ASMLA-medlemmer i ny sag - her er alt, du skal vide om iranerne fra Ringsted

Tre ledende ASMLA-medlemmer er blevet sigtet for spionage. Læs her, hvem ASMLA er.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den iranske selvstændighedskamp i området Ahvaz er flyttet til Danmark.

ASMLA er en organisation, der kæmper for en arabisk stat i det sydvestlige Iran. organisationen betragtes af det iranske styre som en terrororganisation, men nyder beskyttelse i en række andre lande.

Organisationens kamp blev for alvor kendt i Danmark i 2018, da Politiets Efterretningstjeneste (PET) den 28. september iværksatte en meget omfattende og usædvanlige politiaktion, der lammede trafikken i store dele af Danmark en fredag eftermiddag og aften.

Ifølge PET var det en konkret trussel mod en række ASMLA.medlemmer i Ringsted, der var årsag til aktionen. Truslen blev dog i løbet af aftenen afblæst som falsk alarm, da de formodede attentatmænd viste sig at være en gruppe unge, der havde røget hash og kørt i bil. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Arkivfoto fra aktionen den 28. september 2018. Her blev blandt andet Storebæltsbroen i flere timer lukket, mens politiet ledte efter en sort volvo på Sjælland. 
Arkivfoto fra aktionen den 28. september 2018. Her blev blandt andet Storebæltsbroen i flere timer lukket, mens politiet ledte efter en sort volvo på Sjælland.  Foto: René Lind - Lind Foto

Mistankerne om attentat har dog efterfølgende ført til, at en nu 40-årig norsk-iransk mand er blevet anholdt og i snart halvandet år har været varetægtsfængslet sigtet for at have attentatplaner mod medlemmer af gruppen i Ringsted, der var under beskyttelse af det danske politi.

Kort efter blev tre ledende personer fra ASMLA anholdt for at have hyldet et blodigt angreb i Iran, der i september kostede 25 mennesker livet.Det iranske angreb fandt sted 22. september i byen Ahvaz i det sydvestlige Iran. Her angreb en gruppe mænd en militærparade fra en nærtliggende park. De tre mænd blev dog alle hurtigt løsladt igen.

I 2020 blev de samme tre personer dog sigtet for at have foretaget spionage til fordel for Saudi-Arabien.

Artiklen fortsætter under billedet.

Arkivfoto fra ransagningen i 2018.
Arkivfoto fra ransagningen i 2018.

Sigtelsen for spionage bygger på materiale, der blev fundet under ransagningerne i 2018.

- Det har ført til, at de tre ledende medlemmer af ASMLA i dag er blevet anholdt og sigtet for spionage. Det er PET’s opfattelse, at de tre personer i perioden fra 2012 til 2018 har spioneret for en saudi-arabisk efterretningstjeneste, siger Finna Borch Andersen.

 Bliv her klogere på, hvem ASMLA er:

FAKTA: Se hvem ASMLA er

Artiklen er opdateret
Artiklen er oprindeligt udgivet i 2018. Den er opdateret af TV2 ØST i 2020, efter de tre mænd blev sigtet for at have begået spionage til fordel for Saudi-Arabien.