Josephine Fock er ny politisk leder for Alternativet

Det blev Josephine Fock, der fremover skal stå i spidsen for Alternativet. Det blev afgjort på et ekstraordinært landsmøde i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alternativet har fået en ny politisk leder.

Det står klart, efter godt 2.000 medlemmer af partiet lørdag aften har stemt på deres favorit blandt de seks kandidater til et ekstraordinært landsmøde i Amager Bio i København. Og det blev Josephine Fock, der til sidst stod med det antal stemmer, der skulle til for at vinde valget.

- Tusind tak. Det er ekstremt overvældende. Da jeg sad derhjemme i morges turde jeg ikke forberede en takketale.

- Alternativet er også mit barn. Men jeg vil gerne takke Uffe Elbæk for at starte partiet. Det var sindssygt vigtigt. Tak, fordi du tog mig ind fra starten.

Josephine Fock gik blandt andet til valg på en ambition om at skabe en tættere relation til den siddende regering for at sikre mest mulig indflydelse til Alternativet.

Hverken Rasmus Nordqvist, valgt i Sjællands Storkreds, eller Sascha Faxe, kandidat i Sjællands Storkreds, fik altså nok stemmer til at gøre sig gældende.

- Det er en stor skuffelse. Jeg har lagt et meget, meget tydeligt projekt frem for medlemmerne, og man har så meget tydeligt valgt noget andet - nogle andre retninger - og det er selvfølgelig en klar skuffelse, sagde Rasmus Nordqvist til TV 2, efter han røg ud af opløbet. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Sascha Faxe (tv.) var folketingskandidat i Sjællands Storkreds, men blev ikke valgt.
Sascha Faxe (tv.) var folketingskandidat i Sjællands Storkreds, men blev ikke valgt. Foto: TV 2
Rasmus Nordqvist blev valgt i Sjællands Storkreds. Han er politisk ordfører i partiet.
Rasmus Nordqvist blev valgt i Sjællands Storkreds. Han er politisk ordfører i partiet. Foto: TV 2

Sagde stop i december

Josephine Fock tager over på ledelsesposten efter stifteren af partiet, Uffe Elbæk. Han meldte i midten af december ud, at han ville trække sig som partileder.

- Jeg er stolt af, hvad vi sammen har opnået, siden Alternativet så dagens lys for 6 år og 19 dage siden. Og jeg har så meget lyst til at arbejde videre på vores fælles projekt sammen. Men fremover bliver det for mit vedkommende i en ny rolle, skrev han dengang i et nyhedsbrev til Alternativets medlemmer.

65-årige Uffe Elbæk stiftede Alternativet i 2013 og har været leder siden. Han besluttede sig dog med egne ord for at "pensionere sig selv, dagen efter han blev folkepensionist". Elbæk blev 65 år den 15. juni sidste år.

Den tidligere initiativtager til Frontløberne og Kaospiloterne havde kun fået tildelt en håndfuld minutter til at tale før valghandlingerne. Formentlig derfor valgte Elbæk at holde tale til det ekstraordinære landsmøde i en let og humoristisk tone:

- Jeg skal nok holde en tårevædet tale, der får jer til at svømme ud af lokalet til det ordinære landsmøde i foråret. Det gør jeg ikke nu. Jeg har fået fire minutter at tale i af arrangørerne. De ved ikke, hvem de dealer med, sagde Uffe Elbæk til latter fra salen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Uffe Elbæk er ikke længere politisk leder for Alternativet.
Uffe Elbæk er ikke længere politisk leder for Alternativet. Foto: TV 2

Dagens valg af partileder foregik af flere omgange, fordi vinderen skulle have mindst 50 procent af stemmerne.

Efter første runde blev to kandidater skåret fra, Rasmus Foged og Mira Issa Bloch, så to mere i anden runde, Sascha Faxe og Rasmus Nordqvist, og til sidst var der kun to tilbage – wildcard Theresa Scavenius og Josephine Fock.

Josephine Fock er ikke længere medlem af Folketinget og skal derfor styre partiet uden for Christiansborg.

BLÅ BOG: Josephine Fock