Astrid Krag: - Samfundet skal være bedre til at hjælpe mennesker i hjemløshed

Der er pres på regionens forsorgshjem. Det er kommunernes ansvar at hjælpe, men staten vil gerne hjælpe, lyder det fra social- og indenrigsministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er kommet flere hjemløse i Region Sjælland de seneste fire år, og det sætter pres på regionens forsorgshjem. Alle steder er fyldt helt op, fortæller hjemmene efter en rundspørge fra TV2 ØST.

På blandt andet Saxenhøj på Lolland og Toften i Slagelse må man dagligt afvise borgere, som beder om hjælp.

- Vi er altid fuldt belagt, og vi har i gennemsnit to afvisninger om dagen, fortæller forstander Karen-Marie Heltoft, forstander på Toften i Slagelse.

Den situation er bestemt ikke holdbar, mener social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

- Vi bliver som samfund nødt til at være bedre til at hjælpe mennesker i hjemløshed tilbage i en bolig, lyder det fra social- og indenrigsminister Astrid Krag.

quote Det er jo ikke meningen, at man skal lave sit liv hverken på et forsorgshjem eller et herber

Astrid Krag (S), social- og indenrigsminister

Delt ansvar mellem kommuner og regering

Ifølge Social- og indenrigsminister Astrid Krag er det primært kommunernes ansvar at sørge for, der er nok billige boliger til de hjemløse. Men noget af ansvaret vil regeringen også påtage sig. 

- Noget af det er klart kommunernes ansvar. Men noget af det, vil vi også gerne tage på os fra regeringens side og sørge for at understøtte, at der kan komme flere billige boliger rundt omkring i landet og måske særligt i provinsen, siger Astrid Krag og understreger, at der netop i provinsen kommer flere hjemløse.

- Vi har med Finansloven og den aftale, der blev indgået, afsat 20 millioner kroner til det, man kalder Housing First. Den grundlæggende tilgang er, at når vi snakker om mennesker og hjemløshed, så skal de ikke leve på herberg og forsorgshjem. Så skal de hjælpes videre til en bolig, og når de er i den bolig, kan de få hjælp til deres misbrugsproblemer, psykiatriske problemstillinger og deres gæld. Det forudsætter, at der er nogle boliger, siger ministeren.

Samrbejder med boligminister og KL

Årsagen til det store pres på herberg og forsorghjem er i høj grad, at folk bliver boende i lang tid, selvom forsorgshjemmene er beregnet som en midlertidig bolig, forklarer Erik Søndergaard, forstander på forsorgshjemmet Saxenhøj på Falster.

- Vi har nogle voksne hjemløse, som stort set bor hele deres liv på forsorgshjem. Så bor de måske et år her, så er de et halvt år et andet sted, og så vender de måske tilbage og så videre. Men hvis man ser på hele deres livsforløb, så har de stort set tilbragt hele deres liv på midlertidige botilbud, siger Erik Søndergaard.

quote Jeg vil også gerne være med til at tage noget ansvar her, for vi skal gøre det bedre for borgere i hjemløshed

Astrid Krag (S), social- og indenrigsminister

Det problem skal løses, mener Astrid Krag.

- Det er jo ikke meningen, at man skal lave sit liv hverken på et forsorgshjem eller et herberg. Derfor bliver vi også nødt til som samfund at være bedre til at hjælpe de her mennesker videre, understreger Astrid Krag. 

- Nu kunne jeg pege fingre ad kommunerne og sige, at de i højere grad skulle hjælpe deres borgere videre i billige boliger, men jeg vil også gerne være med til at tage noget ansvar her, for vi skal gøre det bedre for borgere i hjemløshed, siger hun og fortsætter:

- Derfor er jeg sammen med boligministeren i gang med at kigge på, hvad vi kan gøre for at sikre, at der er flere billige boliger til de her borgere. Og så samarbejder vi også med KL om området her, hvor der uden tvivl er et stort pres og nogle mennesker, der kommer i klemme, siger Astrid Krag.

VIDEO: Forsorgshjemmene i TV2 ØST's sendeområde oplever store problemer med pladsmangel: