Akuttelefon kimes ned i vinterferier - borgere bekymrer sig om dovne sæler

De har travlt på vagtcentralen i Dyrenes Beskyttelse i ferier. I vinterferien bekymrer mange sig særligt om enlige sæler i vandkanten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vinterferien står for døren, og det giver flere mulighed for at komme ud og nyde naturen. Men de mange ekstra spadsereture i ferierne kan mærkes på Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, der oftest arbejder på højtryk i skoleferier, fordi mange flere ringer ind med bekymringer om dyr i nød.

quote Hvis man bare ser en enlig sæl, skal man blot lade den ligge i fred

Michael Carlsen, Biolog, Dyrenes Beskyttelse

Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

I vinterferien kommer der som regel opkald om sæler i hobetal, fordi folk spotter dem ligge alene i vandkanten.

- Det kan særligt mærkes på vagtcentralen, når folk går på ferie. Her tager de typisk en tur på stranden, hvor de ser en sæl ligge alene i vandkanten. Det er de fleste mennesker ikke vant til, så de tror, at sælerne er i nød, forklarer Michael Carlsen, biolog ved Dyrenes Beskyttelse.

Det er de dog sjældent. I de fleste tilfælde tager de enlige sæler sig nemlig bare et hvil, fordi de ikke kan opholde sig i vandet hele tiden. Ser man en sæl ligge alene i vandkanten, er det altså ikke nødvendigvis et tegn på, at den er i nød - den slapper bare af. 

Hold afstand

Samtidig skal man huske på, at sæler er vilde dyr. Selvom de ligger fredeligt og dovner den, skal man altså være påpasselig med at komme for tæt på. Det er vigtigt at holde en god afstand til dem, så de ikke føler sig truet af mennesker, forklarer Michael Carlsen.

Hvis man fra afstand kan se, at sælen ser såret ud, skal man selvfølgelig altid ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral.

- Hvis sælen har tydelige skader, såsom sår, eller andre tegn på sygdom, er det vigtigt at ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812, der ud fra sælens tilstand kan vejlede om, hvorvidt den er i nød eller ej. Hvis man bare ser en enlig sæl, skal man blot lade den ligge i fred, afslutter Michael Carlsen.