Talsmand for eksil-iranerne om planlagt attentat: - Vi forventer alt fra et regime som det iranske

Det kommer ikke bag på talsmanden for eksil-iranerne i Ringsted, at det iranske regime har forsøgt at planlægge et attentat mod dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den iranske efterretningstjeneste planlagde et attentat mod en gruppe eksil-iranere i Ringsted.

Derfor lukkede PET det meste af Sjælland ned fredag den 28. september. Det oplyste PET på et pressemøde tirsdag.

Eksil-iranerne i Ringsted er en del af gruppen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz). En international organisation, der forholder sig stærkt kritisk over for det iranske præstestyre.

Nu fortæller talsmanden for ASMLA i Ringsted, Yaquob Al-Tostari, om, hvorfor det iranske regime har forsøgt at planlægge et attentat mod dem.

quote De vil bare stoppe os, og de bruger alle deres midler for at gøre det

Yaquob Al-Tostari, talsmanden for ASMLA i Ringsted

- Det er, fordi vi kæmper for vores mindretalsrettigheder i Iran. Vi kæmper for demokratiet, vi kæmper for, at det iranske regime ikke kan begå kriminalitet mod vores almindelige borgere i Iran. Så det iranske regime har sendt nogen ud for at stoppe os mod at sige vores mening og arbejde for demokratiet. De vil bare stoppe os, og de bruger alle deres midler for at gøre det, siger Yaquob Al-Tostari.

Overrasker ikke

Attentatforsøget overrasker ikke talsmanden fra Ringsted.

- Vi forventer alt fra et regime som det iranske. Men vi er lidt overrasket over, at de har prøvet her i Danmark, og de har forsøgt at lave et større angreb her i Danmark, siger Yaquob Al-Tostari.

PET oplyser på pressemødet, at truslen ikke er elimineret. Derfor er tre personer stadig under PET’s beskyttelse.

Se hele pressemødet her: 

 

Stoler på det danske samfund

Kan du forstå, hvis nogle borgere i Ringsted bliver nervøse?

- Det kan jeg godt forstå, lyder det fra Yaquob Al-Tostari.

- Men det er ikke vores skyld eller det danske samfunds skyld. Det er det iranske regimes skyld, som prøver at stoppe os, og som ikke kan forstå demokratiet og den demokratiske proces.

Hvad vil du sige til naboerne?

- Vi bor i et trygt land, og vi stoler 100 procent på vores myndigheder, som har gjort en stor indsats og det forstætter de med. Jeg mener, at man som dansker ikke har grund til at være bange. Det er mod os, ikke de andre.

Men er du bange?

- Jeg tror på det, jeg laver. Og der er ikke nogen, der vil straffe mig, siger Yaquob Al-Tostari.

Dansk lov sikrer vores rettigheder

Kan du forstå, hvis nogen synes det er forkert, at I skal være i Ringsted?

- Det er vores ret at sige, hvad vi mener. Det er den danske lov, der sikrer den rettighed til os. Hvis vi siger noget andet, giver det et svagt signal til Irans regime. Vi skal holde på vores værdier og vores frihed, siger Yaquob Al-Tostari.

Synes du, det er fair, at det danske samfund skal bruge penge på at beskytte jer?

- Det danske samfund beskytter ikke kun os. Det beskytter også de danske værdier, som giver alle borgere i Danmark retten til at sige, hvad vi mener og arbejde politisk.

- Det er ikke vores skyld. Det er det iranske regimes, slutter talsmanden.

Iran afviser anklager om attentatforsøg

En talsmand fra det iranske udenrigsministerium afviser alle anklager om, at Iran skulle have planlagt et attentat på flere personer i Danmark. 

Det fremgår af en skriftlig udtalelse, som den iranske ambassade i Danmark har udleveret til TV 2.

- Talsmanden for det iranske udenrigsministerium afviste på det kraftigste misinformationen om en påstået plan om at myrde en oppositionsfigur i Danmark samt sammenkædningen med Iran, og han kaldte det for endnu et eksempel i rækken af sammensværgelser og komplotter fra velkendte modstandere af Iran i et forsøg på at skade det gode og progressive forhold mellem Iran og EU på dette særdeles vigtige og afgørende tidspunkt. 

Ambassaden har derudover ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Yaquob Al-Tostari er et dæknavn for talsmanden på grund af sikkerhedsmæssige årsager. TV ØST har det rigtige navn bekendt.

Opdatering
Clock30. okt 2018, kl. 17:21
Opdateret med, at Iran afviser anklagerne.