Alternativet i krise: Stiftere forlader partiet

Fire ud af fem folketingsmedlemmer forlader Alternativet og bliver løsgængere. Partiet er i stor krise.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ugen har fået en hård start for Alternativet, der mandag må sige farvel til partistifter og flerårig leder Uffe Elbæk samt tre andre folketingsmedlemmer, heriblandt Rasmus Nordqvist. 

De melder sig allesammen ud og bliver løsgængere.

Af folketingsmedlemmer er kun Torsten Gejl tilbage i partiet, da Josephine Fock, der blev valgt som leder efter Elbæk 1. februar, ikke sidder i Folketinget.

Det oplyser Alternativets hovedbestyrelse i en pressemeddelelse.

De fire medlemmer forlader partiet, fordi de ikke kan samarbejde med Fock, der er blevet beskyldt for at tale meget hårdt til og sågar ruske i folk.

På Facebook skriver Nordqvist, der er valgt til Folketinget i Sjællands Storkreds og var med til at starte partiet, at han ikke kan se sig selv i den udvikling, der ifølge ham har været i Alternativet de seneste måneder. 

- Det står nu tydeligt for mig, at Alternativet ikke længere er et politisk projekt, som jeg kan tro på kan skabe den forandring, vi som samfund har brug for, skriver han.

Fock: Vi kan klare det

I en skriftlig kommentar skriver Fock, at hun er "ked af, at vi i Alternativet er nået hertil", men at hun har respekt for beslutningen fra partiets nu forhenværende folketingsmedlemmer.

Hun byder dog også beslutningen velkommen.

- For nu står vi for alvor med muligheden for en ny begyndelse. Alternativet har et enormt stærkt fundament at bygge på, og nu skal vi rejse os igen.

- Vi har allerede partistrukturen, vi har et fantastisk politisk fundament, og vi har politisk valgte på alle niveauer, der brænder for projektet. Jeg anerkender, at det bliver hårdt arbejde for os. Men jeg ved, at vi kan klare det, skriver hun.

Uenig med hovedbestyrelsen

Torsten Gejl har ingen kommentarer, dermed er der af ledende medlemmer kun Fock og Gejl tilbage.

I et brev til partiets medlemmer lægger partistifter Elbæk ikke skjul på, at han er uenig med hovedbestyrelsens beslutning om at frede arvtageren Fock efter beskyldningerne.

Han kalder hendes nylige valgsejr for legitim.

- Men det er de kritiske spørgsmål, der er rejst efterfølgende, også. Og det uanset om man kunne ønske, at det hele var foregået i den omvendte rækkefølge. Det gjorde det nu engang ikke, skriver han ifølge Politiken.

Beskyldningerne mod Fock går tilbage til tiden, da Elbæk var leder.

- Det står nu tydeligt for mig, at Alternativet ikke længere er et politisk projekt, som jeg kan tro på kan skabe den forandring, vi som samfund har brug for. Derfor siger jeg farvel til partiet, skriver han på Facebook.