700 kinesiske kameraer overvåger os

Kina kan kigge med, når du køber ind, låner bøger, tager toget eller henter børn. I vores område har flere kommuner nemlig valgt at opsætte flere hundrede kinesiskproducerede kameraer, som ifølge PET og eksperter i cybersikkerhed kan bruges til spionage.

22 digitale øjne kigger med, når du skal på biblioteket i Nakskov. 

Måske har du ikke tænkt over det, måske er du ligeglad, men ville du også være det, hvis du vidste, at der i hvert kamera er en såkaldt bagindgang, hvor de kinesiske myndigheder kan kigge med og gemme oplysninger om din færden?

Som når du for eksempel går en tur på havnen, besøger sygehuset eller kører på motorvejen?

Ifølge Peter Kruse, der er en af Danmarks førende eksperter i cybersikkerhed og stifter af IT-sikkerhedsvirksomheden CSIS, bør du være alt andet end ligeglad.

- Vi skal huske at trække os selv op i nakken, så vi ikke falder for meget i omkring det der med at sige, jeg har ikke noget at skjule, siger han.  

Opdatering
Clock20. apr 2022, kl. 15:19
TV2 ØST har været i kontakt med Hikvision gennem deres danske repræsentant og har opfordret dem til at stille op til et interview om sagen. Det har de ikke ønsket i dag. Heller ikke Dahua har vendt tilbage på vores henvendelse i dag. Hikvision skriver dog til os i en klage, at de ikke er enige i PETs og sikkerhedseksperternes vurdering. Ifølge Hikvision er der ikke installeret bagindgange i deres kameraer, der er blot tale om almindelige sikkerhedsbrister. De forholder sig ikke til PETs vurdering af, at kameraerne er usikre at bruge og kan bruges til spionage.
Clock20. apr 2022, kl. 17:51
Af artiklen fremgik det, at kameraerne er blevet forbudt i USA. Det er ikke helt korrekt. Regeringen advarer mod brugen af kameraerne, og det er forbudt for Føderale institutioner at bruge dem.
Clock21. apr 2022, kl. 15:00
TV2 ØST har ændret i ordlyden i udtalelsen fra Peter Kruse, stifter af IT-sikkerhedsvirksomheden CSIS, så det ikke fremgår, at "Hikvision er et 100 procent kinesiskejet firma", men i stedet "Hikvision er et kinesisk firma", fordi der er uklarhed om, hvor stor en del af virksomheden, der er kinesiskejet.
Ifølge Peter Kruse, der er ekspert i it-sikkerhed, skal vi passe på med at blive ligeglade med overvågning, bare fordi vi mener, vi ikke har noget at skjule.
Ifølge Peter Kruse, der er ekspert i it-sikkerhed, skal vi passe på med at blive ligeglade med overvågning, bare fordi vi mener, vi ikke har noget at skjule. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST


Kommuner bruger kinesiske kameraer

Det er nemlig ikke bare et spørgsmål om overvågning, men et spørgsmål om, hvem, der overvåger. 

For mange af de kameraer, du kan se i det offentlige rum og på offentlige bygninger i vores område, er fra de kinesiske producenter Hikvision og Dahua.

I ni ud af 12 kommuner i vores område har man valgt at opsætte overvågningskameraer fra de kinesiske producenter Hikvision og Dahua.
I ni ud af 12 kommuner i vores område har man valgt at opsætte overvågningskameraer fra de kinesiske producenter Hikvision og Dahua. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Og der er grund til at være kritisk overfor netop de to mærker, mener Peter Kruse.

- Hikvision er et kinesisk firma, som ligesom alle andre kinesiske selskaber har pligt til at aflevere oplysninger, hvis den kinesiske regering måtte ønske det, siger han og fortsætter:

- Og med den teknologi, der ligger i Hikvision og Dahua, er det både ansigtskendelse og forskellige pattern recognition, som gør, at man kan spore folk på tværs af hele kloden – alle de steder, hvor et Hikvision-kamera er installeret. Det bliver et gigantisk problem i forhold til overvågning, siger han.

