Biskopper vil bruge færre penge på at holde landkirker ved lige

Folkekirken bør sænke ambitionerne for at vedligeholde gamle middelalderkirker i de mest affolkede dele af landet, mener biskopper.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kan være et flot syn at køre igennem det danske landskab og blive mødt af den ene massive middelalderkirke efter den anden.

quote Det er egentlig ikke anderledes, end når børn flytter hjemmefra, og forældrene pludselig har et stort hus med mange tomme værelser

Marianne Gaarden, biskop, Lolland-Falsters Stift

Men måske også lige flot nok. I hvert fald bliver der brugt så mange ressourcer på at få gamle kirkebygninger til at se pæne ud i de mest affolkede dele af landet, at biskopperne nu vil se på, om man kan skrue ned for vedligeholdelsen visse steder.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ved biskoppernes seneste fælles møde besluttede man at nedsætte et arbejdsudvalg og igangsætte fire pilotprojekter, som skal arbejde på, hvordan man kan skrue ned for niveauet for vedligeholdelse ved de kirker, der er mindst i brug.

Ifølge Marianne Gaarden, der er biskop over Lolland-Falsters Stift, skyldes det, at danskerne over de seneste mange år har bevæget sig fra land til by.

Artiklen fortsætter under billedet

Biskop Marianne Gaarden finder det oplagt at se på, om man nogle steder for eksempel kan bruge kirkebygninger til andet end de få kirkelige aktiviteter, der er. Eksempelvis babysalmesang eller foredrag.
Biskop Marianne Gaarden finder det oplagt at se på, om man nogle steder for eksempel kan bruge kirkebygninger til andet end de få kirkelige aktiviteter, der er. Eksempelvis babysalmesang eller foredrag. Foto: TV2 ØST

- I mit stift, som er et udpræget landstift, ligger der nogle steder kirker med to kilometers mellemrum. Nogle menighedsråd sidder med fem små kirker og spørger, om de skal blive ved med at bruge ressourcer på at vedligeholde dem lige meget, når der er under 100 mennesker tilbage i sognet, og kirken kun er i brug få gange om året, siger hun til Kristeligt Dagblad og tilføjer:

- Vi skal derfor se på, om det er muligt at opstille nogle kriterier for, hvordan vi kan vedligeholde lejlighedskirkerne på forskellige niveauer.

Kirker kun i brug til særlige lejligheder

En diskussion er brudt ud om, hvorvidt man skal lukke ned for flere af landets 2.000 middelalderkirker, så de kun bliver brugt ved særlige lejligheder.

split_med_tomme_kirker.jpg
Læs også
Kirker på landet kan blive lagt i dvale: - Man kan blive tvunget til at tage sådan en beslutning
split_med_tomme_kirker.jpg
Læs også
Kirker på landet kan blive lagt i dvale: - Man kan blive tvunget til at tage sådan en beslutning

Det overvejer man blandt andet at gøre i Lolland-Falster Stift, der har flere end 100 kirker. For der er for få mennesker til for mange kirker.

Artiklen fortsætter under billedet

Der bliver brugt så mange ressourcer på at få gamle kirkebygninger til at se pæne ud i de mest affolkede dele af landet, at biskopperne nu vil se på, om man kan skrue ned for vedligeholdelsen visse steder.
Der bliver brugt så mange ressourcer på at få gamle kirkebygninger til at se pæne ud i de mest affolkede dele af landet, at biskopperne nu vil se på, om man kan skrue ned for vedligeholdelsen visse steder. Foto: Tina Holst Mortensen - TV2 ØST

Og Susanne Møller, der er formand for menighedsrådsforeningen for Lolland-Falsters Stift, mener, det efterhånden er en nødvendighed at ændre på brugen af nogle kirker.

- Det handler jo om, at man på et tidspunkt kan blive tvunget til at tage sådan en beslutning. Hvis der ingen menighed er tilbage, så giver det jo ikke mening at holde gudstjenester, sagde hun til TV2 ØST i søndags.

Landets biskopper har besluttet, at fire stifter - herunder Lolland-Falster - skal kigge på, om man kan lave såkaldt differentieret vedligeholdelse, skrev Jyllands-Posten søndag.

Nye aktiviteter i kirker

Biskop Marianne Gaarden finder det også oplagt at se på, om man nogle steder for eksempel kan bruge kirkebygninger til andet end de få kirkelige aktiviteter, der er.

- Vi har allerede åbnet for brug af kirkerne til eksempelvis babysalmesang, foredrag og som pitstop for pilgrimme, siger hun til Kristeligt Dagblad og tilføjer:

- Det er egentlig ikke anderledes, end når børn flytter hjemmefra, og forældrene pludselig har et stort hus med mange tomme værelser. Man kan spørge sig selv, om man vil sætte værelserne i stand, når de kun er i brug, når børnene er hjemme, eller om man skal lade dem blive brugt til andre formål.

Der findes 2.000 middelalderkirker i Danmark.
Der findes 2.000 middelalderkirker i Danmark. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Nyhedsoverblik