Aftale om ny epidemilov begrænser brugen af tvang

Efter udbredt kritik dropper regeringen forslag om tvangsvaccination. Oplysning er bedre, mener minister nu.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om en ny epidemilov, hvor muligheden for at anvende tvang begrænses, hvilket har været stærkt omdiskuteret.

Det sker forud for en forventet europæisk godkendelse af en vaccine mod coronavirus. Håbet er, at de danske myndigheder kan begynde at vaccinere inden årets udgang.

quote Individets rettigheder styrkes. Vi skriver al form for tvangsvaccination ud af epidemiloven

Magnus Heunicke (S), sundhedsminister.

- Individets rettigheder styrkes. Vi skriver al form for tvangsvaccination ud af epidemiloven. Oplysning og åbenhed er bedre end trusler om tvang, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.

Det vakte opsigt, da Folketinget i foråret på ét døgn hastebehandlede et lovforslag, hvor der blev åbnet for at tvangsvaccinere borgere.

Det skete sent om aftenen, dagen efter at statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede store dele af landet ned. Det gav en hidtil uset magt til den siddende sundhedsminister.

Loven havde en indbygget udløbsdato på 1. marts 2021, hvilket betød, at den skulle opdateres. Det er der nu indgået en politisk aftale om, som skal vedtages af Folketinget. Det ventes at ske i starten af det nye år.

Den socialdemokratiske regering fremlagde siden hasteloven et nyt forslag, der indebar, at de vidtgående tiltag blev permanente.

Det indebar en række beføjelser, herunder muligheden for i yderste konsekvens at isolere, tvangsbehandle og tvangsvaccinere, hvis det sker for at inddæmme en smitsom sygdom.

Det var et flertal af Folketingets partier dog i mod, og de gik sammen om at presse regeringen. Sundhedsministeren erklærer sig dog tilfreds med de væsentlige ændringer, som er kommet til på den baggrund.

Med dem styrkes den parlamentariske kontrol, mulighederne for at anvende tvang begrænses, og den kommende nationale epidemikommission bliver bredere sammensat, end der først var lagt op til.

- Deres indstilling bliver offentliggjort, så der kommer mere transparens. Dermed er det en god og solid aftale, som vi har lavet her, siger Magnus Heunicke.

Læs også
Lyntest finder 1083 nye smittetilfælde i Danmark
Læs også
Lyntest finder 1083 nye smittetilfælde i Danmark

Med den nye lov skal der være flertal i Folketinget for vidtgående indgreb som indskrænkelse af forsamlingsforbud, lukning af forretninger samt skoler plejehjem og andet.

Det gælder også, hvornår en sygdom kategoriseres som samfundskritisk.

- Den parlamentariske kontrol styrkes, nu kommer der et folketingsudvalg, som har epidemihåndtering som sin opgave, siger Magnus Heunicke.

I ugevis har demonstranter foran Christiansborg slået på potter og pander samt brugt fløjter for at gøre politikerne opmærksom på deres utilfredshed.


Nyhedsoverblik