Helt præcist hænger der i alt 700 kameraer fra de to producenter på kommunale bygninger i ni ud af 12 kommuner i vores område. Kun tre kommuner har valgt kameraer fra andre producenter.

De kinesiskproducerede kameraer hænger på kommunale bygninger i de kommuner, der er markeret med rød. De kommuner, der er farvet grønne, har valgt overvågningskameraer fra andre producenter.
De kinesiskproducerede kameraer hænger på kommunale bygninger i de kommuner, der er markeret med rød. De kommuner, der er farvet grønne, har valgt overvågningskameraer fra andre producenter. Foto: Grafik: Lonni Haugaard - TV2 ØST


Brugt til spionage

I USA advarer regeringen mod at bruge de kinesiske overvågningskameraer, fordi man ved, at de kan bruges til spionage. Derfor er det forbudt for føderale institutioner at bruge dem.

I Kina er kameraerne blevet brugt til at kontrollere det etniske mindretal og modstandere af det kinesiske styre.

Det fortæller Thomas Roden, der er formand i Dansk Kina Kritisk Selskab.

Ifølge ham er der ikke kun en risiko for, at de kinesiske myndigheder begynder at bruge overvågning i andre lande til at finde frem til kritikere af regimet. Det sker allerede.

- Der er rigeligt af eksempler på, at borgere i Kina bliver hentet af politiet, fordi de har familiemedlemmer ude omkring i verden, der har udtalt sig kritisk mod regimet eller deltaget i Kina-kritisk politisk arbejde, siger han. 

Ifølge Thomas Roden fra Dansk Kina Kritisk Selskab er der mange eksempler på, at de kinesiske myndigheder bruger overvågning i andre lande til for eksempel at finde frem til kritikere af regimet.
Ifølge Thomas Roden fra Dansk Kina Kritisk Selskab er der mange eksempler på, at de kinesiske myndigheder bruger overvågning i andre lande til for eksempel at finde frem til kritikere af regimet. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST


Genkender ansigter

De kinesiske overvågningskameraer er nemlig særligt gode til ansigtsgenkendelse.

Det fortæller både Peter Kruse og Jan Lemnitzer, der er assisterende professor i digitalisering på Copenhagen Business School og ekspert i IT-sikkerhed.

Det betyder, at kineserne har mulighed for at følge med i, hvor enkeltpersoner som Thomas Roden og hans medlemmer befinder sig, hvem de mødes med og hvilken bil, de kører i.

- De kender millioner og millioner af ansigter, så hvis en flygtning kommer til Danmark, kender et kinesisk styret kamerasystem muligvis allerede det ansigt og vil være interesseret i at tracke den person, siger Jan Lemnitzer.

Ifølge Jan Lemnitzer, der er assisterende professor på CBS og ekspert i IT-sikkerhed, er kinesiskproduceret overvågningsudstyr særligt gode til at lave ansigtsgenkendelse.
Ifølge Jan Lemnitzer, der er assisterende professor på CBS og ekspert i IT-sikkerhed, er kinesiskproduceret overvågningsudstyr særligt gode til at lave ansigtsgenkendelse. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Kinas bagindgang

I december 2021 udarbejdede Politiets Efterretningstjeneste, PET, en sikkerhedsvurdering af de kinesiske overvågningskameraer til Rigspolitiet, som TV2 ØST nu har fået aktindsigt i.

Sikkerhedsvurderingen fortæller, at de kinesiske kameraer fra Hikvision og Dahua indeholder såkaldte bagindgange, som betyder, at de kan bruges til spionage.

Ifølge Jan Lemnitzer er risikoen for kinesisk spionage i Danmark helt reel.

- Man kan se på Center for Cybersikkerheds risikorapport, som vurderer risikoen for, at udenlandske efterretningstjenester især fra Kina og Rusland opererer i Danmark, er høj. I har ting, der er værd at stjæle her. Glem ikke det, siger han.

PET har udarbejdet en sikkerhedsvurdering af de kinesiske kameraer til Rigspolitiet. Af den fremgår det, at der ved mærkerne Hikvision og Dahua er nogle såkaldte bagindgange, der kan bruges til spionage.
PET har udarbejdet en sikkerhedsvurdering af de kinesiske kameraer til Rigspolitiet. Af den fremgår det, at der ved mærkerne Hikvision og Dahua er nogle såkaldte bagindgange, der kan bruges til spionage. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Åbne og lukkede netværk

Af sikkerhedsvurderingen fra PET fremgår det også, at Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, generelt opfordrer til “omtanke ved indkøb af overvågningsudstyr fra lande, der står uden for Danmarks normale sikkerhedspolitiske kreds”.

PET selv skelner mellem, om de kinesiske kameraer er koblet på et internetsystem eller ej.

Hvis kameraerne er koblet til internettet, anbefaler PET "at der generelt udvises tilbageholdenhed med at anvende kinesisk overvågningsudstyr”.

Især hvis de bliver brugt på områder, der er knyttet til de øverste statsorganers sikkerhed, kritisk infrastruktur, offentligt befærdede områder og Danmarks forsvar, sikkerhed og beredskab.

I sikkerhedsvurderingen anbefaler PET, at man er tilbageholdende med brugen af de kinesiske kameraer i forbindelse med for eksempel kritisk infrastruktur.
I sikkerhedsvurderingen anbefaler PET, at man er tilbageholdende med brugen af de kinesiske kameraer i forbindelse med for eksempel kritisk infrastruktur. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

200 bare i Holbæk

Men på trods af den anbefaling hænger de kinesiske kameraer fortsat på flere kommunale bygninger.

I Odsherred er der for eksempel 32 kameraer, Kalundborg har 7, Holbæk har 200, Sorø 92, Slagelse har 14, Næstved 107, Stevns 18, Vordingborg 13 og på Lolland er der 62 plus dem, der er på havnene.

Dertil kommer alle de andre, der er sat op af private virksomheder og andre aktører. Dem har vi ikke tal på.

Kun Ringsted, Faxe og Guldborgsund kommuner har valgt kameraer fra andre producenter end Hikvision og Dahua.

De kinesiske kameraer sidder på mange offentlige bygninger på Sjælland. Blandt andet her på retsbygningen i Holbæk.
De kinesiske kameraer sidder på mange offentlige bygninger på Sjælland. Blandt andet her på retsbygningen i Holbæk. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Kina har grund til at kigge med

Udover de mange kameraer, der hænger på kommunale bygninger, finder man også de kinesiske kameraer på mere kritiske steder her i regionen.

Blandt andet på retsbygningerne, på fængsler, på togstationerne og på havnene.

Det er bekymrende, mener IT-sikkerhedseksperterne, for det kinesiske regime har faktisk interesse i at kunne overvåge sådan noget som for eksempel vores havne.

- Vi ved, at Kina opkøber havne over hele verden. De har for nyligt købt Athen Piræus Havn. Det er en del af den globale transportstrategi for at få kontrol over globale transportmønstre, siger Jan Lemnitzer og fortsætter:

- Så selvfølgelig er de interesserede i den faktiske transportmængde på en vigtig dansk havn.

Hos Kalundborg Tank Terminal finder man også de kinesiske overvågningskameraer. Og ifølge Jan Lemnitzer, der er ekspert i it-sikkerhed, er det ikke utænkeligt, at de kinesiske myndigheder er interesserede i at spionere på netop en større dansk havn.
Hos Kalundborg Tank Terminal finder man også de kinesiske overvågningskameraer. Og ifølge Jan Lemnitzer, der er ekspert i it-sikkerhed, er det ikke utænkeligt, at de kinesiske myndigheder er interesserede i at spionere på netop en større dansk havn. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Kameraer på flere havne

Havnene er også en del af den kritiske infrastruktur, som PET i sikkerhedsrapporten siger, at man skal undgå at bruge kinesisk overvågningsudstyr på.

Alligevel kan man finde overvågningskameraer fra Hikvision og Dahua her. Både på mindre havne som Røsnæs Havn, Nakskov og Vordingborg havne og større havne som Kalundborg Industrihavn.

