Ti år efter Vivis forsvinden: Derfor er sagen så svær at opklare

30-årige Vivi Kristiansen blev dræbt for ti år siden. Sagen er aldrig blevet opklaret, og det er der flere grunde til, lyder det fra politiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 9. juli 2008 var 30-årige Vivi Kristiansen til en form for festlig sammenkomst på Sorøvej 59 i Ringsted. Et drikkelag, som politiet kalder det.

Kort før klokken 22 forlod hun stedet for at begive sig hjem til fods. Derefter var der ingen, der hørte fra hende, og allerede næste dag havde hendes mor, Augustine Andersen, på fornemmelsen, at den var helt gal.

quote Det lignede ikke hende sådan at blive væk

Augustine Andersen, Vivis mor

- Jeg ringede til hendes kæreste for at høre, om han havde hørt fra hende, men det havde han ikke. Det lignede ikke hende sådan at blive væk, siger hun til TV ØST i dag.

Svær at opklare

Og den var god nok. Selvom politiet satte den helt store eftersøgning i gang med både hunde og helikopter, så lykkedes det nemlig ikke at finde Vivi Kristiansen i live. Og ti måneder senere fandt en motionsløber hendes lig gravet ned i Haraldsted Skov. Hun var blevet dræbt. 

Der var ikke langt mellem det sted, hvor Vivi Kristiansen forsvandt fra, og hvor hun blev fundet.
Der var ikke langt mellem det sted, hvor Vivi Kristiansen forsvandt fra, og hvor hun blev fundet.
Foto: Google Maps - redigeret af Michael Vogelius

Det har været utrolig svært for politiet at opklare forbrydelsen, blandt andet på grund af det miljø Vivi Kristiansen færdedes i. Hun var nemlig en del af misbrugsmiljøet i Ringsted.

- Det er et meget vanskeligt miljø at efterforske i, fordi mange af de personer i omgangskredsen, som man taler med om Vivi, de har vanskeligt ved at huske detaljer. De har et andet perspektiv på tid og sted, end du og jeg har, fortæller Kim Løvkvist, som er politikommissær i afdelingen for personfarlig kriminalitet hos Midt- og Vestsjællands Politi.

quote Det, der er det helt store problem i sagen her, det er manglende tekniske spor

Kim Løvkvist, politikommissær

Han var også dengang for ti år siden med til at efterforske drabssagen.

- Det er et yderst vanskeligt miljø at få samlet en kronologi og en tidslinje i, tilføjer politikommissæren.

Meget få tekniske spor

Samtidig har det også vanskeliggjort politiets arbejde, at Vivi lå gravet ned i ti måneder.

- Det, der er det helt store problem i sagen her, det er manglende tekniske spor. Hun har ligget gravet ned næsten et år, og så kan man selv forestille sig, hvor lidt der er tilbage af hende – og hvad mulighederne er for at finde både biologiske og andre tekniske spor. Det er vi normalt hjulpet rigtig meget af i en frisk drabssag, siger Kim Løvkvist.

Vivi Kristiansen var en del af misbrugsmiljøet i Ringsted. Det er svært at efterforske i, siger politiet.
Vivi Kristiansen var en del af misbrugsmiljøet i Ringsted. Det er svært at efterforske i, siger politiet.
Foto: Privatfoto

Politiet har gennem de ti år haft flere mistænkte. Kim Løvkvist har dog ingen kommentarer til, hvorvidt nogen har været anholdt i sagen. Men faktum er, at sagen ikke er opklaret endnu.

- Vi mangler simpelthen nogen, der sidder inde med en viden om, hvad der er sket. En tese kunne være, at der er nogen, der ved noget, som de ikke ønsker at dele med politiet. 

Er der overhovedet noget håb for at opklare sagen?

- Det er der altid, for sådan en sag bliver aldrig forældet. Så hvis den rigtige henvendelse kommer, eller der kommer noget konkret at gå efter, så giver vi den fuld gas igen, siger Kim Løvkvist.

- Men det er ikke en sag, som vi arbejder med længere. Den står og kan blive taget frem, hvis det er. 

Augustine Andersen, Vivi Kristiansens mor, og hendes stedfar, Jan Andersen, håber stadig på, at sagen bliver opklaret. 
Augustine Andersen, Vivi Kristiansens mor, og hendes stedfar, Jan Andersen, håber stadig på, at sagen bliver opklaret. 
Foto: Ida Laursen Brock - TV ØST

Kriminalteknikken kan udvikle sig

Det kan nemlig også være, at der kommer nye muligheder inden for kriminalteknik, som kan få sagen videre.

- Kriminalteknikken udvikler sig hele tiden, og det kan godt være, at der kommer nye metoder og analyser, som kan kaste noget af sig, siger politikommissæren.

Og det er en sag, der nager politikommissæren.

- Det gør klart indtryk, at der går en eller anden rundt derude, som ikke er blevet stillet til ansvar for den alvorligste forbrydelse, vi har, siger han.

Politiet får ikke længere ret mange henvendelser i sagen om drabet på Vivi Inger Kristiansen. Hvis du ligger inde med informationer, der kan bringe politiet videre, kan du kontakte dem på telefon 1-1-4.