Blandede reaktioner på ny psykiatriplan: - Gode indsatser, men der mangler penge

Blandt foreninger i psykiatrien bliver den nye 10-årsplan mødt af forskellige reaktioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Overordnet er der mange gode ting. 

- Jeg savner lidt mere tydeligt - hvad skal der ske som det næste? 

Sådan lyder det på en og samme tid fra Jane Alrø Sørensen, der er generalsekretær i Bedre Psykiatri, en landsforening for pårørende, ovenpå den 10-års psykiatriplan, der blev præsenteret tirsdag.

- Det her er første etape. Det er klogt, at vi skal have sat noget i gang for børn og unge og for de sværest voksne, psykisk syge, siger Jane Alrø Sørensen og fortsætter:

- De sværest psykisk syge lider, og de får ikke den hjælp, som de skal have. Hverken i behandlingspsykiatrien eller i kommunerne. Det er så vigtigt, at de får hjælp hurtigst muligt.

Regeringen har lovet et løft af psykiatrien, siden den sammen med støttepartierne kom ud med et forståelsespapir to uger efter valget i juni 2019. Siden da har arbejdet trukket ud. 

Med aftalen følger cirka 500 millioner kroner om året i de næste 10 år til at styrke området.

- 500 millioner kroner lyder af meget, når man har en almindelig husholdning. Men jeg håber virkelig, at de vil finde endnu flere penge. For beløbet skal dække mange ting, så det bekymrer mig, om der er nok, lyder det fra Mia Kristina Hansen, formand i foreningen SIND.

20220927-160412-L-6000x4000ma
Læs også
Længe ventet:
10-årsplan for psykiatrien vedtaget
20220927-160412-L-6000x4000ma
Læs også
Længe ventet:
10-årsplan for psykiatrien vedtaget

Ny indsats for børn og unge

TV2 ØST har tidligere beskrevet, hvordan familier med børn i vores sendeområde kan vente op til flere år på at få lavet en pædagogisk-psykologisk vurdering. Blandt andet i Næstved og Vordingborg kommuner. Det holder børnene hjemme fra skole i en uønsket venteposition. 

- Det vil være en stor hjælp, at de familier kan komme hurtigere igennem systemet. Men jeg er spændt på, hvor konkret arbejdet bliver, for kommunerne er indrettet meget forskelligt. Det er også vigtigt, at der er økonomi til forældrene, når de ikke kan få deres barn i skole igennem mange måneder. Jeg håber, at det bliver nemmere fremover, siger Mia Kristina Hansen.

Pengene, som følger med i aftalen, skal blandt andet gå til fem, prioriterede opgaver. 

Henrik Nielsen Tappernøje
Læs også
Slår alarm over ventetid - børn med særlige behov lades i stikken
Henrik Nielsen Tappernøje
Læs også
Slår alarm over ventetid - børn med særlige behov lades i stikken

Blandt andet skal der laves et ensartet tilbud i kommunerne til børn og unge med psykisk mistrivsel. Noget, som Sundhedsstyrelsen kom med en anbefaling om i starten af året.

- Det er rigtig godt set at lave en lettilgængelig indgang for børn og unge, så man opfanger de tidlige tegn på psykisk syge, hvor de ikke har fået den rigtige hjælp, siger Jane Alrø Sørensen.

- Men én etape gør ikke en hel etape. Det faglige oplæg fra Sundhedsstyrelsen indeholder 37 punkter. Det her er "kun" de første 10, slutter generalsekretæren i Bedre Psykiatri. 

Aftalen er indgået af regeringen, 

De blå partier har tidligere på dagen kritiseret forhandlingsforløbet og den konkrete aftale. 


Nyhedsoverblik