Vil du giftes? Her kan du få et drop-in-bryllup med hele pakken

Syv præster står klar, når Sankt Bendts Kirke i Ringsted den 28. februar afholder drop-in-bryllupper.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Datoen plejer at være fastsat, og alt ned til mindste detalje er planlagt, når der bliver holdt bryllup. Sådan er traditionen.

Men nu prøver det mest traditionelle sted, kirken, noget utraditionelt.

quote Det er dejligt med kærlighed og to personer, der siger ja til hinanden

Marianne Lekven Agerholm, sognepræst

Fredag den 28. februar fra klokken 15.00 til 18.00 afholder Sankt Bendts Kirke i Ringsted drop-in-vielser, hvor par kan komme ind fra gaden for at få en kirkelig vielse eller velsignelse på cirka et kvarter.

- Det er første gang, vi prøver at afholde der her, siger Marianne Lekven Agerholm, der er sognepræst i Ruds Vedby Kirke og sammen med seks andre præster skal vie de kommende brudepar.

Bag projektet står præster fra Ringsted og Sorø Provsti samt medarbejdere ved kirken i Ringsted. De håber, at den særlige begivenhed kan være med til at nedbryde bestemte forestillinger om ceremonien og den efterfølgende fest.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hos præsterne fra Ringsted og Sorø Provsti håber man, at de kommende drop-in-vielser kan tiltrække flere kirkegængere.
Hos præsterne fra Ringsted og Sorø Provsti håber man, at de kommende drop-in-vielser kan tiltrække flere kirkegængere. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Der kan nogle gange være et enormt forventningspres til et bryllup, at det skal være det helt store udstyrsstykke – og det må det også gerne være. Man må gerne komme til kirken i det helt store skrud. Men her kan man sænke tærsklen, og folk kan komme ind fra gaden, som de er, siger Marianne Lekven Agerholm.

- Det er en vielse uden de store dikkedarer og ritualet i sin grundform, tilføjer hun.

Forbereder sig på stor tilstrømning

Når parret kommer til kirken, vil de blive mødt af frivillige som tager imod dem. Efter en kort snak med præsten, tager parret hinanden under armen og går op til alteret for at sige ja og får Guds velsignelse over deres liv og ægteskab.

Selve ritualet er, som det plejer. Der synges en enkelt salme, der er ikke nogen personlig tale, men parret bliver spillet ud til bryllupsmarch.

quote Når kirken arrangerer et drop-in bryllup, sender de et signal til mennesker om, at bryllupper er ligesom fastfood

Henrik Højlund, sognepræst i Kingos Kirke i København

Venner og familie er velkomne. Men man kan også være parret alene og så præsten. Hvis parret ikke selv har minimum to, som kan bevidne vielsen, stiller kriken gerne med vidner.

Seancen ventes at vare cirka et kvarter. Bagefter vil parret og dets gæster få tilbudt lidt forfriskninger.  

- Vi forventer, at folk får en god dag og en god oplevelse i kirken, siger Marianne Lekven Agerholm.

Ved et lignende arrangement i Næstved Provsti strømmede de giftelystne par til kirken for at sige ja til hinanden.

Netop den store interesse er sognepræst Marianne Lekven Agerholm og hendes kollegaer forberedt på. Derfor vil der stå syv præster klar til at vie dem, som kommer ind fra gaden.

- Det er dejligt med kærlighed og to personer, der siger ja til hinanden, så jeg glæder mig til dagen, siger hun.

Der er bare et men.

For at blive viet skal man huske at bestille og medbringe en prøvelsesattest via borger.dk. Desuden skal man tage billedlegitimation med og være opmærksom på, at minimum en fra det kommende brudepar skal være medlem af folkekirken.

Hvis man til gengæld allerede er gift og ønsker at blive kirkeligt velsignet, skal man blot medbringe en kopi af vielsesattesten.

Afviser at være kirkens fastfood

Der er blandt flere præster kritiske holdninger til drop-in-bryllupper og den signalværdi, som kirkerne sender. Men den kritik afviser Marianne Lekven Agerholm.

- Det er ikke et samlebånd. Man sætter sig ned og snakker med præsten, derfor er det for mig at se ikke noget odiøst i det, siger hun.

quote Det minder mig om konceptet bag DR1-programmet <em>Gift ved første blik</em>

Henrik Højlund, sognepræst i Kingos Kirke i København

Henrik Højlund, der er sognepræst i Kingos Kirke i København, er skeptisk overfor konceptet og mener, at kirken bør overveje nøje hvilke signaler de sender.

- Når kirken arrangerer et drop-in bryllup, sender de et signal til mennesker om, at bryllupper er ligesom fastfood, udtaler Henrik Højlund til Netavisen.dk.

Han får desuden negative associationer, når han hører ordet drop-in.

- Det minder mig om konceptet bag DR1-programmet Gift ved første blik: Kom og bliv gift, og hvis det ikke går, kan du jo bare blive skilt igen, udtaler præsten.

Er jeres koncept ligesom fastfood?

- Nej, det synes jeg ikke, at det er. Jeg skal ikke være dommer over folks motiver for at blive gift eller ej. Det her er ikke fastfood. Jeg går ud fra, at de mennesker, som kommer til kirken, har gjort sig deres overvejelser over, hvad de gør. Desuden skal de hen og have fat i prøvelsesattesten, svarer Marianne Lekven Agerholm.

Hos præsterne fra Ringsted og Sorø Provsti håber man til gengæld, at de kommende drop-in-vielser kan tiltrække flere kirkegængere.

VIDEO: Louise og Nicolai de Molade blev sidste år viet i Sankt Peders Kirke i Næstved, der afholdt drop-in-bryllupper.