To ældre mænd blev dræbt - formodet gerningsmand tabte kondompakke foran huset

To mænd står tiltalt for drab, brandstiftelse og usømmelig behandling af lig. En kondompakke udgør en væsentlig del i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 43-årige mand, der er tiltalt i sagen, sidder på sin plads ved siden af sin forsvarer og rokker let frem og tilbage, mens specialanklager Susanne Bluhm fremlægger sagen for nævningene.

- Hvis retten finder, at de to tiltalte er skyldige i drab og usømmelig behandling af lig, er det for mig ret oplagt, at man også finder de to tiltalte er skyldige i brandstiftelse, siger anklageren til nævningene.

Det er en sag om to rå og brutale drab, der har taget sin begyndelse i retssal 6 i byretten i Næstved.  Drab, som begge tiltalte mænd nægter sig skyldige i at have udført.

quote Han erklærer sig ikke skyldig

Lars Urup, 43-åriges forsvarer

Den 43-årige har ellers tidligere delvist erkendt sin skyld, men tirsdag under retssagens begyndelse, nægter han at have dræbt sagens to ofre, en 68-årig mand fra Ruds Vedby og en 80-årig mand fra Vemmelev, ligesom han nægter at have sat ild til deres huse efter at have slået dem ihjel.

- Det kan godt være, at der er noget med kommunikationen mellem min klient og jeg på det seneste, der gør, at han siger noget andet her i retten, når han selv skal forklare sig, men han erklærer sig ikke skyldig, siger forsvareren for den 43-årige, Lars Urup.

Hans klient har siddet varetægtsfængslet i surrogat på en retspsykiatrisk afdeling, siden han den 21. juni 2019 blev anholdt for drab.

Blev smidt i grusgrav

De to ældre mænd blev begge slået ihjel med to måneders mellemrum.

Den 68-årige Kiehn Georg Andersen blev formentlig trampet på hals og ryg, således at han pådrog sig så voldsomme skader, at han døde.

Den 80-årige Poul Frank Jørgensen fik skåret halspulsåren over og blev stukket adskillige gange med kniv. Efterfølgende blev Kiehn Georg Andersens hus sat i brand, selv blev han smidt i en grusgrav ved Blæsinge med sten i tøjet for at holde liget nede. Han blev fundet få dage efter drabet.

Poul Frank Jørgensens hus blev også brændt af, mens liget af den ældre mand lå på soveværelsesgulvet.

Efterlod DNA på tabt kondom

Specialanklager Susanne Bluhm fortæller under sin forelæggelse af sagen tirsdag, at politiet allerede efter det første drab havde de to tiltalte mænd i kikkerten. Det er anklagemyndighedens opfattelse, at den 35-årige tiltalte nemlig tabte et par ubrudte kondomer udenfor huset i Ruds Vedby, hvor den 68-årige Kiehn Georg Andersen blev opsøgt, gennemtævet og slået ihjel i sit hjem den 20 april 2019.

Artiklen fortsætter under videoen.

VIDEO: En nabo og en bekendt undrer sig over, hvorfor to ældre mænd skulle slås ihjel.

Da politiet tidligt den 21 april kl. 06 om morgenen blev kontaktet af en tilfældigt forbipasserende, fordi der var brand i Kiehn Georg Andersens hus, påbegyndte de straks en efterforskning i og omkring huset.

Huset var medtaget, men politiet kunne konstatere, at der ikke havde været personer i huset under branden. Dog undrede det Kiehn Georg Andersens søn, at hans fars geværer manglede fra et våbenskab, ligesom det undrede ham, at farens bil stadig stod i garagen, mens faren ikke selv var at finde nogen steder. Faren tog ifølge sønnen aldrig nogen steder uden at bruge bilen.

Aflyttede tiltaltes telefoner før drab i Vemmelev

Derfor påbegyndte politiet en efterforskning, og det var under denne, at de blandt andet fandt to kondomer i ubrudt indpakning samt en bolcheæske, hvorpå der var tegn på rester af blod.

En analyse af kondompakkerne viste, at der på den ene var et DNA-match, der med en sikkerhed på mere end en mio. stammer fra den 35-årige tiltalte, der er kendt af politiet i forvejen. Efterfølgende påbegyndte man derfor en aflytning af hans telefon, der dog ikke gav oplysninger af interesse til politiet.

quote Min klient er blevet afhørt fire gange, femte gang måtte man opgive på grund af hans psykiske udfordringer

forsvarer Lars Urup

Heller ikke, da man efter 14 dage begyndte at aflytte den 43-åriges telefon, som man var klar over, at den 35-årige havde en relation til, gav det noget.

Politiet undersøgte ligeledes, hvilke køretøjer, de to tiltalte benyttede, og fremskaffede både overvågningsmateriale og ANPG-oplysninge (automatisk nummerpladegenkendelse, red.) på en sort Landrover og en hvid VW UP, de to tiltalte benyttede.

Afgav forskellige forklaringer

Det var dog først efter at politiet blev kontaktet vedrørende endnu et drab, at de to tiltalte blev anholdt.

Det skete efter, at den 80-årige Poul Frank Jørgensens forkullede lig var blevet fundet på stuegulvet i mandens eget hus i Vemmelev. Ligesom ved drabet i Ruds Vedby var der efterfølgende blevet sat ild til ejendommen, og ifølge anklageren mindede drabene på de to ældre enlige mænd og den efterfølgende brandstiftelse så meget om hinanden, at de undersøgte, om der kunne være tale om de samme gerningsmænd. Her kunne man på genboens overvågningsmateriale konstatere, at den 35-åriges hvide VW UP havde kørt forbi huset, hvor Poul Frank Jørgensen blev slået ihjel, flere gange omkring gerningstidspunktet.

