Tre mænd nægter anklager om terror og spionage i Ringsted – retssag ventes at begynde torsdag

Tre eksiliranere tiltales for at have fremmet terror i Iran fra deres base i Ringsted. De tre nægter sig skyldige i anklagerne, skriver DR Nyheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra en base i Ringsted har tre mænd med tilknytning til bevægelsen ASMLA, Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz, i årevis bidraget til at fremme terror i Iran i samarbejde med en saudisk efterretningstjeneste.

Sådan lyder det blandt andet i et ni siders langt anklageskrift mod tre eksiliranere, som DR Nyheder har fået aktindsigt i. Sagen ventes at begynde torsdag på et endnu ikke offentliggjort sted i Midt- og Vestsjællands retskreds.

Af anklageskriftet fremgår det også, at de tre mænd tiltales for at have spioneret mod personer og organisationer i Danmark og udlandet på vegne af efterretningstjenesten. Ifølge DR Nyheders oplysninger drejer det sig om Saudi-Arabiens største efterretningstjeneste, nemlig ”General Intelligence Presidency”. Ifølge anklageskriftet kommunikerede General Intelligence Presidency med gruppen i Ringsted under kodenavnet ”MS32”.

quote Min klient håber naturligvis, at retten vil indse denne fundamentale fejltagelse fra dansk side

Gert Dyrn, forsvarer

Mændene anklages også for at have bidraget til at finansiere terror, idet de beskyldes for at have modtaget og videredistribueret mindst 30 millioner kroner fra den saudiske efterretningstjeneste til en væbnet oppositionsgruppe i Iran, som ifølge anklagemyndigheden udøver terror i Iran. Pengene skal angiveligt være kanaliseret fra den saudiske efterretningstjeneste til de militante grupper i Iran via banker og konti i Dubai og Østrig.

Arkivfoto fra aktionen den 28. september 2018. Her blev blandt andet Storebæltsbroen lukket i flere timer, mens politiet ledte efter en sort Volvo på Sjælland.
Arkivfoto fra aktionen den 28. september 2018. Her blev blandt andet Storebæltsbroen lukket i flere timer, mens politiet ledte efter en sort Volvo på Sjælland. Foto: Michael Nordborg

Ifølge DR er Ringsted-gruppen desuden tiltalt for at have "fremmet virksomheden for terrorbevægelsen Jaish Al-Adl, der opererer i Iran, ved at støtte dem med rådgivning, promovering, koordinering af angreb". Jaish Al-Adl har stået på USA's terrorliste siden 2019.

Forsvarsadvokat Gert Dyrn forsvarer den ældste af de tre mænd, der er lederen i gruppen. Ifølge forsvareren mener ASMLA-lederen, at Danmark har bøjet sig for iransk pres:

- Efter min klients opfattelse er det et knæfald af dimensioner, at Danmark i denne sag går Irans ærinde og legitimerer et af de mest brutale, blodtørstige og formørkede regimer i verden. Min klient håber naturligvis, at retten vil indse denne fundamentale fejltagelse fra dansk side og i sidste ende frifinde, fordi det er det rigtige at gøre.

Lammede trafikken i store dele af landet

ASMLA er en arabisk modstandsbevægelse, der kæmper for en arabisk stat i det sydvestlige Iran.

Gruppen mener, at Iran uretmæssigt har besat Ahwaz-regionen og undertrykker lokalbefolkningen.

Organisationen tiltrak sig for alvor opmærksomhed i Danmark, da Politiets Efterretningstjeneste (PET) den 28. september iværksatte en meget omfattende og usædvanlige politiaktion, der lammede trafikken i store dele af Danmark en fredag eftermiddag og aften.

Læs også
Eksiliraner får grønt lys til at tale med pressen i spionsag
Læs også
Eksiliraner får grønt lys til at tale med pressen i spionsag

Ifølge PET havde den iranske efterretningstjeneste nemlig sendt en agent til Ringsted for at planlægge et drab på lederen af Ringsted-gruppen, en 50-årig mand, der kom til Danmark som flygtning i 2006.

Kort efter blev tre mænd fra Ringsted-gruppen anholdt for at have hyldet et blodigt angreb på en militærparade i Ahwaz, der fandt sted den 22. september 2018. Ifølge iranske medier kostede angrebet 29 mennesker livet – heriblandt flere civile.

De tre mænd blev dog alle hurtigt løsladt igen, men i 2020 blev de samme tre personer så sigtet for at have fremmet terror og foretaget spionage til fordel for Saudi-Arabien. Det er anklageskriftet til denne sigtelse, som DR har fået aktindsigt i.

Alle tre mænd nægter ifølge deres forsvarsadvokater sig skyldige.

Retsmøderne begynder efter planen på torsdag, og der ventes dom til november. 

HVEM ER ASMLA?