TV2 ØST har spurgt havnechefen på Kalundborg Havn til de kinesiske kameraer, og ifølge ham har havnen slet ikke nogen kinesiske overvågningskameraer.

Men når man står på Kalundborg Havn, kan man med egne øjne se, at de hænger der. Forklaringen er, at kameraerne ikke er ejet af havnen, men af Kalundborg Tank Terminal.

Ifølge havnechefen på Kalundborg Havn har de ikke kinesiske overvågningskameraer, men det har de hos Kalundborg Tank Terminal, og dermed er der kinesiske kameraer, der filmer på Kalundborg Havn.
Ifølge havnechefen på Kalundborg Havn har de ikke kinesiske overvågningskameraer, men det har de hos Kalundborg Tank Terminal, og dermed er der kinesiske kameraer, der filmer på Kalundborg Havn. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

El-installatør ser ikke problem

TV2 ØST har derfor talt med el-installatøren, der har ansvaret for kameraerne på Kalundborg Havn.

Han ser ikke nogen problemer i at have de kinesiske kameraer hængende, fordi de er koblet på et lukket netværk og derfor i teorien ikke kan bruges af uvedkommende.

IT-sikkerhedsekspert Jan Lemnitzer føler sig dog ikke sikker på, at en el-installatør kan sikre os mod spionage fra fremmede magter.

Især ikke, når man vælger den sårbare kinesiske model, som er tilfældet her.

- De (el-installatørerne, red.) kan helt sikkert få det til at fungere, men er de oplært i at installere et system-setup, der er vanskelig for organiserede kriminelle organisationer eller udenlandske efterretningstjenester at udnytte? Det er nok ikke en del af deres oplæring, siger han.

Bruger lukkede netværk

Hvis kameraerne er koblet til et lukket netværk, hvor ingen uvedkommende har adgang, ligesom man ifølge el-installatøren på Kalundborg Havn har sikret sig, er risikoen ved at bruge de kinesiske overvågningskameraer ifølge PET mindre.

I Lolland Kommune forsikrer risikosikkerhedskoordinator Jannie Skands Rothmann også om, at der er styr på sikkerheden med de kinesiske kameraer ud fra samme argument som i Kalundborg.

- Ja, for de kører på et lukket netværk. De er ikke koblet op på internettet, siger hun.

Jannie Skands, der er risikosikkerhedskoordinator i Lolland Kommune, mener, at det er sikkert at bruge de kinesiske kameraer, fordi de kører på lukkede netværk.
Jannie Skands, der er risikosikkerhedskoordinator i Lolland Kommune, mener, at det er sikkert at bruge de kinesiske kameraer, fordi de kører på lukkede netværk. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Svære at lukke helt

Problemet er bare, at det ifølge vores eksperter er utroligt svært at lukke et netværk helt af.

- Det er meget, meget vanskeligt at sikre, at trafik ikke både går frem og tilbage, siger Peter Kruse.

Ifølge ham er det svært helt at isolere kameraerne fra at gøre det, de er født til at skulle kunne.

- Når man har noget software, som er udviklet i Kina, og når man har noget hardware, altså skallen udenom, som også er kinesisk, og man er i hænderne på den teknologi, så er det meget, meget svært at isolere sig ud af det, for den funktionalitet, der ligger i kameraerne er jo at optage og helt grundlæggende aflevere data, siger Peter Kruse.

Ifølge Peter Kruse er det svært at lukke de kinesiske kameraer godt nok af, fordi de i softwaren er designet til at kunne sende oplysninger videre.
Ifølge Peter Kruse er det svært at lukke de kinesiske kameraer godt nok af, fordi de i softwaren er designet til at kunne sende oplysninger videre. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Sidder på sygehusene

Ifølge eksperterne er det ikke kun havne, der potentielt er interessante for kineserne. Det gælder også sundheds- og sygehuse.

Region Sjælland oplyser, at der er et mindre antal de kinesiske overvågningskameraer på to af regionens sygehuse.

