Beredskabsstyrelse opruster til uvejr - nye pumper skal redde os fra oversvømmelse

Beredskabet har torsdag fået et nyt effektivt våben mod oversvømmelser. Der er tale om en ny kæmpepumpe med et meget langt navn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Torsdag har budt på regn, regn og atter regn.

Så det er perfekt timing, at det netop er i dag, Beredskabsstyrelsen Sjælland i Næstved har fået leveret en ny pumpe til brug ved stormflod og oversvømmelser.

- Det er en højkapacitets-lænsepumpe-container, som vi kalder den, siger Lars Schou, operativ chef hos Beredskabsstyrelsen.

I denne uge blev der leveret i alt tre pumper til Beredskabsstyrelsens afdelinger i Thisted, Haderslev og Næstved. Hvis alle pumperne aktiveres samtidig, vil det tage fem-seks minutter at tømme et svømmebassin på størrelse med dem, der bruges ved OL. 

Kan pumpe 25.000 liter i minuttet

Der er tale om en ny kæmpepumpe, der kan klare 25.000 liter i minuttet. Den nye pumpe klarer 10.000 liter mere i minuttet, end de pumper beredskabsstyrelsen ellers normalt rykker ud med.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den nye pumpe kan pumpe 25.000 liter vand i minuttet ved et tryk på 2 bar. De gamle pumper kan kun pumpe 15.000 liter i minuttet.
Den nye pumpe kan pumpe 25.000 liter vand i minuttet ved et tryk på 2 bar. De gamle pumper kan kun pumpe 15.000 liter i minuttet. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Artiklen fortsætter under billedet.

Kæmpepumpen er cirka 2,5 meter høj, 2,5 meter bred og 6 meter lang.
Kæmpepumpen er cirka 2,5 meter høj, 2,5 meter bred og 6 meter lang. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

En dieselmotor sørger for at holde pumpen i gang.

- Det er i hvert fald den største pumpe, vi har beredskabsmæssigt i Danmark, vil jeg tro. Den kan give 25.000 liter i minuttet, og beredskabsstyrelsen har anskaffet sig tre af de her containere, siger operativ chef Lars Schou.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Flere oversvømmelser i regionen

Det er særdeles nødvendigt med stærke pumper. For de senere år er vandet væltet ind over land overalt i regionen. For eksempel i Sakskøbing i januar sidste år.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud i Sakskøbing, efter stormen Alfrida rasede i januar sidste år.
Sådan så det ud i Sakskøbing, efter stormen Alfrida rasede i januar sidste år. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Beredskabsstyrelsen har som et led i forsvarsforliget investeret i udstyr til at imødegå klimarelaterede hændelser. Det drejer sig blandt andet om pumper og mobile dæmninger til brug ved truende oversvømmelser.

Voldsommere vejr i fremtiden

DMI forventer, at vejret fremover bliver mere ekstremt. Nedbøren vil om sommeren i højere grad falde som kraftige byger eller skybrud, og et stigende havniveau medfører større risiko for oversvømmelser fra stormfloder.

Artiklen fortsætter under billedet.

Disse stofpumper leder vandet væk igen, efter det er blevet pumpet.
Disse stofpumper leder vandet væk igen, efter det er blevet pumpet. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Allerede i dag ser vi flere skybrud og oversvømmelser. Og alle prognoser viser, at vi i fremtiden vil opleve flere ekstreme vejrhændelser.

På den baggrund besluttede forligspartierne bag forsvarsforliget i 2018, at Beredskabsstyrelsen skulle anskaffe nyt materiel til at håndtere klimarelaterede hændelser nu og i fremtiden.

Ny pumpe skal sættes ind, når vandet stiger

Den nye pumpe skal netop sættes ind når vandstanden stiger. Det kunne eksempelvis være i en havn:

- Der vil man kunne bruge de her. Det kan også være på Lolland-Falster, hvor man dræner. Hvis en af de pumper gik i stykker, så kunne man sætte den her op og smide slangerne udover diget. Eller andre steder for eksempel i sommerhusområder, hvor man køre hen og sætte containeren af på vejen og så lægge tilstrækkelig mange slanger ud og pumpe det tilbage igen, siger operativ chef Lars Schou.

Artiklen fortsætter under billedet.

Vandet bliver ledt væk igen via disse stofslanger.
Vandet bliver ledt væk igen via disse stofslanger. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Man skal også kunne komme af med vandet igen

Beredskabsfolkene glæder sig til at tage den nye udstyr i brug.

- Det er jo altid spændende, og det er også altid en udfordring, for der er mange nye ting, man skal lære. Vi skal også have undersøgt, hvilke muligheder, den har, siger chefsergent Lars Johannesen.

Han er en af dem, der rykker ud, når der er en oversvømmelse eller forhøjet vandstand her i regionen.

- Det bliver nok en smule mere vanskeligt. For én ting er at kunne pumpe meget vand, én anden er at kunne komme af med vandet igen, siger Lars Johannesen.

Hvis vandstanden eksempelvis er steget i byen via en kanal, kan man lede vandet væk igen i et nærliggende hav.

Ud over den nye vandpumpe modtager Beredskabsstyrelsen i første halvår 2020 seks sandsækkefyldere, seks teleskoplæssere og 10 sæt mobilt lysmateriel. 


Nyhedsoverblik