Veterancentret i Ringsted rådgiver bekymrede soldater og pårørende

Ruslands angreb på Ukraine kan skabe bekymringer blandt veteraner og pårørende. Derfor tilbyder Veterancentret rådgivning via en døgntelefon.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Krigen mellem Rusland og Ukraine kan sætte mange tanker og følelser i gang.

Det mærker de især hos Veterancentret i Ringsted.

quote Lysglimt gør noget ved veteranerne. Ligesom nytårsaften

Jonna Nielsen, leder, socialrådgiversektionen, Veterancentret

Derfor har centret valgt endnu engang at gøre soldater, veteraner og pårørende opmærksomme på, at de døgnet rundt kan ringe for at tale om deres bekymringer.

- Det er typisk noget, hvor det reaktiverer et eller andet. Hvor de ser de der glimt i fjernsynet, og lysglimt gør noget ved veteranerne. Ligesom nytårsaften. Selv sådan noget får dem tilbage. Det kan også være noget med afmagt, hvor man synes, man ikke kan hjælpe dem. Eller skal man tage ned og hjælpe dem, men det kan jeg jo ikke, fordi jeg selv er blevet syg, forklarer Jonna Nielsen, der er leder af socialrådgiversektionen i Veterancentret.

Når en veteran ringer og har det skidt, kan Veterancentret hjælpe med at få sat en plan i gang.

- Den ene del af det er jo, at man prøver at vurdere, om det er en situation, hvor man kan prøve at tale med vedkommende og finde ud af, hvad er bedst i situationen nu, og skal man måske gøre noget? fortæller lederen af socialrådgiversektionen og tilføjer:

Læs også
Flaget røg til tops for Danmarks udsendte: - Det er vigtigt, at folk føler sig værdsat
Læs også
Flaget røg til tops for Danmarks udsendte: - Det er vigtigt, at folk føler sig værdsat

- Det andet er jo, hvor man tænker, at her skal man have handlet. Den her person har det så skidt, at vi skal have vedkommende til en psykiatrisk akutmodtagelse.

Siden Rusland angreb Ukraine torsdag i sidste uge, har Veterancentret modtaget omkring ti henvendelser med bekymringer relateret til situationen.

Familier bør holde øje med børns reaktioner

Veterancentret gør også familier til soldater, der er udsendt lige nu eller har været udsendt, opmærksomme på at holde ekstra øje med deres børns reaktioner.

Ifølge Jonna Nielsen mærker børn af veteraner nemlig hurtigt, når forælderen får det dårligere.

- Derfor er det jo, at vi ligesom appellerer til, at det er rigtig vigtigt, at man taler med sine børn. At man ligesom anerkender det, de siger. Altså anerkender deres følelser og lader dem få lov til at give udtryk for, at de faktisk er bange for, hvordan far har det.

Læs også
Veteraner rystede over billeder fra Afghanistan: - Det er skrækkeligt
Læs også
Veteraner rystede over billeder fra Afghanistan: - Det er skrækkeligt

Hvis man som pårørende har brug for gode råd til, hvordan man bedst støtter børnene i den nuværende situation, opfordrer Veterancentret til, at man ringer til dem.

De understreger samtidig, at forsvarsminister Morten Bødskov (S) gjorde det klart på et pressemøde i sidste uge, at der ikke er tale om en direkte militær trussel mod Danmark eller NATO.

Soldater, veteraner og pårørende kan ringe på telefon 72 81 97 00 døgnet rundt.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nyhedsoverblik