det er i småtingsafdelingen, i forhold til hvad vi har set de andre år.

I stil med Michael Gravgaard mener Lars Karlsen også, at restriktionerne har haft en afgørende betydning for den lavere aktivitet. Han fortæller, at Vestsjællands Brandvæsen i et enkelt tilfælde afmeldte en tur til en anmeldt brand, fordi personer på stedet selv havde slukket den.

Så mange gange kørte brandvæsnet ud nytårsnat: