App til blinde kan blive revolutionerende med chatbot

En opdatering i appen Be My Eyes skal hjælpe blinde og svagtseende i hverdagen, så de ikke behøver hjælp fra andre mennesker i samme grad.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den kunstige intelligens har de seneste mange år imponeret med sine mange og konstantudviklende egenskaber. 

Og nu imponerer den kunstige intelligens igen.

Det kan nemlig snart være muligt at bruge den kunstige intelligens til at identificere genstande for blinde og svagtseende og dermed fungere som øjne. 

Det sker gennem appen Be My Eyes, som har indgået et samarbejde med virksomheden OpenAi, der står bag en chatbot, som kan svare på spørgsmål ud fra billeder. Og den funktion, skal den danske app bruge som den første i verden. 

Hans Jørgen Wiberg lancerede i 2015 appen Be My Eyes, som nu har lavet et samarbejde med OpenAi, virksomheden bag chatbotten ChatGPT, der er blevet voldsom populær de seneste måneder.
Hans Jørgen Wiberg lancerede i 2015 appen Be My Eyes, som nu har lavet et samarbejde med OpenAi, virksomheden bag chatbotten ChatGPT, der er blevet voldsom populær de seneste måneder. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

En halv million brugere

Appen blev lanceret af Hans Jørgen Wiberg for otte år siden og bruges af svagtseende og blinde verden over, der kan få hjælp af frivillige. 

- Vi har på verdensplan næsten en halv million brugere, men vi ved, der er en ret stor gruppe, som ikke bruger appen ret meget. Når man spørger, så er det med at ringe til et menneske, noget mange lige skal tage sig sammen til. 

Læs også
Ny chatbot tager verden med storm - kan blive revolutionerende for blinde
Læs også
Ny chatbot tager verden med storm - kan blive revolutionerende for blinde

Hans Jørgen Wiberg er selv svagtseende og lider af tunnelsyn. Han fortæller, at appen blandt andet kan bruges til at beskrive omgivelserne omkring ens bolig. 

- Du kan tage et billede ud ad dit vindue, hvis du bor på tredje sal og aldrig har fundet ud af, hvad der er på den anden siden. Så kan du gå hen til vinduet, tage et billede og få beskrevet huset overfor, siger han. 

Ny chatbot skal hjælpe blinde og svagtseende i hverdagen, så man ikke behøver at spørge andre om hjælp.
Ny chatbot skal hjælpe blinde og svagtseende i hverdagen, så man ikke behøver at spørge andre om hjælp. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Tærsklen for hjælp bliver lavere

At det kan blive lettere at få hjælp i hverdagen møder begejstring hos Ask Løvbjerg Abildgaard, som er landsformand i Dansk Blindesamfund.

- Jeg tror, noget af det sådan en opgradering hvor man kan få hjælp af en robot, kan gøre tærsklen for hjælp meget lavere. Så hvis jeg er nysgerrig efter, hvordan en musiker ser ud, så kan jeg få den hjælp. 

- Jeg behøver ikke overveje, om det er besværet værd. Det er lige præcis her, jeg tror, opdateringen kan noget, siger han. 

Læs også
Handicapformand håber at vi lærer af historien i sager om anbragte
Læs også
Handicapformand håber at vi lærer af historien i sager om anbragte

Til trods for den indledende begejstring for appen er der særligt et punkt, hvor den kunstige intelligens ikke kan hamle op med et menneske, pointerer Ask Løvbjerg Abildgaard. 

- Der er flere begrænsninger. Helt åbenlyst er der nogle sikkerhedsmæssige ting. Man skal ikke bruge den til at finde ud af, hvornår man skal gå over vejen. Der er nogle ting, man skal have styr på som synshandicappet. Det er helt klart, siger landsformanden.

Selvom chatbotten ikke kan klare alle de udfordringer, som blinde og svagtseende møder i hverdagen, har appens stifter Hans Jørgen Wiberg høje forventninger til appen, som han mener, kan være revolutionerende for blinde og svagtseende. 

- Vi er omgivet af venlige mennesker. Men det at kunne gøre noget selv, har bare en kolossal betydning. I hvert fald at man har muligheden for det, siger Hans Jørgen Wiberg. 




Nyhedsoverblik