30-årig kok skal kæmpe til danmarksmesterskaberne: - Jeg er mega stolt

Kasper Heine Vithardt er klar til finalen i Årets Kok og skal nu kæmpe om den ærefulde titel til danmarksmesterskaberne til marts.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var noget af en overraskelse for Kasper Heine Vithardt, da han sidste weekend kæmpede til semifinalerne ved de officielle danmarksmesterskaber i Årets Kok.

Sammen med ni andre endte han nemlig med at gå videre til finalen.

quote Jeg er mega stolt. Det havde jeg ikke regnet med overhovedet

Kasper Heine Vithardt, finalist i Årets Kok

- Jeg er mega stolt. Det havde jeg ikke regnet med overhovedet, fortæller finalisten.

Den unge kok blev udlært tilbage i 2015 og arbejder i dag som køkkenchef på Lyngkroen i Rørvig. Inden da var han køkkenchef på Skomagerkroen, hvor han også kæmpede for at hive prisen hjem som årets souschef i 2019.

- Det er to-tre år siden, jeg havde været til en konkurrence sidst, da jeg var køkkenchef på Skomagerkroen. Ellers har jeg ikke været med til konkurrencer siden.

- Årets Kok er den sværeste konkurrence

Til semifinalen skulle 15 kokke i løbet af tre timer lave en hovedret af kalvekam og kalvelever. Derudover skulle der også være tre varme garniture til.

Kokkene skulle lave mad til fem kuverter, og de vidste først, hvad de havde at arbejde med, da de kom ind i køkkenet. De havde derfor ikke mulighed for at øve sig på en specifik ret inden.

Den 30-årige kok lavede langtidsstegt kalvekam med stegt lever til semifinalen.
Den 30-årige kok lavede langtidsstegt kalvekam med stegt lever til semifinalen. Foto: Katja Eis

- Det er også derfor, at Årets Kok er den sværeste og den vildeste konkurrence, der er for kokke i Danmark lige nu. Det er ligesom den konkurrence, alle gerne vil deltage i, og det er den konkurrence, alle gerne vil vinde, forklarer Kasper Heine Vithardt.

Den 30-årige kok endte selv med at lave langtidsstegt kalvekam med stegt lever i masser af smør. Som garniture lavede han en kartoffelroulade, creme på blomkål, syltede selleri og en lun salat med rosenkål, estragon og persille.

- Jeg er nok den, der skal i finalen, som er mest gammeldags i udtrykket.

Efter de tre timer smagte dommerne på maden og besluttede, hvem der skulle gå videre til finalen.

Har lagt en strategi for træningen

De næste par måneder kommer Kasper Heine Vithardt til at træne intensivt. Den 27. marts skal han nemlig være klar til den store finale, som finder sted under Foodexpo-messen i MCH Messecenter Herning.

Den 30-årige kok har også allerede lagt en strategi for træningen.

- Jeg kaster en helt masse grøntsager ned på et stykke papir, og så skriver jeg ned, hvad jeg vil gøre med de ting. Og når jeg så har fundet ud af, hvor mange forskellige varianter jeg kan lave af for eksempel selleri, så træner jeg det. Og så træner jeg i, hvor lang tid det vil tage mig at lave det, og hvordan man kan lave en prioriteret rækkefølge til selve finalen.

Finalen foregår på den måde, at kokkene klokken 15 dagen før får en råvarekurv. Klokken 22 skal de meddele, hvad de har tænkt sig at lave.

På selve dagen skal de lave en tre-retters menu til 12 kuverter. Alle deltagere har en assistent med hver til at give en hjælpende hånd.

Kasper Heine Vithardt har sat sig et mål om at nå i top fem, men uanset udfaldet på dagen er han glad for at være nået så langt.

- Jeg gik egentlig ind til det med et mål om at komme i semifinalen. Så man kan sige, at alt fra nu er bonus for mig og en oplevelse på en fed måde, siger den 30-årige kok og tilføjer:

- Men selvfølgelig har jeg fået blod på tanden for at bevise mit værd. Min selvtillid er selvfølgelig ikke blevet dårligere. Det er jo næsten 50 procent til finalen, der er på landsholdet.

Udover Kasper Heine Vitharth er kokken Kristoffer Ringsing fra Restaurant B-Spis i Næstved også gået videre til finalen.