52.000 engangsmundbind samlet ind i naturen - se, hvor meget affald der er indsamlet i din kommune

Der blev fundet masser af takeaway-emballage, engangsmundbind og andet skrald, da børn og voksne i hele landet deltog i Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Frivillige har indsamlet 52.000 engangsmundbind på én uge, da børn og voksne i hele landet deltog i Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling.

Det oplyser Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

I løbet af uge 15 trak op mod 185.000 frivillige danskere udendørs for at befri naturen og deres lokalområde for andres efterladte skrald.

På landsplan blev der blandt andet fundet 120.000 stykker takeaway-emballage og 87.000 dåser.

I alt fik indsamlerne fjernet mere end 167 ton affald fra natur, gader og stræder. Til sammenligning blev der i 2019 samlet 156 ton affald.

Indsamlet affald i de enkelte kommuner:

  • Holbæk: 3383 kilo affald
  • Næstved: 2.984 kilo affald
  • Slagelse: 2.310 kilo affald
  • Lolland: 1.192 kilo affald
  • Guldborgsund: 1.162 kilo affald
  • Vordingborg: 1.007 kilo affald
  • Odsherred: 574 kilo affald
  • Ringsted: 559 kilo affald
  • Kalundborg: 539 kilo affald
  • Stevns: 386 kilo affald
  • Sorø: 290 kilo affald
  • Stevns: 386 kilo affald
  • Faxe: 205 kilo affald

Frygtede takeaway-skrald i naturen

Danmarks Naturfredningsforening havde forud for indsamlingen frygtet, at der rundt omkring ville flyde med store mængder pizzabakker, kaffekrus og andre former for takeaway-emballage. Under coronapandemien er salget af takeaway nemlig steget, samtidig med at danskerne er kommet mere ud i naturen.

Deres frygt viste sig at holde stik.

På Affaldsindsamlingen er der blevet registreret takeaway-emballage på 87 procent af indsamlingerne, og sammenlagt er der altså fundet hele 120.000 styk. Værst ser det ud i Region Hovedstaden, hvor godt 40 procent af emballagen er fundet.

quote Hvis vi for alvor skal problemet til livs, skal vi i stedet gå over til emballager af holdbare materiale

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening

– Vi forventede at finde meget emballage fra takeaway, men det er alligevel påfaldende, at der er blevet samlet så store mængder i løbet af ugen. Det er desværre en konsekvens af, at vi producerer alt for meget affald, når vi køber takeaway. Hvis vi for alvor skal problemet til livs, skal vi derfor helt væk fra engangsemballagerne og i stedet gå over til emballager af holdbare materialer, der kan vaskes og bruges igen og igen. Og her ser vi gerne, at politikerne på Christiansborg kommer på banen med ambitiøse mål og flere krav til branchen, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Mundbindene havner stadig på gaden

På sidste års affaldsindsamling satte Danmarks Naturfredningsforening fokus på mundbind, der i sensommeren var dukket op som en ny type affald flere steder i landet. På en enkelt dag i september blev der her fundet 2.700 styk.

Og problemet er tilsyneladende ikke blevet mindre siden da. I år er der registreret engangsmundbind på 90 procent af indsamlingerne, hvor der i alt er fundet 52.000 styk. Mere end hvert femte mundbind er fundet i København, Aarhus og Odense Kommune.

- Alt for mange steder flyder det med engangsmundbind, og selvom problemet er størst i byerne, er det ikke noget, vi bare kan lukke øjnene for. Mundbind er skadelige for miljøet og dyrelivet, hvis først de havner i naturen, og derfor er det vigtigt, at der bliver taget hånd om problemet, siger Maria Reumert Gjerding.

FAKTA: Affaldsindsamlingen

  • Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald og har været afholdt siden 2006.
  • Årets affaldsindsamling løb af stablen i uge 15, hvor 143.000 børn fra skoler og institutioner samlede ind i hverdagene 12.-16. april, inden de voksne fulgte trop i weekenden 17.-18. april med mere end 2.200 lokale indsamlinger – det højeste antal nogensinde. I løbet af hele ugen deltog op mod 185.000 danskere.
  • Efter indsamlingen har skolerne, daginstitutionerne og arrangørerne af weekendindsamlingerne registreret, hvor meget affald de har fundet.
  • Merrild gav økologisk kaffe til alle indsamlingerne, og opfordrede samtidig alle de ihærdige affaldsindsamlende skoler til at kåre og hylde deres egen affaldshelt. Herudover stiller Merrild i den forbindelse et gavekort på 25.000 kr. på højkant til et grønt projekt til en af de skoler, der har indtastet deres resultat, og som har kåret deres affaldshelt på affaldsindsamlingen.dk
  • Bilka afholdt affaldsindsamling i alle sine 19 varehuse, hvor man kunne hente gratis indsamlingssække. På Bilkas parkeringspladser kunne man desuden aflevere sit indsamlede affald i sorteringscontainere.

Danmarks Naturfredningsforening peger på bedre indsamling af engangsmundbindene som en del af løsningen. Allerhelst ser foreningen dog, at alle, der har mulighed for det, går over til tre-lags stofmundbind, der kan genbruges igen og igen.

Traditionen tro blev der også afholdt affaldsindsamling i Bilkas varehuse. Her kunne man ikke alene hente gratis indsamlingssække – på Bilkas parkeringspladser kunne man også aflevere sit indsamlede affald i sorteringscontainere.

På tværs af Bilkas 19 varehuse er der blevet samlet 24 ton affald.

Som led i samarbejdet støtter Bilka Affaldsindsamlingen med 1 kr. pr. kilo affald, der er blevet samlet på hele Affaldsindsamlingen. Det giver i alt et bidrag på hele 167.000 kr. til naturen.


Nyhedsoverblik