Aftale om nyt udligningssystem er på plads

Den kommunale udligningsreform bliver præsenteret på et pressemøde i Finansministeriet 11.30.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringen, Venstre, Radikale, SF og Alternativet er blevet enige om en reform af den kommunale udligning, der overfører penge mellem kommunerne.

Det oplyser Finansministeriet, der har inviteret til pressemøde om aftalen tirsdag klokken 11.30.

- Regeringen holder tirsdag pressemøde sammen med Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet for at præsentere en reform af udligningssystemet, skriver Finansministeriet i en kortfattet pressemeddelelse.

Udligningsreformen skal ændre den måde, penge bliver fordelt fra velstillede kommuner til mindre velstillede kommuner på. Mandag aften forlod Dansk Folkeparti og Enhedslisten forhandlingerne.

DF forlod forhandlingerne

Ifølge René Christensen, der er finansordfører for DF, var det en uenighed om, hvor mange penge kommunerne må bruge på velfærd, der i sidste ende fik DF til at trække sig fra forhandlingerne.

- Det største element, der har skilt os, er, at man ikke vil kigge på servicelofterne, sagde René Christensen mandag aften.

Serviceloftet er et maksimumsbeløb, kommunerne på et år må bruge på service til borgerne. Det bliver aftalt mellem den siddende regering og kommunerne hvert år. Det sker i forbindelse med forhandlingerne om kommuneøkonomien for det kommende år.

Udligningsreformen
Læs også
Professor om udligningsreform: Det er et kaotisk forløb
Udligningsreformen
Læs også
Professor om udligningsreform: Det er et kaotisk forløb

Service tæller alt fra pleje af ældre, skoledrift og andre ting, man forbinder med velfærd og hjælp fra kommunen. I 2020 er serviceloftet på 261,8 milliarder kroner.

Enhedslisten er heller ikke en del af aftalen. Partiet mener, at den medfører nedskæringer i kommuner, som i forvejen har det svært. Det skrev Peder Hvelplund på Twitter mandag. Han er næstformand for Enhedslistens folketingsgruppe.

Lange forhandlinger

Forhandlingerne har stået på i flere måneder, efter at regeringen kom med et udspil i januar.

Inden coronakrisen for alvor ramte Danmark i marts, var forhandlingerne præget af stridigheder. Primært mellem regeringen og de borgerlige partier.

Regeringen ville tage for mange penge fra de velstillede kommuner. Og mest til gavn for S-kommuner, lød dele af kritikken på.

Både blå og røde partier mente desuden undervejs, at regeringen i løbet af forhandlingerne undlod at oplyse om flere afgørende beregninger. Men nu er der altså landet en aftale med et flertal i Folketinget.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 


Nyhedsoverblik