Borgmestre raser over placering af erhvervsklynger: - Det er en katastrofe

En række borgmestre på Vestsjælland, Lolland og Falster er vrede over, at Region Sjælland ingen erhvervsklynger har fået.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- En katastrofe og en krigserklæring fra ministeriets side.

Sådan lyder reaktionen fra Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), efter at det fredag kom frem, at Region Sjælland ikke får nogen af 14 nye erhvervsklynger.

Kun én af klyngerne - den for byggeri og anlæg, som blandt andre Gate21 står for - har planer om at have et konkret samarbejde med Ressourcecity i Næstved og med med Gate21's eget lokalkontor på Lolland. Gate21 forventer at få, hvad der svarer til to årsværk i Næstved. Men klyngens hovedkontor ligger i Albertslund.

quote Det er jo nærmest en katastrofe. Det er groft sagt at tage pis på Region Sjælland

Ole Vive (V), borgmester, Faxe Kommune

- Hvis alle vores klogeste mennesker skal valfarte ind til hovedstaden eller til universitetsbyerne, så er det også der, der opstår endnu mere vækst og udvikling, og det er et svigt af resten af landet, som jeg ser det, fortsætter Holger Schou Rasmussen, som ikke er den eneste borgmester i regionen, der er skuffet over beslutningen.

Samtlige af de borgmestre TV2 ØST fredag har talt med er forundret over, at ikke en eneste af erhvervsklyngerne og bare to af de kontorer, der hører med til samarbejdet, er placeret i Region Sjælland.

- Det er jo nærmest en katastrofe. Det er groft sagt at tage pis på Region Sjælland. 14 klynger, og vi får nul. Det er jo det samme som at sige, at vi overhovedet ikke har noget vigtigt erhverv her i Region Sjælland, og det er jo helt på månen, lyder det fra Faxe Kommunes borgmester, Ole Vive (V).

Forbavset og forbløffet

Fredag morgen offentliggjorde Uddannelses- og Forskningsministeriet, hvor de 14 nye erhvervsklynger skal ligge.

Det siger borgmestrene:

  • Holger Schou Rasmussen (S), borgmester, Lolland Kommune: Vi ved, at vidensarbejdspladser ryger derhen, hvor den geografiske placering er. Det kan godt være, at vi kan samarbejde, men hvis alle vores klogeste mennesker skal valfarte ind til hovedstaden eller til universitetsbyerne, så er det også der, der opstår endnu mere vækst og udvikling, og det er et svigt af resten af landet, som jeg ser det.
     
  • Ole Vive (V), borgmester Faxe Kommune: Det er jo nærmest en katastrofe. Det må være en ommer. Det er groft sagt at tage pis på Region Sjælland, 14 klynger, og vi får nul. Det er jo det samme som at sige, at vi overhovedet ikke har noget vigtigt erhverv her i Region Sjælland, og det er jo helt på månen. Det er afgørende for, hvor erhvervsudviklingen skal være i fremtiden. 
     
  • John Brædder (G), borgmester, Guldborgsund Kommune: Det er jeg rigtig træt af. Hvis man centrerer tingene om metropolerne, får man ikke skabt vækst og udvikling i hele landet. De har ikke tænkt det her til ende.Jeg synes ikke, man kan være bekendt slet ikke at placere nogen klynge i Region Sjælland, og vi kommer til at lave noget ballade omkring beslutningen, så jeg håber ikke, at slaget er 100 procent tabt.
     
  • Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune: Jeg er mega skuffet. Vi har søgt indenfor fristen, men er så ikke kommet i betragtning, fordi vi ikke har en erhvervsklynge i forvejen. Jeg synes, at ministeren fuldstændigt har negligeret vores henvendelse. Vi havde udpeget fire områder, som Region Sjælland kunne have en klynge indenfor. En klynge kan være med til at tiltrække virksomheder indenfor det felt, klyngen handler om, ligesom det kan tiltrække uddannelser.
     
  • Thomas Adelskov (S), borgmester, Odsherred Kommune: Det undrer mig, at man har så travlt med at centralisere alt inde omkring hovedstaden. Det, troede jeg, var forbi. Erhvervsklyngerne er vigtige, fordi de tiltrækker viden og et signal til virksomhederne om, at det er godt at lægge sig her. Vi kunne godt selv danne nogle erhvervsklynger, men der følger jo 160 millioner kroner med fra staten her, og jeg tror, de fleste kender den kommunale økonomi godt nok til at vide, at det kan vi ikke matche.
     
  • Martin Damm (V), borgmester, Kalundborg Kommune: Vi har for vane at få tingene klaret her i Kalundborg uden offentlig støtte, så vi går ikke nedenom og hjem, fordi der ikke er placeret en klynge her, men hvis formålet var at sprede det mere geografisk, er det ikke lykkes. Kalundborg har den største biotekklynge, men det har de åbenbart ikke fået øje på i København.
     
