Undgå salmonella-smitte i krydderier og grøntsager

Det er stort set slut med salmonella i danske æg og fjerkræ, til gengæld er der masser af muligheder for at hente bakterien hjem i grøntsager, krydderier og svinekød.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi har i stigende grad set salmonella i babymajs, sukkerærter, bønnespirer, salat, krydderier. Primært fra Afrika, Asien og sydeuropa. Sådan siger Regionschef i Fødevareregion Øst i dag til TV2 Øst.

De fleste af os kender udemærket navnet Salmonella, og de fleste forbinder det med kylling og æg. Men der er en overset detalje - i forhold til dansk fjerkræ og danske æg er risikoen for at blive smittet med salmonella efterhånden så lille, at den næsten er ikke-eksisterende.

Til gengæld er risikoen for at få en salmonella-infektion stor, når det drejer sig om svinekød, og også fra de bugnende grøntsags- og krydderihylder kan man få den kedelige tarmbakterie med hjem.

- Det skyldes dårlig hygiejne. F.eks. kan man formode, at producenterne nogle steder vander med spildevand. Som er forurenet med bakterier fra dyr eller mennesker. Det kan også være at hygiejnen ikke er i top, når man tørrer hel sort peber, f.eks., siger Henning Knudsen til TV2 Øst.

Netop hel sort peber fra producenten hbss blev i denne uge kaldt tilbage fra butikkerne, fordi man har fundet salmonella i krydderiet.

Et andet eksempel er salaten Lollo Bionda, der under de store oversvømmelser i Frankrig for nogle år siden, blev inficeret med salmonella af det spildevand, der flød over.

Ifølge Henning Knudsen er der derfor god grund til stadig at holde øje med køkkenhygiejnen, og der er adskillige gode råd til, hvordan man kan undgå at blive smittet.

- Køb dansk, det gælder både kød og grøntsager, der er stadig god mulighed for at hente en salmonellabakterie i udenlandsk fjerkræ, f.eks. i andebryst.

- Skyl alle frugter og grøntsager godt, inden de spises

- Sørg for at maden bliver varmet op til over 75 grader, så dør bakterien. Sørg for, at krydderier, som kommer i til sidst i retten, bliver varmet med op.

- Sørg for hurtig afkøling af maden igen. Det er når maden er mellem 60-10 grader, at bakterierne formerer sig, så jo før man kan få sin mad afkølet og sat i køleskabet, jo bedre. Dette gælder også salat.

- Hold fødevarerne adskilt - dette gælder også for skærebrættet

- Vask hænder grundigt og sørg for ikke at overføre bakterien fra en fødevare til en anden


Nyhedsoverblik