Tillidsrepræsentant i Banedanmark om udflytning: Det er en hård omgang

Ifølge Anitta Borggren Kristensen, der med sit job i Banedanmark blev udflyttet til Ringsted, var det hårdt. Men mange tilpasser sig, siger hun.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Cirka 80.000 borgere i Region Sjælland pendler dagligt til Hovedstadsområdet, men det gør Anitta Borggren Kristensen ikke længere.

Hun er fællestillidsrepræsentant for HK's dagmedarbejdere hos Banedanmark, der blev udflyttet fra København til Ringsted i 2015.

Hun har selv pendlet i mange år, men bor selv syd for Sorø, og hun har derfor nu fået kortere rejsetid til arbejde.

Det skriver Sjællandske. 

quote Uanset om man får kortere eller længere rejsetid til jobbet, så er der i forbindelse med en udflytning store forandringer, som man skal være klar på

Anitta Borggren Kristensen, fællestillidsrepræsentant, Banedanmark

- Det har betydet to timers mindre rejsetid for mig, og det er meget. Jeg kan stå en time senere op om morgenen, og jeg kan have fritidsinteresser om eftermiddagen, fordi det er der pludselig tid og energi til, som der ikke ellers var efter en 10-11 timers arbejdsdag, siger Anitta Borggren Kristensen til TV ØST.

Rejsetid har konsekvenser

For hende selv har flytningen givet en positiv gevinst i forhold til rejsetiden. Men en flytning af en arbejdsplads har store konsekvenser for mange, forklarer Anitta Borggren Kristensen.

- Man har valgt, at ens liv skal foregå der, hvor man bor, og det er der så nogen, der bestemmer, at det skal det ikke, siger hun og uddyber:

- Der er nogle, som bor på, hvad man kan kalde ”den forkerte side af København” i forhold til rejsetid, som får meget længere rejsetid. Det er en stor indgriben i ens liv, siger hun.

Men hun understreger også, at mange tager flytningen med åbent sind.

- Mennesket er jo fantastisk, så man tilpasser sig, siger hun.

En måde at omgås den store omstilling for medarbejderne kan, ifølge Anitta Borggren Kristensen, være at man imødekommer forandringen med særlige aftaler.

- Hvis man kan lave aftaler om arbejdstid i toget eller mulighed for hjemmearbejdsdage, så er det en rigtig god mulighed for at imødekomme en udflytning, siger hun.

Kultur og historik går tabt

Men det er ikke kun rejsetiden, som en udflytning har indflydelse på. For som Anitta Borggren Kristensen forklarer, så er der i det hele taget en del nyt, som alle medarbejdere skal være med på.

- Uanset om man får kortere eller længere rejsetid til jobbet, så er der i forbindelse med en udflytning store forandringer, som man skal være klar på, siger hun.

Mens regeringens bagtanke med udflytningen er, at mange skal bosætte sig i provinskommunerne, hvor arbejdspladserne flytter til, så er det ikke det, som Anitta Borggren Kristensen har set efter flytningen.

quote De der ikke er udflytningsramte, kan jo prøve selv at tænke tanken: ”Skal jeg sælge mit hus?”, ”Hvad er det for en skole, mine børn skal gå i?”, ”Hvad er det for et område, vi skal bo i?”

Anitta Borggren Kristensen

Mange overvejer det, ifølge hende, men en særligt mærkbar konsekvens har været, at mange nye er kommet til.

- Vi er to tilbage fra det gamle team, og vi har på under et år fået fem nye kolleger i forbindelse med udflytningen, og det har været en hård omgang, siger hun og fortsætter:

- Der er en del viden, historik og kultur, der går tabt, men samtidig får man mulighed for at vende det hele på hovedet, forklarer hun.

Foreløbig er 101 arbejdspladser udflyttet i Banedanmark, men man mangler stadig at flytte 200. Hos Banedanmark afventer man stadig byggeriet af et stort nyt hus, hvor medarbejderne skal sidde samlet.

Banedanmark var en af de statslige arbejdspladser, der blev udflyttet tilbage i 2015 som en del af regeringens vækstplan.

Gør det, der føles bedst

I dag præsenterer regeringen så de øvrige 1800 statslige arbejdspladser, som skal udflyttes. Anitta Borggren Kristensen har et godt råd til de, som i dag får at vide, at deres arbejdspladser skal flytte:

- Føl i maven, hvad der føles bedst for dig og gør det, men gør det 100 procent. Lad være med at tænke på, om det er det rigtige. Beslut dig for, at det ér det rigtige og gå all in, siger hun.

Og til de, der ikke kan forstå problemstillingen, mener hun, at man kan forsøge at sætte sig i de udflytningsramtes sted:

- De der ikke er udflytningsramte, kan jo prøve selv at tænke tanken: ”Skal jeg sælge mit hus?”, ”Hvad er det for en skole, mine børn skal gå i?”, ”Hvad er det for et område, vi skal bo i?” og når man tænker de tanker, så ved man, hvordan det føles, når man står i sådan en udflytning, siger hun.

Regeringen fremlægger planen for udflytningen på et pressemøde klokken 13 i dag, onsdag.


Nyhedsoverblik