Ifølge regionen sidder “størstedelen af kameraerne” på lukkede net, og der er ifølge regionen ikke adgang til nogen af dem fra internettet.

Regionen oplyser også, at man ikke har oplevet noget, der indikerer mistænkelig trafik til og fra kameraerne.

Også hos Region Sjælland bruger man kinesiskproducerede kameraer.
Også hos Region Sjælland bruger man kinesiskproducerede kameraer. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

En leverandør, man ikke har tillid til

Per Buchwaldt, der er IT-direktør i Region Sjælland, fortæller, at de i regionen er meget opmærksomme på IT-sikkerheden. Men han kan ikke garantere, at uvedkommende ikke kan trænge ind.

- Sikkerheden omkring vores netværk helt generelt er omfattende. Men derfra til at sige at ingen kan det, det vil være forkert at sige, men det har ikke noget med kameraerne som sådan at gøre, siger han.

Per Buchwaldt er IT-direktør i Region Sjælland, som også har opsat kinesiskproducerede kameraer på blandt andet to af regionens sygehuse. Ifølge it-direktøren er der dog ikke grund til bekymring.
Per Buchwaldt er IT-direktør i Region Sjælland, som også har opsat kinesiskproducerede kameraer på blandt andet to af regionens sygehuse. Ifølge it-direktøren er der dog ikke grund til bekymring. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Ifølge Peter Kruse har det dog netop med kameraerne at gøre, fordi de kommer fra en leverandør, man i udgangspunktet ikke har tillid til.

- Man har valgt den ikke-sikre løsning til at begynde med, fordi man har valgt en kinesisk leverandør. Man skulle have valgt en leverandør, man har tillid til, siger han.  


Få kommuner har valgt kinesiske kameraer fra

Kun tre ud af de 12 kommuner i vores område har valgt overvågningskameraer fra andre producenter end de kinesiske. Men i virkeligheden burde det slet ikke være op til kommunerne selv at vurdere, mener eksperter i IT-sikkerhed.

En af de tre kommuner, der har valgt kameraer fra andre producenter end de kinesiske, er Ringsted Kommune.

Det fortæller Hanne Lindholm, der er ansvarlig for al den data, kommunen indsamler om borgerne i Ringsted.

Ifølge hende har kommunen fravalgt de kinesiske kameraer af flere årsager.

- Det har vi gjort ud fra tre kriterier. Det har vi gjort ud fra kvalitet, økonomien og selvfølgelig også sikkerheden, siger hun.

I Ringsted Kommune valgte man i sin tid de kinesiske kameraer fra på grund af sikkerhed. Det fortæller Hanne Lindholm, der er stabschef for jura, digitalisering og IT.
I Ringsted Kommune valgte man i sin tid de kinesiske kameraer fra på grund af sikkerhed. Det fortæller Hanne Lindholm, der er stabschef for jura, digitalisering og IT. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Valgte fra før sikkerhedsvurdering

Ifølge Hanne Lindholm følges sikkerhed og ansvarlighed ad. Og her har man besluttet ikke at tage nogen chancer med kameraer fra Kina. 

Det var faktisk en beslutning, de tog længe før det kom frem, at der i de kinesiske kameraer, Hikvision og Dahua, er indlagt de såkaldte bagindgange.

- Vi lægger meget vægt på, at vi har borgerdata, så når vi bliver opmærksomme på, at der er nogle produkter eller noget, der er mindre sikkert, end vi troede, det var, så tager vi en konkret vurdering af det, siger hun.

I Ringsted fravalgte de kameraer fra kinesiske producenter, før det kom frem, at de kan bruges til spionage.
I Ringsted fravalgte de kameraer fra kinesiske producenter, før det kom frem, at de kan bruges til spionage. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Skiftede ud efter sikkerhedsvurdering

I Næstved har de for nyligt udskiftet de fire kinesiske kameraer af mærket Hikvision, de havde siddende inde i jobcentret.

Næstveds borgmester Carsten Rasmussen (S) fortæller, at det skyldes, at de er blevet opmærksomme på risikoen for spionage.

