Amatørmusikere er forvirrede – hvordan skal julekoncerterne afholdes?

Måske bliver der vendt rundt på julemusikken i år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Holbæk arrangerede det lokale symfoniorkester i sidste weekenden en koncert, hvor publikum sad med ryggen til orkesteret.

Det var en anderledes oplevelse for publikum og orkester, men nu ser det ud, som om det er sådan at flere julekoncerter vil blive afholdt i december i år.

Beslutningen om at holde den anderledes koncert i Holbæk skyldes, at symfoniorkesteret ikke er et professionelt orkester. Og for amatørorkestrene gælder der nogle andre regler end for de professionelle musikere.

Retningslinjer ændres løbende

Retningslinjerne for afholdelse af koncerter for amatørmusikere fremgår også af kulturministeriets hjemmeside. De bliver ifølge Kulturministeriet opdateret løbende, og de løbende ændringer har skabt usikkerhed blandt amatørorkestrene, der i første omgang kunne læse af hjemmesiden, at de ikke måtte afholde julekoncerter, hvis der var flere end 10 i orkesteret.

Men en nylig ændring i ordlyden på Kulturministeriets hjemmeside har dog åbnet for, at der nu alligevel kan afholdes koncerter med ikke-professionelle orkestre.

Læs Kulturministeriets beskrivelse af retningslinjerne her:

Kulturministeriet oplyser nemlig nu, at det for koncerter med amatørorkestre gælder, at der må være op til 500 personer til stede, og at man skal sidde med ansigtet i samme retning rettet mod for eksempel et lærred eller en scene.

Artiklen fortsætter under billedet.

Publikum sad med ryggen til det lokale symfoniorkester, da de holdt koncert sidste weekend.
Publikum sad med ryggen til det lokale symfoniorkester, da de holdt koncert sidste weekend.
Foto: TV2 ØST

Undergraver troværdigheden

Generalsekretær i Dansk Amatørorkesterforbunds (DAO) Jonas Viggo Pedersen fortæller, at Kulturministeriets udmeldinger om, hvad amatørorkestrene må og ikke må, har været skyld i en del forvirring.

- Kulturministeriet er ikke helt klare i mæglet, siger han.

quote Vi kommer til at miste troværdighed, når vi melder forskellige ting ud

Jonas Viggo Pedersen, generalsekretær, Dansk Amatørorkesterforbund

DAO prøver hele tiden at holde deres medlemmer opdaterede på ændringerne, men Jonas Viggo Pedersen mener, at det undergraver troværdigheden, når udmeldingerne fra ministeriet skifter.

- Vi kommer til at miste troværdighed, når vi melder forskellige ting ud, siger han.

I den kommende weekend har DAO arrangeret et videomøde for deres medlemmer for at svare på spørgsmål om afholdelse af blandt andet julekoncerter. For amatørmusikken er juletiden nemlig højsæson for koncerter, og med de nye ændringer i kulturministeriets udmeldinger ser det nu ud til at være muligt for orkestrene at afholde koncerterne, hvis altså publikum sidder med ryggen til orkesteret.

TV2 ØST har de seneste dage forsøgt at få en kommentar fra kulturministeriet på DAO’s kritik, men det har ikke været muligt.

Se TV2 ØST's indslag om den bagvendte koncert i Holbæk her. Artiklen fortsætter under videoen.

Forskel på typer af forsamlingsforbud

TV2 ØST har også forsøgt at få en sundhedsfaglig forklaring på, hvorfor publikum skal sidde med ryggen til et orkester, hvis det er amatørmusikere, der spiller, men ikke når det er professionelle.

Kulturministeriet henviser til Sundhedsministeriet, der henviser til Justitsministeriet. Justitsministeriet kan ikke hjælpe med en sundhedsfagligforklaring, men kommer med en juridiskforklaring på, hvordan det kan være, at julekoncerterne med orkestre med over 10 medlemmer skal holde koncerter, hvor publikum har ryggen til.

Læs Justitsministeriets svar her:

Af Justitsministeriets svar fremgår det, at selve orkesteret er omfattet af det ”lille forsamlingsforbud”, fordi der er tale om amatører og ikke folk, der er på arbejde, når de spiller musik.

Så er der op til 10 personer i et amatørorkester, må publikum gerne vende med ansigtet mod dem, men er der flere end 10, så bliver de en del af det ”store forsamlingsforbud”, der omfatter både publikum og orkester, og det betyder, at alle skal vende med ansigtet den samme vej.