Aftale skal sikre at plejehjemsbeboere kan få besøg

En ny aftale skal sikre, at plejehjemsbeboere kan få besøg under coronaudbrud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et bredt politisk flertal har indgået aftale, som sikrer, at plejehjemsbeboere kan få besøg under coronaudbrud.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Med aftalen er der afsat 165 millioner kroner, og aftalens hovedfokus er, at ældre på plejehjem og beboere med demens igen kan få besøg af deres familie, samtidig med at de skærmes for smitte.

quote Det er en god aftale, fordi den giver os som kommuner nogle klare rammer at agere indenfor

Jacob Bundsgaard (S), formand, Kommunernes Landsforening

Det kan være ved at bruge besøgspavilloner, udestuer eller lignende, der gør besøg på udearealer hos ikkesmittede beboere på plejehjem muligt.

Retningslinjer skal nu udarbejdes

Sundhedsstyrelsen skal nu udarbejde retningslinjer for besøgene.

- For Enhedslisten har det været afgørende, at det sker på en sundhedsfaglig forsvarlig måde, for både ansatte, beboere og pårørende, så vi undgår øget risiko for smittespredning, siger Enhedslisten ældreordfører, Peder Hvelplund, om aftalen

Det er også en del af aftalen, at ældre, der den seneste tid har måttet undvære rengøring, skal tilbydes en grundig rengøring.

Kommunerne har nemlig haft mulighed for at tilsidesætte deres forpligtelser efter serviceloven under virusudbruddet.

Rengøringsdelen har for Dansk Folkeparti været særlig vigtig.

- Vi er gået med i en aftale, der sikrer, at serviceniveauet på ældreområdet, herunder hjemmeplejen, bringes tilbage til normalt niveau i takt med genåbningen, siger partiets ældreordfører, Karina Adsbøl.

Giver ikke hverdagen tilbage

Formanden for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard (S), pointerer, at aftalen ikke giver plejehjemsbeboere og ansatte hverdagen tilbage.

- Men det er en god aftale, fordi den giver os som kommuner nogle klare rammer at agere indenfor, siger han.

Alle Folketingets partier undtaget Venstre er med i aftalen. Partiet mener ikke, at aftalen er ambitiøs nok.

Her er elementerne i aftalen:

  • Alle ældre på plejehjem skal have mulighed for at få besøg fra pårørende. Der afsættes 100 millioner til at skabe rammer og faciliteter til det, for eksempel til besøgspavilloner eller udestuer.
  • Der afsættes 6 millioner til Ældre Sagen og Alzheimerforeningen til oplysning og individuel rådgivning af svækkede ældre.
  • Der afsættes 4 millioner til drift af Ældre Telefonen under Ældre Sagen. Det kan bruges på at rekruttere frivillige "telefonvenner".
  • Der afsættes 30 millioner til aflastende aktiviteter til pårørende. Det kan bruges på aktiviteter, der giver dem et pusterum.
  • Kommuner skal tilbyde grundig rengøring til borgere, der måtte have et efterslæb, fordi rengøring har været sat på pause for at undgå coronasmitte.
  • Der skal etableres et nyt midlertidigt partnerskab på ældreområdet, som under genåbningen skal modvirke ensomhed hos ældre. Der afsættes 0,25 millioner.
  • Der afsætte 15 millioner til, at kommunerne kan særtilpasse aktiviteter såsom særlige åbningstider til ældre efter genåbning.
  • Der afsættes 10 millioner til, at kultur-, idræts og foreningsliv kan skabe aktiviteter og tilbud for ældre. Det kan for eksempel være udendørskoncerter eller biblioteksklubber.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.