  • Gert Jørgensen (K), borgmester, Sorø Kommune: Jeg deler de andre borgmestres skuffelse og vil som bestyrelsesmedlem i Danmarks Erhvervsfremme stille spørgsmål til, om ikke Region Sjælland skal repræsenteres også. Samtidig skal jeg varetage hele landets interesse i den rolle, og tingene skal selvfølgelig placeres, hvor det bedst giver mening.

OBS: Borgmestrene har udtalt sig om klyngerne, før det fredag eftermiddag kom frem, at én af klyngerne med hovedkontor i Region Hovedstaden har planer om at have et samarbejde i Næstved og på Lolland. Dem, vi efterfølgende har fået fat i, siger dog til TV2 ØST, at de står ved deres kritik.

I en pressemeddelelse beskriver ministeriet, at det har været vigtigt at fordele klyngerne og de tilhørende repræsentationer rundt om i hele landet og dermed skabe en geografisk balance i placeringerne, men den udmelding giver ikke megen mening, når Region Sjælland slet ikke er på kortet, lyder det fra Martin Damm (V), der er borgmester i Kalundborg Kommune.  

- Hvis formålet var at sprede det mere geografisk, er det ikke lykkes, siger han, og hans borgmesterkollegaen i Odsherred Kommune er også forundret.

​- Jeg er både forbavset og forbløffet. Alene her i Nordvestsjælland synes jeg, der er et godt grundlag for at danne en erhvervsklynge, når man tænker på virksomheder som Lundbeck i Odsherred og Novozymes i Kalundborg. Det giver på ingen måde mening, at ingen af de nye erhvervsklynger er placeret i Region Sjælland, lyder det fra Thomas Adelskov (S).

Sendte brev med forslag

Formålet med erhvervsklyngerne er at bygge bro mellem forskningsmiljøer og virksomheder. Konkret skal de nye klynger fungere som bindeled mellem virksomheder og videninstitutioner inden for udvalgte styrkepositioner som miljø, energi og det maritime område.

byggeplads.jpg
Læs også
Nye erhvervsklynger når ud i landet - på nær Region Sjælland
byggeplads.jpg
Læs også
Nye erhvervsklynger når ud i landet - på nær Region Sjælland

De 17 borgmestre i Region Sjælland udpegede inden udvælgelsen af klyngernes placering sammen med Erhvervshus Sjælland fire områder, som regionen kunne have en klynge indenfor. De pegede på bygge- og anlæg, science, grøn energi og fødevarer, men det var altså ikke nok til at få en klynge til området.

- Med Femernbyggeriet ligger det lige til højrebenet for eksempel at placere en bygge-anlægsklynge her i regionen, og jeg synes ikke, man kan være bekendt slet ikke at tænke Region Sjælland ind i det her, siger John Brædder (G), borgmester i Guldborgsund.

Som nævnt er det senere kommet frem, at netop bygge-anlægsklyngen med hovedsæde i Albertslund planlægger at have to medarbejdere siddende i Næstved. 

Kommer til at halte efter

I Erhvervshus Sjælland direktør Mads Váczy Kragh også skuffet over de manglende klynger i Region Sjælland. Han frygter, at det kan få konsekvenser på sigt.

- Det kan betyde, at vi kommer til at halte endnu mere efter. Hvis man som udenlandsk virksomhed kigger på, hvor man skal placere sit nordiske hovedsæde, så vil man kigge på, hvor der i forvejen er en koncentration af tilsvarende virksomheder, forskning og uddannelse, for så er det et mere attraktivt sted at være. Dertil kommer, at vi er den region, der har det laveste indkomstniveau. Der er simpelthen behov for mere værditilvækst her i landsdelen, siger han.

Yderligere tiltag på vej

Flere af borgmestrene siger til TV2 ØST, at de nu vil gå videre med sagen og bede uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) genoverveje, hvorvidt Region Sjælland skal være uden nogen erhvervsklynger. Og det kan være, at ministeren er lydhør.

- Jeg kan godt forstå, at man sidder på Sjælland og ville ønske, at man var med i det Danmarksbillede, der nu er tegnet. Jeg lover, at jeg kommer til at følge op på, at klyngerne er tilgængelige for virksomheder på Sjælland, og at der også kommer yderligere tiltag. Vi kommer til at se på, hvad vi kan gøre på bagkant af det her, siger hun og understreger, at det er klyngerne selv, der har valgt, hvor de vil være til stede.  

De nuværende klynger skal fungere i 2021-2024 og bliver støttet med 160 millioner kroner.


Nyhedsoverblik