Andelsselskab får ja til at opsluge gigant - skal sikre billigere strøm til kunderne

De gamle navne Seas og NVE kan blive de første ofre, når det store andelsselskab den 1. september får 717.000 nye kunder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

21,3 milliarder kroner.

Det er prisen for, at SEAS-NVE per 31. august har fået lov til at overtage el-netselskabet Radius fra Ørsted.

Dermed får selskabet 717.000 ekstra el-kunder og 750 nye ansatte – og det er så stor en ændring for selskabet, at det skal have både et nyt navn og en ny identitet. Det siger selskabets administrerende direktør, Jesper Hjulmand, til TV2 ØST.

quote Det skulle gerne sikre både billig strøm og flere smarte løsninger og tilbud til vores kunder

Jesper Hjulmand, adm. direktør, SEAS-NVE

- Hvis man skal skabe fælles kultur i en stor virksomhed, så skal man også tænke i ny identitet. Det dækker navn og visuelt udtryk. Det kræver simpelthen en ny måde at gøre tingene på. Det skal drøftes med repræsentantskabet, men jeg tror, at det er en nødvendig udvikling, siger han onsdag, hvor Konkurrencemyndighederne og Energistyrelsen endeligt sagde god for handelen.

- Det er ti måneder siden, at vi skrev under på aftalen om købet, og vi har løbende været i kontakt med konkurrencemyndighederne, så vi havde godt på fornemmelsen, at det gik den rigtige vej. Men det ændrer ikke ved, at det er en glædens dag i dag. Nu har vi brugt de seneste mange måneder på at lave en rejseplan. Nu kan vi endelig komme afsted ud på den nye rejse, siger han.

Jesper Hjulmnand er administrerende direktør i SEAS-NVE.
Jesper Hjulmnand er administrerende direktør i SEAS-NVE. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Skal sikre lave priser

Jesper Hjulmand understreger, at købet af Radius på sigt vil sikre lave el-priser for kunderne i SEAS-NVE – trods den store udbetaling på 21,3 milliarder kroner.

- Det skulle gerne sikre både billig strøm og flere smarte løsninger og tilbud til vores kunder. For eksempel til dem, der har elbil. Samtidig får de et selskab, der har muskler til at lave et bedre elnet, der kan klare fremtidens udfordringer. Når vi bliver flere lyse hoveder, så kan vi også skabe flere lyse ideer, siger han.

Han peger blandt andet på løsninger, der bedre kan styre elforbruget mod perioder, hvor strømmen er billig og mere grøn – og på løsninger, hvor der eksempelvis vil kunne trækkes på batteriet i en elbil, når strømmen er dyr.

Han understreger, at SEAS-NVE har råd til at købe selskabet.

- Det er en investering, som vil komme til at skabe et overskud, når vi får kørt virksomhederne sammen. Der kommer stordriftsfordele. Vi vil spare mange penge, især til IT, bedre indkøbsaftaler og i nogen grad også ved synergieffekter, når virksomhederne smelter sammen, og en række funktioner vil være dobbelte og kan skæres væk, siger han.

Selskab får nyt fokus

Jesper Hjulmand  understreger, at selskabet ikke har nogen planer om at lukke firmaets kontorer i Svinninge og i Haslev. Men nogle medarbejdere skal fremover arbejde i Københavnsområdet, mens andre derfra skal arbejde i Haslev eller Svinninge.

- Vi har hovedsæde i Svinninge, og det ændrer sig ikke. Med købet får vi nye adresser, men vi vil fortsætte med at bruge dem, som vi allerede har. Vi skal dog blande blod, så vi bliver én samlet virksomhed. Det betyder, at nogle afdelinger skal flytte. Der vil fortsat være rigtig mange arbejdspladser i Region Sjælland. Men det er ikke nødvendigvis de samme job, som er her i dag, siger han.

Han siger samtidig, at selskabets fokus også vil ændre sig.

- Indtil nu har vi især fokuseret på Region Sjælland. Fremover så bliver vores fokus mere Østdanmark som sådan. Og vi sælger jo strøm i hele Danmark, og det vil også komme til at fylde mere. Vi spiller simpelthen en større rolle i hele Danmark og har en rolle at spille i at omstille os til at bruge mere grøn energi, siger han.