Antallet af ledige vokser - her har flest mistet jobbet under coronakrisen

En ny opgørelse viser, at ledigheden i løbet af coronakrisen er steget med mere end 40 procent i flere end hver fjerde kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Køen foran jobcenteret vokser hastigt under coronakrisen. På cirka otte uger har den økonomiske krise, som virussen har slæbt med sig, resulteret i flere end 47.000 flere ledige.

quote Det er ofte meget ubehageligt og nogle gange traumatiserende at miste sit arbejde

Kenneth Damsgaard Hyde, arbejdsmarked- og borgerservicechef i Sorø Kommune

På landsplan er der i hver fjerde kommune sket en stigning på over 40 procent i ledigheden.

Det skriver Kommunernes Landsforenings (KL) nyhedsbrev Momentum på baggrund af en ny analyse af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering for udviklingen i ledigheden fra 8. marts til 30. april.

Odsherred, Holbæk og Sorø kommuner har indenfor TV2 ØSTs sendeområde oplevet den højeste procentuelle stigning i antallet af anmeldte ledige. Alle tre kommuner har ifølge Momentum oplevet en stigning på mellem 40,8 og 41,4 procent i den pågældende periode.

Næstved og Guldborgsund er de kommuner i sendeområdet, der under coronakrisen har oplevet den mindste stigning. Her er den procentuelle stigning i antallet af anmeldte ledige steget med henholdsvis 30,5 og 27,2 procent.

Ser man på hele Danmark er kommuner med den højeste stigning Vejen Kommune med 52,7 procent og Læsø Kommune med 52,5 procent.

Hvis man kigger bag procenterne, viser udviklingen i antallet af tilmeldte ledige fra 8. marts til 30. april 2020, at der 8. marts var 131.642 ledige. Det tal var vokset til 178.672 ledige den 30. april.

Artiklen fortsætter under grafikken.

I Sorø Kommune betyder det, at man nu står med over 900 ledige.

- Det eksploderede i starten af perioden i forhold til, hvor mange ledige der kom til. Sidenhen er presset aftaget, og kurven er fladet ud, men vi har stadig en stigning i antallet af ledige, siger Kenneth Damsgaard Hyde, arbejdsmarked- og borgerservicechef i Sorø Kommune.

- Som arbejdsmarkedschef er det meget frustrerede dag for dag at se, der komme nye ledige til.

Det er ifølge Kenneth Damsgaard Hyde hovedsageligt medlemmer af en A-kasse, hvor Sorø Kommune har registeret den største stigning af nye ledige.

Fordelt på brancher er størstedelen af fyringerne sket i bygge- og anlægsbranchen, handelsbranchen, hotel- og restaurationsbranchen, rejsebureauer, operationel service samt hele transportsektoren. Det samme billede tegner sig ifølge Kenneth Damsgaard Hyde i resten af regionen.

Og en afskedigelse kan få alvorlige konsekvenser for de ramte og deres nærmeste.

- Vi ved om nogen, hvad ledighed betyder for mennesker, familier, børn og så videre. Det er ofte meget ubehageligt og nogle gange traumatiserende at miste sit arbejde, fordi man bliver bragt i en situation, hvor man bliver ramt på pengepungen, siger Kenneth Damsgaard Hyde.

Virussen lammer muligheden for at hjælpe folk i arbejde

Den verserende coronapandemi gør det svært for Kenneth Damsgaard Hyde og hans kollegaer på jobcentret at hjælpe folk tilbage til arbejdsmarkedet.

- Vi er oppe mod noget, som ingen af os reelt set har prøvet før. Man er oppe mod nogle store ukendte kræfter i denne pandemi, hvor rigtig mange af vores arbejdspladser bliver afhængige af, hvad der i særdeleshed sker på eksportmarkedet i USA, siger han og forsætter:

quote Vores lovgivning er suspenderet af vores beskæftigelsesminister

Kenneth Damsgaard Hyde, arbejdsmarked- og borgerservicechef i Sorø Kommune

- Der er en stor frustration forbundet med situationen, og vi er samtidig sat lidt skakmat ude i kommunerne, fordi vores lovgivning er suspenderet af vores beskæftigelsesminister (Peter Hummelgaard (S) red.).

Under coronakrisen skal ledige nemlig ikke stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

- Og vi må ikke igangsætte aktive tilbud, der måske kan hjælpe en ledig til at få et job ude i en virksomhed eller lave nye løntilskudsansættelser. For selvom der er en krise, og det strømmer til med nye ledige, så der stadig brancher, hvor der er arbejde, selvom det også er markant nedadgående.

- Vores fornemmeste kerneopgave er at sikre et match mellem de ledige og virksomhederne, men lige nu er lovgivningen sat ud af spil, og det er noget, politikerne sidder og forhandler om lige nu på Christiansborg og prøver at finde ud af, hvordan vores genåbningsplan skal være, siger Kenneth Damsgaard Hyde.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Derfor opfordrer Kenneth Damsgaard Hyde politikerne på Christiansborg til at få den gældende lovgivning tilbage på sporet, så man igen kan hjælpe de ledige.

- Så kan det godt være, at man ikke kan have fysiske fremmøder med borgerne, men så kan de (politikerne red.) give os muligheden for at lave digitale kontaktforløb, siger han.

- Lige nu kan de ledige faktisk sige nej til job, og vi kan ikke hjælpe virksomheder med en praktikansættelse eller en løntilskudsansættelse forud for et job – det må man ikke, så det er lidt svært, tilføjer han.

Alle medarbejdere på jobcentret i Sorø Kommune er lige nu sendt hjem, fordi man ikke må møde ind på selve jobcentret. Men ifølge Kenneth Damsgaard Hyde gør medarbejderne alt, hvad de kan for at hjælpe de ledige med rådgivning og vejledning.

- Der er nogle job i kommunen, og vi vil gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe vores borgere for at få fokus på dem. Det drejer sig om job i den kommunale sektor inden for rengøring, børne- og ungeområdet og social- og sundhedsområdet, derfor har vi helt systematisk skabt et overblik over ledige borgere, som måske kan finde et ledigt arbejde inden for en af de brancher siger, siger Kenneth Damsgaard.

Torsdag mødes medlemmerne af arbejdsmarked- og erhvervsudvalget i Sorø Kommune for danne sig et overblik over de brancher, som kommunalt er hårdest ramt af fyringer.