- Der kan være kinesere eller andre, der har noget ansigtsgenkendelse og har været interesserede i, hvor nogle bestemte personer er, og det er klart, det vil vi selvfølgelig undgå, når man er herinde i bygningen, siger han.

De har dog fortsat 103 kinesiske kameraer siddende uden på deres bygninger rundt omkring i kommunen, men det bekymrer ikke Carsten Rasmussen.

- Der er jo i forvejen ret meget videoovervågning i det offentlige rum. Mange banker, butikker og mange andre har jo også overvågning, så der har vi ikke vurderet, at risikoen for at lave en ansigtsgenkendelse er lige så interessant, som den kan være, hvis man skal ind og have en ydelse eller noget andet i jobcentret, forklarer han.

Næstveds borgmester Carsten Rasmussen fortæller, at man på baggrund af oplysningerne om sårbarheden ved de kinesiske kameraer har skiftet dem, der sad i jobcentret, ud med nogle af et andet mærke.
Næstveds borgmester Carsten Rasmussen fortæller, at man på baggrund af oplysningerne om sårbarheden ved de kinesiske kameraer har skiftet dem, der sad i jobcentret, ud med nogle af et andet mærke. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Flere tager dem ikke ned

Næstved Kommune er ifølge TV2 ØSTs opgørelse den eneste kommune, der aktivt har pillet kinesiske kameraer ned. Fra flere andre kommuner lyder meldingen, at de bliver hængede.

Blandt andet i Kalundborg Kommune, hvor borgmester Martin Damm (V) fortæller, at sikkerheden ved brug af de kinesiske kameraer er blevet undersøgt og godkendt.

- Nu har vi undersøgt det, og vi har fået at vide af it-afdelingen, at den måde, det er koblet op på i Kalundborg Kommune, er sikker, siger han.

Samme melding lyder fra Lolland, Stevns, Vordingborg, Odsherred, Slagelse, hvor man ikke vurderer, at risikoen for spionage er høj.

Borgmester i Kalundborg, Martin Damm, fortæller, at kommunens brug af de kinesiske kameraer ifølge kommunens egne IT-folk er forsvarligt nok.
Borgmester i Kalundborg, Martin Damm, fortæller, at kommunens brug af de kinesiske kameraer ifølge kommunens egne IT-folk er forsvarligt nok. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Køber dem ikke næste gang

Til gengæld skal kineserne nok ikke regne med, at kommunerne i vores region fremover bliver de store kunder.

- Efter vi har fået den her oplysning, så er der jo ingen grund til at købe deres isenkram en anden gang, lyder det fra Næstved-borgmester Carsten Rasmussen (S).

Det samme siger Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune.

- Jeg tror ikke, vi køber dem fremover, men der sidder jo jeg-ved-ikke-hvor-mange kinesiske kameraer rundt omkring.

I Kalundborg og Næstved regner borgmestrene ikke med at købe de kinesiske kameraer fremover.
I Kalundborg og Næstved regner borgmestrene ikke med at købe de kinesiske kameraer fremover. Foto: Martin Stilling - TV ØST

Kinakritikere er bekymrede

Men de nuværende mange kinesiske kameraer bør bekymre kommunerne og borgerne, der bor der.

Det mener Thomas Roden fra Dansk Kina Kritisk Selskab. Han har selv udtrykt sig kritisk om det kinesiske styre og mener, at der er en god chance for, at han bliver overvåget.

- Jeg ved jo godt, at der en mulighed for, at jeg kan blive overvåget, fordi jeg er en af de fremtrædende Kinakritikere og har et udstående med retsvæsnet i Hong Kong, siger han og fortsætter:

- Derfor bekymrer jeg mig jo også personligt over, at de her kameraer hænger stort set over det hele i Danmark, siger han.

