Borgmestre i oprør mod bøvl og bureaukrati: - Der er alt for mange regler

Unødvendig mange regler på beskæftigelsesområdet og ældreområdet spænder ben for kommunerne. Det mener samtlige borgmestre her i landsdelen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver hele tiden flere og flere regler. Men er de til gavn for os borgere, eller har bureaukratiet taget magten fra sund fornuft?

I Folketingets åbningstale krævede Mette Frederiksen et opgør med bureaukrati.

- Jeg mener, vi har brug for en nærhedsreform, hvor vi skruer ned for detailstyringen og skruer op for faglighed og ledelse, sagde Mette Frederiksen (S).

quote Jeg mener, vi har brug for en nærhedsreform

Mette Frederiksen (S), statsminister

Mette Frederiksen er den femte statsminister i Danmark, der blæser til kamp mod bureaukratiet, men eksperter kan konstatere at der kun bliver flere af dem. Regler.

TV 2 Nyhederne og TV 2s regioner sætter i denne uge fokus på reglernes Danmark under overskriften "Bøvl og Bureaukrati." 

Samtlige borgmestre i regionen: For mange regler

En rundspørge lavet af TV 2 Nyhederne og TV 2s regioner viser, at samtlige borgmestre her i landsdelen er enige om, at reglerne er for mange, og at de har konsekvenser.

Flere borgmestre peger på, at der er for mange besværlige regler inden for blandt andet arbejdsmarkedsområdet og beskæftigelsesområdet.

- Der er for mange love og regler. Vi kan ikke fokusere på en enkelt. Vi ved bare, der går mange arbejdstimer med kompliceret lovgivning, lyder det fra John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune.

Læs også
Lokale fødevareproducenter i opråb:
Ekstrem kontrol gør livet svært for os
Læs også
Lokale fødevareproducenter i opråb:
Ekstrem kontrol gør livet svært for os

- Ledige skal skrive et hav af ansøgninger hele tiden. Det giver ikke mening, angiver Slagelse-borgmester John Dyrby Paulsen (S).

Fire borgmestre i vores landsdel angiver bøvl med regler på arbejdsmarkeds- og beskæftigelsesområdet.

Tiden går med at dokumentere

Flere borgmestre fremhæver også, at der er for mange regler på ældreområdet.

- Der er for meget administration for fx sosu-assistenterne, siger Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) til TV2 ØST.

Sårbare familie får hjælp
Læs også
Kommune arbejder med mindre bureakrati - sårbare familier får hurtigere og bedre hjælp
Sårbare familie får hjælp
Læs også
Kommune arbejder med mindre bureakrati - sårbare familier får hurtigere og bedre hjælp

Også i Stevns Kommune oplever de for mange bureaukratiske regler på ældreområdet.

- Dokumentation på ældreområdet. Tiden går på at dokumentere i stedet for at være hos borgeren, siger borgmester Anette Mortensen (V).

Tendens til flere og flere regler

I Kalundborg fortæller Martin Damm (V) også, at han mener, at der er blevet skruet op for regel-Danmark de seneste par år.

quote Der er en tendens til, at der kommer flere og flere regler

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune

- Der er en tendens til, at der kommer flere og flere regler, og det skyldes jo, at man glemmer at fjerne de gamle regler, når man vedtager nye, siger Martin Damm til TV2 ØST.

- Vi mærker i dagligdagen, at vi gerne vil gøre noget for borgerne, men når vi pludselig skal overadministrere, går tiden fra det, vi kan med borgerne. Vi er for hårdt reguleret.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Der er en tendens til, at der kommer flere og flere regler, siger borgmester i Kalundborg Kommune, Martin Damm til TV2 ØST.
- Der er en tendens til, at der kommer flere og flere regler, siger borgmester i Kalundborg Kommune, Martin Damm til TV2 ØST. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

En undersøgelse foretaget af CEPOS fra 1989 til 2018 viser, at der de sidste 30 år er kommet 53 procent flere regler og love.

- Det er belastende for os, og det sker hver gang, at vi vil finjustere samfundet en lille smule. Til sidst er det fuldstændig umuligt at administrere, siger Martin Damm.

Verdens dyreste strøm

Faxe Kommune har haft et ønske om at skabe mere grøn energi, men har oplevet at blive mødt af en mur af bureaukrati.

Med solcelleanlæg på en række skoler og institutioner, ville kommunen få en grønnere profil og en lavere elregning, men kommunen endte med at få en dyr regning, fordi de skal leve op til en række særdeles krakilske regler.

Borgmester i Faxe Kommune Ole Vive (V) forklarer her, hvorfor reglerne er et problem for kommunen:

 

Tilbage i 2013 vedtog politikerne på Christiansborg en ny regel, der betød, at kommunale solcelleanlæg, der er sat op efter den 28. juni 2013, skulle være udskilt i deres eget selskab.

Reglen betød, at kommunen også skal føre individuelle regnskaber for alle de solcelleanlæg, de har. Den grønne energi, de kan få ud af solcellerne, står i mange tilfælde slet ikke på mål med omkostningerne ved at følge lovgivingen: 

Læs også
Bureaukratiske regler rammer grønne kommuner - solceller var slukket i seks år
Læs også
Bureaukratiske regler rammer grønne kommuner - solceller var slukket i seks år

- Vi skal have en statsautoriseret revisor på, der skal laves revisionsprotokoller, og det skal godkendes i byrådet. Det er en stor, administrativ og kompliceret opgave. Det bliver verdens dyreste strøm, siger Faxe Kommunes borgmester, Ole Vive (V). 

- Det er Folketingets skyld

11 ud af 12 borgmestre her i landsdelen mener, at hovedansvaret ligger hos politikerne på Christiansborg.

Også på landsplan svarer et stort flertal af de deltagende borgmestre, at der er for mange regler. Ingen synes, at der er for få.

Artiklen fortsætter under billedet.

Vi bliver jo bombarderet med regler i kommunerne, siger borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S).
Vi bliver jo bombarderet med regler i kommunerne, siger borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S). Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

63 ud af 69 adspurgte borgmestre i hele Danmark mener, at der er for mange regler. Hovedparten af de borgmestre, der har svaret, mener at, det er Folketinget, der er hovedansvarlig for, at det er så mange regler.

quote Hver gang man hører om en sag og tænker, at det er for dårligt, laver man en ny regel på Christiansborg

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune

- Der er rigtig mange regler. Vi bliver jo bombarderet med regler i kommunerne nærmest dagligt, fordi man på Christiansborg gerne vil detailstyre kommunerne, og hver gang man hører om en sag og tænker, at det er for dårligt, laver man en ny regel på Christiansborg, siger borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S).

- Når de hører om én, der går uden om systemet, fx Dovne-Robert, så har alle politikere på Christiansborg travlt med at blive forarget, og så laver de en ny lov og nogle nye regler om, at nu skal kommunerne stramme op, siger borgmesteren.

Mange gange laver Christiansborg en regel for at ramme ganske få, men den rammer mange borgere ude i kommunerne hver dag, som vi skal efterleve og bruge mange ressourcer på.

- Det betyder, at vi synes i kommunerne, at vi er låst. Der er alt for mange regler.


Nyhedsoverblik