Her boede mændene, hvor mordene fandt sted. Artiklen fortsætter efter grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST.

 

De to tiltalte blev efterfølgende varetægtsfængslede den 21 juni 2019 og har siddet fængslet siden da. Den 43-årige har siddet i surrogatfængsel på en retspsykiatrisk afdeling. Under dagens første retsdag henledte hans forsvarer Lars Urup nævningenes opmærksomhed på, at hans klient har, hvad han selv kaldte ”nogle ret heftige psykiske udfordringer”.

- Min klient er blevet afhørt fire gange, femte gang måtte man opgive på grund af hans psykiske udfordringer. Hver gang han er blevet afhørt, er han fremkommet med en ny forklaring. Men det betyder ikke, at man kan konkludere, at han er skyldig. Der skal altså være beviser, der understøtter dette, sagde forsvareren under retsmødet.

Det kommer dog slet ikke til en forklaring under tirsdagens retsmøde. Efter en frokostpause var det planen, at den 43-årige skulle have afgivet forklaring, men efter at have drøftet sagen med sin forsvarer, ønsker han alligevel ikke at sige noget.

Opfatter verden konkret

Den 35-årige vil derimod gerne afgive forklaring tirsdag. Også hans forsvarer har fremhævet, at hans klient har nogle mentale udfordringer.

quote Han (klienten, red.) er fremragende til at huske, han husker tal og data og er en slags dataekspert

Forsvarer Eigil Strand

- Han er fremragende til at huske, han husker tal og data og er en slags dataekspert. Men han er ikke særligt social og udadvendt, og hvis i synes at han svarer meget uforskammet her i retten, så er det fordi han opfatter verden meget konkret. Det bunder i den måde, han er på, sagde forsvarer Eigil Strand under retsmødet.

Det er nu ikke, fordi den 35-årige fremstår uforskammet i retten, da han sætter sig i vidneskranken for at afgive forklaring. Iført shorts og ternet skjorte i afdæmpede blå og beige farver og med de stærke briller skubbet godt op på næsen ser han venligt på anklageren, han gør sig umage og forsøger at svare på anklager Susanne Bluhms spørgsmål så godt, han kan.

Han er min sjæleven

Under forklaringen fortæller han, at han ser sin 43-årige medtiltalte som sin partner. På anklagerens spørgsmål forklarer han, at han er biseksuel, men primært heteroseksuel og at han interesserer sig for og dyrker masochistisk sex. Han forklarer mændenes indbyrdes relation som et sjælevenskab.

Da han skal forklare om relationen i retten, bliver han bevæget, stemmen knækker og han tørrer øjnene. Han er min hugr, forklarer han, og fortæller, at hugr stammer fra den oldnordiske mytologi, hvor det er noget, man ikke kan leve uden, ligesom at trække vejret og spise mad.

Under forklaringen kommer det frem, at de to mænd har dyrket sex sammen, dog kun med en kvinde som tredje part, som de har fundet via sitet Sugardaters. De to mænd har også boet sammen ad flere omgange og har haft en del seksuelle remedier og masker liggende til brug for seksuelle aktiviteter.

Den 35-årige erkendte under tirsdagens retsmøde, at han havde været i besiddelse af den type kondomer, der blev fundet ved Kiehn Georg Andersens hjem.

Har du noget bud på, hvordan dine kondomer er havnet udenfor Kiehn Georg Andersens hus i Ruds Vedby?, spørger anklageren.

- De har nok ligget i lommen i sidedøren i min bil, siger den tiltalte. Hvis min bil er blevet benyttet til nogle af de her ting, er det nok derfor, de lå der.

Begik kriminalitet for en gruppering

Den 35-årige forklarer, at han ikke kendte Kiehn Georg Andersen, men vidste hvem han var. Han afviser at have været i nærheden af den 68-åriges hjem på drabstidspunktet, ligesom han afviser at have noget med drabet at gøre.

Han fortæller, at han er bekendt med, at den 43-årige har udført kriminalitet for en gruppering, han ikke ønsker at nævne. Jeg ønsker ikke at udpege dem, jeg har også en datter, siger han, men forklarer at vennen har tævet folk, han har inddrevet gæld, han har begået tyveri og sådan noget, siger den 35-årige.

Han forklarer, at den 43-årige har røget meget hash i al den tid, de har kendt hinanden, men afviser, at han selv har haft et misbrug af hash eller narkotika indenfor de senere år. Han fortæller, at han tidligere er blevet diagnosticeret med en form for skizofren lidelse, ligesom han også har en snert af både ADHD og en personlighedsforstyrrelse. Han har indtil marts taget medicin for dette.

Huskeliste til seksuel leg

Under dagens retsmøde har anklager Susanne Bluhm læst op af en messengertråd, de to mænd har haft med hinanden i dagene omkring drabet på Kiehn Georg Andersen. Her har de skrevet til hinanden at de er klar.

Anklageren har ligeledes fremlagt en huskeseddel, hvor der står opført reb, gummihandsker, økse, masker, gevær, dirksæt, lighter, optændingsblokke, tændvæske osv.  Den 35-årige har forklaret, at han ikke husker listen, men kan forestille sig, at det er en huskeliste til noget seksuel leg.

Retsdagen tirsdag er den første ud af i alt ni retsdage. Sagen fortsætter fredag, hvor den 35-årige fortsat skal afgive forklaring.