Grethe Sørvig er formand for Dansk Selskab for Tibetansk Kultur, og hun mener slet ikke, man bør bruge de kameraer, der er producerede i Kina.
Grethe Sørvig er formand for Dansk Selskab for Tibetansk Kultur, og hun mener slet ikke, man bør bruge de kameraer, der er producerede i Kina. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Formand: Brug kameraer fra Vesten

Herboende tibetanere deler Thomas Rodens bekymring. De ved, at de bliver filmet, og ifølge formanden for Dansk Selskab for Tibetansk Kultur kan det betyde, at deres familier i hjemlandet bliver straffet, fordi de demonstrerer.

- At mange kinesiske overvågningskameraer også i vores region kan følge med, gør dem ikke mindre bange. Det understreger selskabets formand, Grethe Sørvig.

Hun har en klar opfordring til de ni kommuner i vores område, som har valgt at sætte Hikvision og Dahua-kameraer op.

- Jeg synes, de skal tages ned, og det undrer mig, at de overhovedet har valgt dem. Det må være prisen, men jeg synes, de skal fjerne dem umiddelbart og opsætte vestlig producerede overvågningskameraer uden kinesiske komponenter i, siger hun.

Dansk Kina-kritisk Selskab og Dansk Selskab for Tibetansk Kultur er bekymrede for, om de kinesiske kameraer bruges til at finde frem til kritikere af det kinesiske styre.
Dansk Kina-kritisk Selskab og Dansk Selskab for Tibetansk Kultur er bekymrede for, om de kinesiske kameraer bruges til at finde frem til kritikere af det kinesiske styre. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Eksperter: Bekymring er reel

Ifølge både Peter Kruse og Jan Lemnitzer er Thomas Roden og Grethe Sørvigs bekymring helt reel.

- Hvis der er en af de personer, som er flygtet, og han bliver genkendt på sådan et overvågningskamera igennem det her ansigtsgenkendelse, så ved kineserne præcis, hvor den her person er henne, og hvor han opholder sig, siger Peter Kruse.

Derfor er det interessant for de kinesiske myndigheder at have adgang til at overvåge steder, hvor mange passerer. Også offentlige steder i kommunerne.

I Lolland Kommune mener risikosikkerhedskoordinatoren ikke det er et problem, at de bruger de kinesiske kameraer, fordi de er på lukkede netværk.
I Lolland Kommune mener risikosikkerhedskoordinatoren ikke det er et problem, at de bruger de kinesiske kameraer, fordi de er på lukkede netværk. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Bruger firewall

I kommunerne, der bruger de kinesiskproducerede kameraer, forsikrer borgmestre og IT-ansvarlige om, at de har styr på sikkerheden.

I både Holbæk og Kalundborg lyder meldingen blandt andet, at man kører kameraerne på nettet, men i et eget netværk bag en firewall.

Men ifølge eksperterne er det en specialistopgave at lukke et netværk så sikkert ned, at den kinesiske efterretningstjeneste ikke kan få adgang.

- Det grundlæggende problem her er, at den her teknologi rækker hjem til moderskibet. Og moderskibet er i Kina. Det er der, produktet er udviklet. Så derfor er det meget, meget svært at isolere det her, siger Peter Kruse.

Ifølge Jan Lemnitzer er en firewall langt fra nok beskyttelse mod spionage fra en udenlandsk efterretningstjeneste.
Ifølge Jan Lemnitzer er en firewall langt fra nok beskyttelse mod spionage fra en udenlandsk efterretningstjeneste. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Ekspert: Det bør ikke være op til kommunen

Jan Lemnitzer er faktisk rystet over kommunernes overbevisning om, at et system med en firewall er tilstrækkelig mod eventuel spionage.

- Lad os sige det sådan her: Ingen moden organisation med et sofistikeret it-sikkerhedsprogram ville sige, vi har en firewall, og det gør os sikre. Det er bare ikke nok, siger han.

Han mener ikke, at det bør være op til det enkelte byråd at vurdere, om der skal være kinesisk overvågning eller ej.

- Jeg synes helt sikkert, det er et spørgsmål om nationalsikkerhed. Så det er en sag for Folketinget og ikke en individuel afdeling at beslutte, hvordan de vil håndtere kinesisk spionage, siger han.

