100 ulovlige pebersprays indleveret til politiet

Fra 1. februar blev det ulovligt at bære eller opbevare peberspray. Derfor opfordrer politiet til, at folk indleverer deres peberspray på politistationen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fra den 1. januar 2019 blev det lovligt at have en peberspray stående hjemme på natbordet eller liggende i tasken, når man går rundt i byen. 

Det kunne for eksempel mærkes i landets jagtforretninger, hvor interessen for at købe en peberspray var stor.

Men 1. februar i år blev loven lavet om, og nu overtræder du pludselig våbenloven, hvis du ejer en peberspray.

quote Vi opfordrer folk til at komme ind og aflevere dem på en af politistationerne, så de ikke længere flyder rundt ude i samfundet

Palle Hansen, kommunikationsmedarbejder, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Derfor opfordrer politiet nu til, at borgere – helt uden risiko for at få en bøde – kan indlevere deres købte peberspray på den lokale politistation. Helt konkret har politiet lavet en frit lejde-ordning, hvor peberspray kan indleveres fra 1. februar 2021 til 31. marts 2021.

I samme periode vil det derfor også være lovligt at transportere en peberspray, hvis man er på vej hen for at aflevere den til politiet.

I de første to uger af ordningen er det sket 56 gange i regionens sydlige politikreds på politistationerne i Slagelse, Næstved, Vordingborg, Nykøbing Falster og Nakskov.

Læs også
Mange flere køber ulovlige pebersprays på internettet
Læs også
Mange flere køber ulovlige pebersprays på internettet

Og der er plads til endnu flere pebersprays, derfor opfordrer politiet til, at endnu flere bruger ordningen, hvis man har en peberspray liggende.

- Vi opfordrer folk til at komme ind og aflevere dem på en af politistationerne, så de ikke længere flyder rundt ude i samfundet. Og derudover er det jo ulovligt at bære og besidde peberspray efterfølgende, siger Palle Hansen, der er kommunikationsmedarbejder hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi er der i løbet af de to første uger af februar blevet indleveret 44 pebersprays på kredsens politistationer.

På politiets hjemmeside kan du se, hvor og hvornår du kan indlevere din peberspray.

I 2019 blev det lovligt at købe pebersprays for private borgere. Det fortalte TV2 ØST om dengang - og ejeren af jagtbutikken Sport & Hobby i Maribo ville meget gerne demonstrere, hvordan de virkede...

Sigtet for at have peberspray i kopholderen

Den nye lovændring, der gør det ulovligt at have en peberspray, har allerede haft konsekvenser.

Lørdag stoppede politiet en 75-årig mand fra Stege, da han kom kørende på Klintevej ved Borre. Da politiet kiggede i bilen, kunne de se, at manden havde en peberspray i kopholderen, og manden blev derfor sigtet for at overtræde våbenloven.

Læs også
Politi sprøjtede peberspray på sur mand
Læs også
Politi sprøjtede peberspray på sur mand

Midt- og Vestsjællands Politi har også haft bødeblokken fremme på grund af pebersprays.

Den 2. februar blev en 33-årig mand fra Snertinge stoppet i Asnæs med en peberspray i sin bil. 

Den 10. februar stoppede politiet også en bilist i Greve. Her havde bilisten en peberspray og var samtidig narkopåvirket og kørte uden kørekort.

I alle tre tilfælde kan bilisterne nu se frem til minimum en bøde. Ifølge den nye lovændring kan det koste op til 3000 kroner, hvis man har en peberspray. 

Samtidig vil de tre bilister også få en plet på deres straffeattester.

Hvis man er tidligere straffet for at overtræde våbenloven eller knivlogen, kan det give 14 dages fængsel, første gang man bliver taget med en peberspray på steder, hvor der er risiko for, at der kan opstå tilspidsede situationer – for eksempel i nattelivet, til byfester eller koncerter. Sker det flere gange, vil man kunne få en skærpet straf.

Trods stor interesse blev peberspray ikke brugt

1. januar 2019 blev det lovligt at købe og opbevare en peberspray, hvis den blev købt hos en godkendt forhandler. Pebersprayen kunne man opbevare i sit hjem og bruge til selvforsvar.

Hos blandt andet våbenhandlere var der stor interesse for at købe en peberspray, hvor det ofte var ældre mennesker, der købte peberspray som en ekstra tryghed til hjemmet.

Men sidste år ville justitsminister Nick Hækkerup (S) have loven rullet tilbage. Det skete blandt andet efter en rapport undersøgte brugen af peberspray. Den konkluderede blandt andet, at der ikke var nogen sager om peberspray brugt i forbindelse med selvforsvar i hjemmet.

Til gengæld var der en række eksempler på ulovlig besiddelse af peberspray. Samtidig var antallet af ulovlig import af peberspray, der for eksempel var købt på nettet, steget kraftigt.

- Jeg mener grundlæggende ikke, at det skaber tryghed i samfundet, at den enkelte borger har mulighed for at bevæbne sig, og jeg finder den store stigning i sager om ulovlig besiddelse og ulovlig indførelse af peberspray uholdbar, skrev justitsministeren i efteråret 2020 i et brev til Retsudvalget.

Nu er loven altså ændret, og det er derfor ulovligt at have en peberspray.

Der er dog tilfælde, hvor man stadig kan få en tilladelse fra politiet til at have en peberspray. Det kan være, hvis man har et særligt behov for beskyttelse. Ifølge politiet kan det være, hvos man er i risiko for et voldeligt overfald på grund ad stalking eller æresrelateret konflikter.


Nyhedsoverblik