Vejdirektoratet har adskillelige overvågningskameraer, der er frit tilgængelige på internettet, men direktoratet mener ikke, der er risiko for spionage.
Vejdirektoratet har adskillelige overvågningskameraer, der er frit tilgængelige på internettet, men direktoratet mener ikke, der er risiko for spionage. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Kan se militære køretøjer på vejene

Kommunerne er ikke de eneste, der bruger de kinesiske kameraer med internetopkobling. Hos Vejdirektoratet har man nemlig også valgt den teknisk gode og billige kinesiske model.

Det betyder, at deres kameraer, der ligger frit tilgængeligt på nettet, også kan bruges til at spionere i Danmark.

Vejdirektoratet skriver dog i en mail til TV2 ØST, at de ikke vurderer, at kameraerne udgør en sikkerhedsrisiko.

Ifølge Jan Lemnitzer var situationen den samme i Tyskland indtil for ganske nyligt. Her har man nu valgt at slå kameraerne fra igen blandt andet på grund af krigen i Ukraine.

- De fandt ud af, at der på grund af den nuværende situation er meget militær transport på de tyske motorveje, som skal østpå. Og vi vil ikke gøre det så nemt for udenlandske efterretningstjenester at finde ud af, hvor hvilke slags militære køretøjer skal hen i realtid, siger han.

Rigspolitiet bruger også kameraer fra Kina

TV2 ØST har spurgt Rigspolitiet, hvor mange kinesiske kameraer, der hænger i vores område, som de har givet tilladelse til. Det vil de ikke svare på.

Men i et svar til Folketinget skriver de, at de selv har hængt 150 kinesiske kameraer op i Danmark og nu er i gang med at finde ud af, hvor de hænger, og hvordan de er opkoblet.

Spørger man Peter Kruse, bør man finde ud af det hurtigst muligt.

- Helt grundlæggende så skal man jo vide, hvor de her kameraer er hængt op. Også med henblik på, hvis der er en sikkerhedsbrist i kameraerne. Så er det afgørende nødvendigt, at du ved præcis, hvor de kameraer er, og hvem, der administrerer dem, siger han.

Rigspolitiet er nu i gang med at finde ud af, hvor mange kinesiske kameraer, de har sat op.
Rigspolitiet er nu i gang med at finde ud af, hvor mange kinesiske kameraer, de har sat op. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Et spørgsmål om national sikkerhed

TV2 ØST har også spurgt Justitsministeriet om, hvor mange kinesiske kameraer, der er opsat i vores område.

Det har de ikke svaret på, men man har svaret Folketinget, at man ikke ved, hvor mange, der hænger rundt omkring i landet.

Jan Lemnitzer understreger, at det ikke kun er et spørgsmål om overvågning, men faktisk om landets sikkerhed.

- Det er spørgsmål om national sikkerhed. Og spørgsmålet er, hvor nemt du vil gøre det for udenlandske efterretningstjenester at foretage operationer her, siger han.

Justitsministeriet har oplyst Folketinget, at man ikke ved, hvor mange kinesiske kameraer, der hænger i Danmark.
Justitsministeriet har oplyst Folketinget, at man ikke ved, hvor mange kinesiske kameraer, der hænger i Danmark. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Forening ønsker plan for udfasning

Hos Dansk Kina Kritisk Selskab opfordrer formand Thomas Roden til, at man helt dropper at bruge de kinesiske overvågningskameraer.

- Det, der er brug for nu, er en plan for, hvordan vi får udfaset de her kameraer fra Kina. At vi får vedtaget, at vi ikke køber nogle nye, og at vi sørger for i den mellemliggende periode, at vi sikrer dem så meget, vi overhovedet kan, siger han og fortsætter:

- Men målet må være, at vi om nogle år ikke har flere kinesiske kameraer i Danmark. 



Denne webdoks oprindelige grafik er desværre blevet fjernet.

Webdok udarbejdet af:

Journalist: Jessica Skovmose

Journalist: Mette-Marie Andersen

Grafik: Nick Abildgaard & Lonni Haugaard

Web: Martin Hartmann